MUMIE |
|
(9.12.2012 12:49:14) Asi jsem slepá, ale loni jsem tu našla recept na čokoládové lanýže od Angrešt a na sádlové kuličky. No a ted to tu nikde nemůžu najít. Samozřejmě, jsem si to napsala jenom někam na papírek a ten jsem ztratila. Nemáte někdo tyto recepty? Sádlovýma kuličkama myslím takové kuličky ze sádla a kakaa s důlkem uprostřed, do kterého se dává marmeláda. nevím, jak přesně se toto cikroví jmenuje.
|
angrešt |
|
(9.12.2012 15:20:52) 1/3 kelímku šlehačky + 100g másla rozpustit a zahřát, až se z toho kouří. Mám ráda lanýže hořké, tak nedávám cukr, ale pokud máš ráda sladší, tak v té horké šlehačce rozmícháš žádané množství cukru. Do horké smetany přidáš 2 lžíce oblíbeného alkoholu.
Zvlášť nalámeš 200 g dobré hořké čokolády. teď, co nám tu otevřeli prodejnu Lindt, je to snadné - kupuju 70% hořkou. Jinak nějakou dobrou čokoládu, no.
Vsypeš do té horké smetany a mícháš dohladka. Pak dáš rendlík vychladit, ztuhne to, ale není to úplně tvrdé, je to taková konzistence cca lehce povoleného másla.
Do mističky si nasypu kakao. Dvěma lžičkama vykrajuju z hmoty nočky a hážu do kakaa. Tam to dalšíma dvěma lžičkama obalím a přendám na talíř s pečicím papírem. Nesahat na to při obalování rukou, okamžitě to teče a blemcá. PAk na obalené už se sahat samozřejmě dá.
Nebo obaluju v nastrouhané hořké čokoládě nebo v nastrouhaných oříškách.
To jsou tedy základní lanýže. Ale běžně si je vylepšuju, třeba vmíchanými jemně mletými ořechy či mandlemi (to pak dám nikoli třetinu, ale půlku kelímku šlehačky, ony to ořechy zahustí). Z alkoholu používám koňak, rum (ale rum si upravuju, když vyškrabu vanilkový lusk, tak prázdný strčím do rumu, on pak pěkně jemně voní - jen samotný tuzemák mi moc nevoní). Výborné jsou např. s griotkou. Naprosto fantastická varianta je Grand Marnier a do lanýžové hmoty vmíchaná jemně usekaná kandovaná pomerančová kůra.
Můžeš je udělat i z bílé čokolády - tam je ale problém sehnat kvalitní bílou čokoládu (z nekvalitní to zcuckatí). U bílých lanýžů doporučuju jako alkohol 2 lžíce bílého vína. kvalitní bílou má lindt, callebaut a přijatelnou marks spencer. při použití bílé čokolády snížit smetanu na 1/4 kelímku.
Důlkové jsem tu myslím nikdy nepsala. Sádlo:hladká mouka:cukr 1:1:1, k tomu přidáváme navíc trochu mletých ořechů. Zhruba na 10 lžic mouky 3 lžíce ořechů a 1 lžíci kakaa. ale odhadem, třeba někdo přidá přesně kvantifikovaný recept.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(9.12.2012 18:04:32) lanýže taky obaluju v kakau smíchaném se špetkou skořice
|
|
|
|