Lei |
|
(17.1.2013 21:38:07) Hezký večer,
dnes jsme u večeře (špaget) uvažovali, jak to vypadá v zákulisí pizzerie - konkrétně to, jak se vaří těstoviny v závislosti na objednávkách hostů. V nabídce je hodně druhů a vycházím z toho, že jsou připravovány čerstvé. Jak to probíhá? Když si dva od stolu objednají řekněme špagety, třetí tagliatelle, čtvrtý penne, pátý třeba lasagne...mají spešl nádobí, které umožňuje vložit třeba nějaké kovové sítko s jednou porcí těstovin, takže by tam mohl stát velký kotel vroucí vody, ve kterém by se vařily naráz různé druhy? V restauraci je pochopitelně víc lidí najednou, takže těch špaget se třeba vaří najednou víc, ale třeba taky ne. Nejde mi o polední menu někde v restauraci s jídelním lístkem a la bible, kde mají také těstoviny s něčím, ale vyloženě o pizzerii, kde fakt přistává na stole velmi brzy po objednávce talíř s prokazatelně čerstvě uvařenou pastou. Kdo ví, jak to chodí?
|
Žžena |
|
(17.1.2013 22:01:56) v Ano,šéfe! to měli. Vypadalo to jak takovej ten friťák na hranolky, co mají u mekáče. Prostě lázeň s vroucí vodou a do toho právě dávali ty sítka s porcema těstovin (tvarově taky jako ty sítka na hranolky u mekáče). Jak se ten prístroj jmenuje, netuším.
|
Lei |
|
(17.1.2013 22:04:11) Ha! Tudy k hradu .
|
Žžena |
|
(17.1.2013 22:07:31) Jo a koukám, že se to jmenuje vařič těstovin. Vyhledej si pojem na seznamu, vyhodí Ti to obrázky.
|
Lei |
|
(17.1.2013 22:21:08) dík...tyjo, bych se tam chtěla podívat, za ty lítačky do kuchyně...
|
|
|
|
angrešt |
|
(17.1.2013 22:42:59) Jo, přesně to jsem chtěla napsat, vařič těstovin.
|
štěpánkaa |
|
(17.1.2013 23:18:28) zajímalo by mě, jak často v tom měněj tu vodu
|
Lei |
|
(18.1.2013 9:57:52) To je taky dobrá otázka.
|
|
|
|
Klarisanek |
|
(18.1.2013 8:45:43) Taky jsem ten dil videla, myslim pred 2 tydny to bylo. Tak by se to melo delat, verim ovsem tomu, ze ve vetsine ceskych pizzerii to tak nedelaji. Vsak i v tomto dile bylo videt jak silene to tam placali nez je to Polreich naucil. Mimochodem vyzkousela jsem to, co je tam ucil a uz bych testoviny jinak nedelala, fakt vyborny.
|
|
|
kreditka |
|
(17.1.2013 22:02:40) No co jsem viděla v jedné hospodě tak se normálně uvařily a strčily do nádob (nevím jak se jim říká) kde se udržovaly teplé. Nebo jsem viděla ale ve vesnické hospodě že se dal hrnec s uvařenýma těstovinama na druhý hrnec kde byla vroucí voda a tak se znovu ohřívaly - trozdíl od čerstvých jsem nepoznala...
|
Svitka + 06/2011 + 10/2016 |
|
(17.1.2013 22:14:49) No, to musí bejt pěknej humus. Těžko by zvládly aldente... O no jde taky o to, jak by to správně mělo být a jak se to dělá...
|
Lei |
|
(17.1.2013 22:22:53) Svitko, to jsou takové "al celodenně" .
|
|
|
|
Murielle |
|
(18.1.2013 6:07:09) Uvaří se na půl, jen aby změkly a pak se zmrazí na porce. Když si host objedná, mrskne se to do hrnce s vařicí vodou na dalších pár minut, tím se to dovaří a je toho i správný objem. Mezitím se připraví omáčka, těstoviny se do toho vrhnou a všechno je hotovo do deseti minut.
|
|
adelaide k. |
|
(18.1.2013 9:36:57) V dobré restauraci na to mají spešl vařič, v těch ostatních - to asi raději nechci vědět
|
|
Lenka | •
|
(18.1.2013 10:11:58) Pracovala jsem v několika pizzeriích v Praze. Těstoviny se uvařily ráno ve vetším množství od každého druhu, scedily se a daly do lednice. Během dne se bralo a ohřívalo. Nikdy se nedávaly zbylé z předešlého dne. Vždycky ráno se uvařily čerstvé. Když to fakt ten den spotřebuješ, není poznat, že nejsou uvařené "právě teď".
|
|
|