Aneka_ |
|
(1.4.2013 20:46:04) V blízké rodině se vyskytl problém, jako dříve u nás. Absolvovali genetiku jako my. Společnou máme ale jen rizikovou alelu pro celiakii u obou manželů DQ B1 001/002 - tak to stojí ve zprávě. Tato zkratka se ale nikde neuvádí. Může mi/nám někdo polopatě osvětlit oč jde? Ze strany spojitosti genetiky a potratů toto není věc, která by na to měla vliv, vím,tedy nám ani jim více neosvětlili. Nicméně tomuto ani jedna nerozumíme a byť sedíme nad různými stránkami, jsou tam zkratky jiné a i tak se v tom nevyznáme. Děkuji za pomoc.
|
angrešt |
|
(1.4.2013 20:47:57) Je to alela HLA systému, vyskytuje se výrazně časteji u lidí s celiakií než u lidí zdravých.
|
angrešt |
|
(1.4.2013 20:51:35) HLA systém souvisí s imunitou, je to komplex genů, které kódují takové molekuly na povrchu buněk, které "vystavují" antigeny patogenů tak, aby je rozpoznaly buňky imunitního systému. Některé alely těchto genů jsou spjaté s větším rizikem některých autoinumitních chorob (laicky řečeno je "lépe zoreznávají autoagresivní klony imunitních buněk").
|
Aneka_ |
|
(1.4.2013 20:58:09) Angrešt - děkuji TI. Zeptám se hloupě, to tedy znamená, že já, manžel švagr i švagrová a naše děti máme vyšší riziko propuknutí nějakého autoim.onemocnění, než jiní. Neznamená to však jistě, že by u nás či našich dětí propukla dříve nebo později celiakie. Netušíš náhodou nějaká procentní vyčíslení propuknutí celiakie u potomků takovýchto rodičů?
A poslední, pakliže v rodině již autim.onemocnění bylo(ne celiakie)-v přímé linii, zvyšuje se riziko nějak?
|
Aneka_ |
|
(1.4.2013 21:03:03) ...a úplně zcestná (a patrně hloupá)otázka. Protože jsem se tímto nikdy nezabývala(nemělo to vliv na mé problémy) víceméně netuším co to celiakie je-samozřejmě vím tak zběžně co ví většina národa. Nic do hloubky. Lze tomu nějak předcházet jinak, než dietou? Vesměs čtu, že nikoli, ale třeba vyvarování se celozrného pečiva, které -jak kdesi psali, může mít vliv na cosi ve střevech a pod.
|
Lada | •
|
(1.4.2013 21:19:32) Nejde tomu předejít. Dieta se drží až tehdy, když se prokáže celiakie, ne jako prevence.
|
Aneka_ |
|
(1.4.2013 21:25:14) Děkuji.
|
|
|
angrešt |
|
(1.4.2013 21:40:39) Předcházení: - kojení - zavedení lepku ne dříve než ve čtvrtém a ne později než v sedmém měsíci života za současného stálého kojení - zaváděná množství malá, velká množství lepku najednou podaná dítěti zvašují riziko celiakie
další zvažovanou věcí je podávání probiotik, ale nevím, jeslti se už něco uspokojivého našlo nebo ne.
|
Lada | •
|
(1.4.2013 21:44:18) U dcera jsme všechny tyto body splnili (u třetího nevím), stejně má celiakii, propukla až v pubertě.
|
|
Aneka_ |
|
(1.4.2013 21:46:51) ....všechny tři body jsem splnila, tak snad jsem udělala vše, co jsem jako matka mohla.Jsi zlatá. Děkuji moc za vysvětlení.
|
|
Jája s čápátkem |
|
(8.7.2013 19:03:49) angrešte, už jsem to tu psala, k bodu 2 - to není přesný výklad dopouručení WHO, lepek se má dávat za plného pokračujícího kojení, ty měsíce pro to nejsou rozhodující, od 4. měsíce se doporučuje především proto, že většina matek přestává kojit v 6. měsíci, tak aby tam byla rezerva...
|
|
|
|
angrešt |
|
(1.4.2013 21:35:05) Pokud tomu rozumím dobře, jste nosiši alely HLA DQ2 (teda předpokládám, že je to ona, byť bych teda čekala zápis HLA DQ B1 1*02) Tím pádem máte asi 15% riziko propuknutí celiakie.
|
Aneka_ |
|
(1.4.2013 21:44:18) Děkuji moc. Uklidnila jsi mne A ano, přesně zápisy HLA a pod. jsou všude na různých stránkách, na které jsme od pátku narazily(i). Ale ve zprávách-já před lety, ona v čerstvé-jen to, co jsem napsala. Vůbec jsem si to neuměla přetlumočit. Ještě jednou moc děkuji
|
|
|
|
|
|
Eva | •
|
(2.4.2013 12:34:11) Co přesně znamená alela nevím. Ale s geny je to tak, že asi 25-30% lidí má gen DQ2 nebo DQ8. U člověka s tímto genem může propunout celiakie. Kdo ho nemá, nikdy ji nedostane. Ale z těch 30% lidí celiakie propukne asi u 1-2% lidí. Takto nějak to bylo v prezentaci doktora na jedné bzl akci. Snad si to pamatuju dobře.
|
|
|