Hanka-1978 |
|
(1.4.2013 10:51:22) Cukrářská modelovací hmota neboli falešný marcipán. Máte někdo osvědčený recept, jak hmotu vyrobit? Hledala jsem na netu a našla hodně návodů, no dost se liší třeba v poměru cukr-sušené mléko, někde byl uvedný olej, někde máslo, někde ztužený tuk, v některých byl i bílek - čemuž bych se ráda vyhla. A pak dotaz číslo 2 - jak pak hmotu obarvit? Moc děkuju a přeju krásný zasněžený 1. duben
|
Vítr z hor |
|
(1.4.2013 11:15:26) Nevyrábím, anžto kupuju K2. Výborně se s tím pracuje, ale přiznám se, že to pak nejíme, ostatně nejíme ani marcipán, protože by nás v tom kvantu zadusil, čili jakákolik hmota je pro nás pouze na ozdobu.
Čím barvím: většinou potravinářskými gelovými barvami Wilton. Gelovky jsou fajn, protože se dobře zapracovávají do hmoty, je to snazší než práce s práškovými. Stačí maličko, takže vydrží dlouho. Tyhle barvy se ale, jak jsem zjistila, nehodí na pečení, protože hnědnou a ztrácejí barvy.
Ohledně přírodních barev volím nejčastějí červenou řepu, protože je tak intenzivní, že dřív obarví než ochutí. Když jsem barvila dort na černo, vzala jsem na to živočišné uhlí.
Veškeré barvení hmot provádím v chirurgických rukavicích, které po použití vyhodím, aby si pak lidi nemysleli, že mám nějakou šerednou chorobu. Nejde to z těch rukou umejt...nehledě na to, že bych pak těžko barvila další kousky hmoty jinými barvami, všechno by se to vzájemně obarvilo.
|
Hanka-1978 |
|
(1.4.2013 11:29:36) Veveru, prosím Tě, co to je K2? A kde se to kupuje?
|
Radus+V+J |
|
(1.4.2013 12:01:14) K2, najdeš kdekoliv na netu, je to potahovací hmota. Já tedy kupuji holandský marcipán 1:3, chuťově moc dobrý. Marcipán jsem vyráběla z bílku, dobře držel a stejný poměr cukru a suš. mléka, lžíce vody, s tou tedy opatrně a pak jen dlaně potřít olejem, když se to lepilo. no a mandlové aroma.
potahových hmot najdeš na mimibazaru hodně, stačí zadat do názvu, cenově se vyplatí než se s tím doma patlat, i když domácí je domácí. Mně osobně tedy ty potahovací hmoty nechutnají, krásně se s nimi pracuje, dobře barví (jsou většinou bílé) ale jsou to takové sladké hnusy, do marcipánu to má hooodně daleko, to jen holandský marcipán je nejlepší. mluvím tedy za sebe, každý má jiné chutě
|
Hanka-1978 |
|
(1.4.2013 12:08:52) No já jsem taky zatím marcipán kupovala, ale to jsem potřebovala jen na pár ozdob na dortík. Teď chci ale potáhnout marcipánem celý dort a ještě vyrobit figurky a ozdoby, takže spotřeba bude velká.
|
Radus+V+J |
|
(1.4.2013 12:37:23) Hani, ty malé marcipánky, co mají v marketech nemyslím. ty jsou drahé a spotřeba velká a hlavně šíleně sladké. myslím holandský marcipán, kilo cca 115 kč, to ti vystačí na potažení dortu i figurky, ale jak říkám, já objednávám z netu, jestli na něj pospícháš, je lepší udělat doma. i když já ten domácí nikdy neměla tak pružný, při potahování mi praskal
|
Hanka-1978 |
|
(1.4.2013 17:44:12) A můžu se zeptat, odkud objednáváš ten marcipán? Děkuji
|
Radus+V+J |
|
(1.4.2013 19:44:20) Hanko, já většinou na mimibazaru tady: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=48085711&tab=2
pokud se ti nezobrazí přímo stránka, přezdívka paní je: pomposo
|
Hanka-1978 |
|
(1.4.2013 20:16:11) Děkuji
|
|
|
|
|
zerat |
|
(1.4.2013 13:15:56) Hanko, u nás se nejvíc osvědčila potahovací hmota od Ariel, bývala na MMB nebo se koukni na www.dortomanie.cz tam najdeš spoustu receptů, návodů... Jinak já jsem dělávala na dorty opravdu tu od Ariel na potahování, ale na figurky je lepší hmota ze Salka- líp ty figurky drží, lístky na kytky jdou rozválet skoro do průhledna... Včera jsem zaučovala kamarádku na FB do potahování dortů a výroby figurek a mám od soboty cukání si zase nějaký potahovaný a krásně ozdobený dort vyzkoušet - přitom už rok tomu vzdoruju
|
zerat |
|
(1.4.2013 13:18:57) Jinak před rokem jsem poslední dort potahovala pravým marcipánem od Kovandových - není tak strašně drahý a je výborný na rozdíl od pravého marcipánu od Dr. Ötkera.
|
Hanka-1978 |
|
(1.4.2013 17:48:19) Kde se prosím dá koupit ten marcipán od Kovandových?
|
|
|
|
|
|
|
|
|