Klarisanek |
|
(21.2.2013 12:04:14) No pak jeste existuje jedna varianta, ze to ridic kvuli nim strhne a zabije se. Tak ja bych mela spis trauma co si deticky pocnou bez maminky nebo tatinka, nez nejaky srnecky. Srnecky jsou nejlepsi na taliri, co si budem povidat.
|
kreditka |
|
(21.2.2013 12:45:45)
|
Binturongg |
|
(21.2.2013 14:47:30) Pokud nemáš vztah ke zvířatům a nemáš co říct k tomu, nač jsem se ptala, proč ta reakce?
|
kreditka |
|
(21.2.2013 16:22:18) Reaguju na Denisu, a nemám co bych psala, protože s jejím příspěvkem souhlasím. ke zvířatům vztah mám, taky jich chováme poměrně dost, ale když si mám vybrat sražená srna vs. mrtvý blízký člověk tak mám naprosto jasno. Jinak nevím kde se vzalo že srny chodí po třech, běžně mi běhají přes cestu jak jedinci tak vícehlavý dav srn
|
kreditka |
|
(21.2.2013 16:30:04) Jinak srnčí guláš je opravdu lahůdka - pro vysvětlenou zvířata chováme, ale zároveň je vraždíme na maso. tak už to prostě chodí jinak bychom ne nechovali nejedlého máme akorát psa, kocoura a želvy, ostatní vraždíme a jíme. Jednou jsme měli i srnu, kterou manžel nechtěně srazil
|
Binturongg |
|
(21.2.2013 17:27:55) kreditko - no tak to jo, my tak nejsme vegetariáni a upřímně řečeno, raději mít na talíři dobře přejetou srnku (tj. je na místě mrtvá), než nějakého postřeleného chudáka
Nicméně téma není myšleno jako přejet či nepřejet, riskovat či nikoli.
To mě učil táta i přítel, ať když mi něco vlítne pod kola, nestrhávám volant - oba mě znají, neb ty tendence fakt mám
|
zerat |
|
(21.2.2013 17:37:26) Bin, nedá mi jedna jediná věc. Víš o tom, že myslivci posílají nejdřív vzorek masa na vetrinární rozbor a až je jim potvrzeno, že je maso o.k. tak ho teprve konzumují? Dost mě to překvapilo ale bývalý by maso bez kontroly z lesa či přírody nepozřel - prý jsou tam vysoká rizika a ne každé maso je vhodné na konzumaci
|
Binturongg |
|
(21.2.2013 17:45:07) zerat - co vím, žere se tady přejetá zvěřina ve velkém Možná jen myslivci to tak nedělají
Je mi jasný, že to má rizika, ale nikdy jsem to nezkoumala nijak do hloubky...
|
hnusák lepák |
|
(21.2.2013 17:51:16) musí se pořádně tepelně upravit. takový svalovec je pěkný hajzl, ale trouba je silnější
|
Malea |
|
(21.2.2013 17:55:50) Tak jestli si myslíš, že svalovce zničíš v troubě běžným pečením, tak se šeredně pleteš...
|
Binturongg |
|
(21.2.2013 17:58:46) Ale svalovec může být v jakémkoli mase, pokud se nemýlím...
|
|
|
|
zerat |
|
(21.2.2013 17:55:10) Bin, nevím, ale jak píšu bývalý by zvěřinu do huby nedal bez veterinárního schválení. Teď jsem jen tak koukla sem http://www.wildlifecentrum.cz/index.php?option=com_content&view=category&id=9&layout=blog&Itemid=12 jsou to myslivecké listy a taky tam píšou o možných cizopasnících, změnách na orgánech zvěře... Bývalý mi říkal, že už se mu u dost kusů stalo, že mu poručili maso zakopat a nejíst Taky jsem jednou srnčí sražené jedla, právě proto jsem se strašně divila když ho zastřelil a řekl mi, že k obědu o víkendu nebude
|
Binturongg |
|
(21.2.2013 17:57:58) Zerat - asi to nebude tak žhavé. Neznám nikoho, kdo by měl potíže se zvěřinou de facto upytlačenou autem. Pytláky neznám žádné, zato dost lidí, kteří to mají jako celkem samozřejmou součást jídelníčku, když na to přijde.
|
|
Malea |
|
(21.2.2013 18:01:30) Právě ty cizopasníky a změny na vnitřních orgánech zkoumá tzv. proškolená osoba, ta vydává osvědčení o tom, že se stav zvěře neodchyluje od normálu a je po tepelné úpravě vhodná k přímé konzumaci - toliko vyhláška. Když se mu něco nezdá, pošle to veterináři.
|
|
|
|
Malea |
|
(21.2.2013 17:50:42) To není úplně přesné. Veškerou ulovenou zvěř prohlédne proškolená osoba, když si není jistá, posílá to až pak na veterinu - pokud to ale je určeno pro vlastní potřebu, prohlídka není nutná. Co je povinné vždy a za všech okolností je vyšetření vnímavé zvěře na trichinelozu - což se týká černé zvěře.
|
Binturongg |
|
(21.2.2013 17:55:56) A co třeba zajíci? Pamatuju období, kdy řádila tularémie a lidi je stejně pojídali ve velkém...
|
Malea |
|
(21.2.2013 18:03:32) Zrovna tularémie je dobře rozpoznetelná, aspoň podle mě. Ale já nejsem úplný laik
|
Binturongg |
|
(21.2.2013 18:11:48) Malea - aha - tady je půlka lidí v nějakém spojení s myslivci, takže předpokládám, že jim to asi někdo vždycky prohlédne...
|
|
|
|
zerat |
|
(21.2.2013 17:56:05) Maleo, to nevím, možná, že ta proškolená osoba byl jejich vedoucí mysliveckého svazu každopádně vím, že jemu nosil asi kus masa - nebo jestli celý kus? Tak to nevím zase až tak jsem se po tom nepídila
|
|
|
kreditka |
|
(21.2.2013 19:08:51) zerat když mnanžel trefil srnu o nějakých nákazách jsme ani nevěděli a když jsme o nich slyšeli maso už dávno prošlo zažíváním
|
|
|
|
|
|
|
|
Girili |
|
(21.2.2013 14:40:39) Tak!
|
|
zerat |
|
(21.2.2013 17:35:22) No nic proti, ale ono srazit se třeba s jelen nebo srnkou není taky jistota, že přežiješ Skoro bych řekla, že v některých případech by to stržení volantu mohlo být i lepší
|
zerat |
|
(21.2.2013 17:41:05) Ale zase je pravda, že jsme srazili zajíce a ani nebyl čas uhnout nebo tak něco.
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(21.2.2013 17:47:30) teta se srazila s jelenem. sice to přežila, ale měla strašně dlouho vážné problémy s krční páteří, takže žádná sranda
|
|
|
|