Abigail* |
|
(7.12.2012 12:43:07) Můžete mi sem prosím někdo hodit osvědčený recept na vanilkové rohlíčky? Loni jsem se totiž do nich pustila a 1) těsto se mi strašně drobilo, takže než se mi je podařilo vytvarovat, proklela jsem kdekoho a 2) ten největší problém byl, že se při pečení jakoby roztekly. Letos jsem koukala po receptech a všechny jsou podobné, jako ten loňský, podstatněji se liší jen v množství cukru - v těch letošních je ho znatelně méně. Mohl to být ten důvod, proč se roztekly?
Předem díky
|
8.11Černá13 |
|
(7.12.2012 13:02:08) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=62782 Dělám už pouze tyto. Absolutně bezkonkurenční
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(7.12.2012 13:23:15) Koukám na recept - tam se dávají žloutky. Nejsou pak tvrdé? Já mám totiž recept bez vejce a už po upečení se rozpadají v puse.
|
8.11Černá13 |
|
(7.12.2012 13:40:11) Tvrdé fakt nejsou :) Letos se mi rozkládá trojitá dávka na balkoně, tipuju tak příští týden to bude ta pravá žranice :) Zkus je, neboj se jich - a už nebudeš dělat jiné.
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(7.12.2012 16:23:44) Ne, díky, já mám svůj recept. Lepší jsem fakt nejedla - teda podle mých chuťových buněk :o)
Vanilk. rohlíčky (rozpadají se už po upečení): 210 g hl. mouky 150 g másla 60 g cukru 80 g ořechů.
|
agnes+2 |
|
(7.12.2012 18:56:07) a kde je vanilka? Po té se přece jmenují
|
boží žena |
|
(7.12.2012 19:11:19) v tom cukru ve kterém se pak obalí?
|
|
|
|
|
Colombi |
|
(7.12.2012 20:10:47) Problém bývá v bílcích. Ty způsobují, že je těsto tvrdší a láme se. Proto je ve spoustě receptů přidáván jen žloutek.
|
|
|
|
Horama |
|
(7.12.2012 13:08:40) Většina těch rohlíčků, které považuju za chuťově lepší, se trochu roztéká. Mám osvědčené tyto: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=96080&user=300863 Ale jsou z vlašských ořechů, ne z lískových.
|
Abigail* |
|
(7.12.2012 13:10:48) No mě se roztekly hodně, slepily se mi dohromady
|
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(7.12.2012 13:21:51) Dělám s vlašských ořechů (letos jsem je navíc poprvé i oloupala) a neroztekly se mi ještě nikdy.
|
Horama |
|
(7.12.2012 13:59:01) Mně vždycky trochu povolí do stran, nemají čistý kruhový průřez.
|
Jája | •
|
(7.12.2012 21:23:40) Moje taky ne, protože já je tvaruju ve formičce, takže jsou v průřezu půlkruhovité.
|
|
|
|
|
Líza |
|
(7.12.2012 13:12:38) Abigail, a dávala jsi do nich oříšky nebo ořechy? Máma dělala obě varianty a ořechové se vždycky trochu rozjely.
|
Abigail* |
|
(7.12.2012 13:21:58) Dávala jsem oříšky a mandle 50:50.
|
|
Mysterious |
|
(7.12.2012 13:28:18) Prosím, jaký je rozdíl mezi oříšky a ořechy? Jinak já mám zkušenost, že čím víc ořechů, tím se těsto víc drolí, ale zato jsou chutnější. Moje těsto na drolivé výborné je: 80 g mletých ořechů, 200 g hladké mouky, 120 g tuku, 30 g cukru moučky. Nechat uležet v ledničce, pak teprv tvarovat. Nedrolivé: 200 g hladké mouky, 140 g másla, 50 g ořechů, 50 g cukru moučky a jedno vejce.
|
Abigail* |
|
(7.12.2012 16:00:19) Oříškama myslím lískové, ořechama vlašské.
|
|
Hudba Ainur |
|
(7.12.2012 16:13:08) Nějaký recept bez ořechů na rohličky není?
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:17:14) Zdravím Kytku. Místo ořechů lze dát opražené pomleté ovesné vločky. Přesný recept se mi teď nechce hledat
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:18:13) Angrešte, 7.12. to vypadá pod nickem nebo ? Donese mi Ježíšek kuchařku, nebo jsem nebyla dost hodná?
|
angrešt |
|
(7.12.2012 16:29:32) Bohužel, na Vánoce ne. Vypadá to až na únor. Mrzí mě to, ale nemůžu za to. Ale bude, bude, nebóoj
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:30:15) Jakože JAK, v únoru? Jakože k Valentýnu???
|
angrešt |
|
(7.12.2012 16:31:00) Jakože to tak vypadá, no. Doufám, že už se nic dalšího nepo, páč to už by bylo moc smůly.
|
|
|
|
|
|
anemon |
|
(7.12.2012 16:19:26) Kytko - je, kolegyně má alergické dítě, do rohlíčků praží ovesné vločky, jestli chceš recept, optám se.
|
Hudba Ainur |
|
(7.12.2012 16:20:50) Ano prosim, dík.
|
anemon |
|
(7.12.2012 18:15:47) Pošlu zítra, autorka není doma.
|
|
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:21:23) Anemon, prosím, pokud ho zjistíš, napiš ho i líné Breb na brebberry zavináč volny tečka cz, díky. Zašantročila jsem ten svůj osvědčený
|
Hudba Ainur |
|
(7.12.2012 16:24:46) K líným breberkám Ježíšek nechodí a kuchařky nenosí.
Agrešte, Kytka byla hodná , chce takýýý.
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:27:46) Oprava: líná a nepořádná. Fuj. Ale Ježíšek je nad nějaký lidský malichernosti naštěstí povznesený
|
|
angrešt |
|
(7.12.2012 16:30:22) Kytka hodnááá, ale nakladatelství zlobilo. Takže povánoční, no
|
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:31:03) Kytka byla hodná, a kuchařku nedostane taky
|
|
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:29:10) Asi zbytečná poznámka, ale já jako kdysi začínající kuchařinka jsem prostě nahradila vločkama oříšky a nedošlo mi , že pochopitelně k vločkám musím dát o něco víc tuku, neb, logicky, jsou na rozdíl od olejnatých oříšků suchý...
|
CPO |
|
(7.12.2012 16:29:38) A už nepečte, strašně slintám...
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(7.12.2012 16:28:54) Dělám mandlové.
|
Abigail* |
|
(7.12.2012 16:36:39) Angrešte, prosím o recept. Loni jsem podle tebe dělala linecké
|
angrešt |
|
(7.12.2012 16:43:23) 240 g hladké mouky, špetka soli, 160 g másla, 50 g cukru, 100 g mletých mandlí, 1 žloutek, strouhnutí citronové kůry a pár kapek vanilkového extraktu. Upečené klasicky obalovat ve vanilkovém moučkovém cukru (abych v něm neměla černé, tak jen strkám předem lusky do dózy, na těch mandlových to jinak ruší)
|
Abigail* |
|
(7.12.2012 16:44:40) Diky
|
|
|
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(7.12.2012 16:12:10) Recept předávaný po generace...pekla podle něj už moje prababička
250g hladké mouky 100g vlašských oříšků 60g moučkového cukru 180g hery(babičky dávali máslo II.- jestli pamatuješ co to bylo) 2 žloutky
Uděláš těsto. nech to v igelitu do druhýho dne a pak si dej plech na klín k TV a udělej si rohlíčky. MAlinko neznatelně se povolí
A pak tu mám ještě těsto do formiček: 7 dkg cukru 14dkg hery 21 dkg hladké mouky 2 dkg kakaa 4 dkg vlašských oříšků
uděláš těsto a taky ho nech den odpočnout nebo aspoň do rána
|
|
Cirilinka |
|
(7.12.2012 16:22:57) dokonalé rohlíčky,nedrobí se, neroztejkaj: 250 g hl.m., 70 g cukru, 100 g ořechů, 200 g Hery plus na obal van.cukr plus cukr moučka..
|
|
angrešt |
|
(7.12.2012 17:57:02) Tak ty vypadají moc dobře!
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(7.12.2012 18:09:43) Jo, Angrešte, jsou super. A představ si, že teď jsem otevřela prosincový "Albert v kuchyni" a tam na str. 62 jsou přesně tyto rohlíčky (jen tam je o 10 g. cukru více, což mne nepřekvapuje, já všude snižuji cukr, a není tam špetka skořice - ale to vím, že je naše rodinná specialitka).
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(7.12.2012 19:03:40) když tvaruju rohlíčky, tak zásadně beru po kouskách těsto z lednice, jakmile zteplá, drolí se
|
|
:-) zaregistrovaná |
|
(7.12.2012 21:46:20) Rozteklé těsto může dělat nekvalitní máslo. Teď jsem pekla z másla z Lidlu (vyrobeno v Německu), a fungovalo dobře. Na tvarování jsem použila formu od Tescomy, takový vál, ze začátku to byl trochu oříšek najít ten správný trik, ale po chvíli už to šlo, a bylo to o hodně příjemnější, než se matlat s tvarováním ručně, rychle to odsýpalo. Taky se jich vytvarovalo víc najednou, opět příjemné. Těsto z ledničky jsem ještě pořádně prohnětla v ruce, bylo krásně vláčné.
|
|
|