Lei |
|
(5.12.2012 14:08:02) Poraďte, prosím, Váš osvědčený postup na očištění/zbavení dýňových semínek těch oranžových vláken ze středu dýně a také jak je následně upravujete. Osušit a pak opražit na pánvičce? Šly by upéct v troubě a pak posolit?
Ď .
|
withep |
|
(5.12.2012 14:11:54) Vybabrání semínek z dužiny? To je problém? To přece nic není. Pro mě je nepřekonatelný problém nějak je snadno a rychle dostat z těch tvrdých šlupek, nejradši bych je jedla po hrstech, ale oloupu tak jedno za minutu
|
Lei |
|
(5.12.2012 14:19:44) Myslela jsem, jak je co nejefektivněji dostat z toho oranžového šlemu (vláken), co jím jsou opatlané .
|
Lei |
|
(5.12.2012 14:20:14) Z dýně samotné jdou pochopitelně vyjmout bez problému.
|
|
withep |
|
(5.12.2012 14:24:50) Však jo . No normálně - rukama, semínko po semínku . To je raz dva.
|
|
|
holka anonymka |
|
(5.12.2012 14:30:09) musím říct, že jsem tuto odpověď taky ne hned pochopila. Takže prosím o upřesnění - těch oranžových vláken, co jsou jimi ta semínka opatlaná, se nemusíme po vyjmutí z dýně zbavovat, neboť ty semínka budeme muset vyloupnout z té příšerně tvrdé slupky. Je to tak? A čím to děláte? Při představě, že bych to zkoušela nožem, mám husí kůži, asi bych přišla o všechny prsty na rukou.. A když už se to povede, co tedy s těmi vyloupnutými semínky dál? Upražit na oleji? Na sucho? Jak dlouho?
|
Lei |
|
(5.12.2012 14:36:05) Já si právě naivně myslela, že to opražím a pak zchroupu i s tou slupkou. Pamatuju si totiž, že to jedna moje bývalá paní bytná takto dělala (ale už si samozřejmě nepamatuju, jak to čistila, ale rozhodně nic neloupala). A vím určitě, že neměla tu dýni, co má semínka bez slupky...
|
withep |
|
(5.12.2012 14:46:53) Ta šlupka mi připadá poměrně nepoživatelná
Já tedy semínka vybabrám, pokud je dýně zralá, jde to docela rychle - odhadem z celé dýně jsou venku za 10-15 minut. Propláchnu, nechám usušit (třeba i v troubě na 50 stupňů). A pak loupu nožem od špičky, je to pakárna, ale se šlupkou bych to fakt nejedla. Taky mi díky tomu vydrží docela dlouho, protože víc než 10 najednou jich nevyloupám, nemám na to trpělivost .
Když si je koupíte v pytlíku třeba od Country Life, jsou vyloupaná, stejně jako slunečnice. CL má na to prý nějaký stroj - loupačku.
|
holka anonymka |
|
(5.12.2012 15:02:10) aha.. tak dík )) moc jsi nepotěšila, to bude asi fakt makačka
|
Lei |
|
(5.12.2012 15:26:04) No, mě taky ne, příští rok asi vysadím i něco poživatelnějšího tedy...
|
|
|
|
|
|
|
Eka | •
|
(5.12.2012 15:24:35) No, ono hlavně semínka z dýně hokkaido vůbec nejsou nejlepší na jídlo právě proto, že se z nich strašně špatně dostává ta tvrdá slupka. Já jsem to párkrát zkoušela a teď už je prostě vyhazuju.
|
|
el + 2 |
|
(5.12.2012 15:35:05) Se semínky z Hokkaida mi to přijde moc pracné je vyloupávat, proto jsem letos zasadila i dýni olejnatou, která má rovnou semínka bez slupek, zelená, tak jak je známe z obchodu. Dužnina sice nic moc, buď jí dám do mixovaný polívky, nebo vyhodim ale ty čerstvý semínka jsou skvělý!
|
holka anonymka |
|
(5.12.2012 21:24:44) to je ale dilema - koupit dýni na jídlo, nebo na semínka
|
|
|
|