| .ganesha. | 
 |
(25.4.2013 14:47:59) Už je tu konečně chřest, dnes jsem si přivezla úplně čerstvý z Hostína a děsně se na něj těším. Akorát nevím (a nemůžu to nikde najít), jestli nadýmá. Kojím téměř 4měsíčního syna a na chřest se těším celý rok. Asi si ho neodepřu (pokud to teda není vyloženě nějaký průšvih typu syrové cibule...), ale abych se příp. připravila na "veselou" noc 
K večeři ho plánuju s holandskou omáčkou. A jak máte chřest nejraději vy?
|
| Lída+2 | 
 |
(25.4.2013 14:57:08) Já osmažím kousek šunky na másle a ovařený chřest v tom jen oválím a servíruju s bramborama...máme to tak nejraději.
|
|
| Žžena |
 |
(25.4.2013 15:13:13) Každýho nadýmá něco jinýho. Takže na Tvým místě bych to klidně zkusila, i kdyby Ti tu někdo napsal, že ho to nadýmá. U Tebe to klidně může být v pohodě.
|
| .ganesha. | 
 |
(25.4.2013 15:14:49) No mě nenadýmá skoro nic, ale mládě je docela citlivý...
|
|
|
| Theodora.1 | •
 |
(25.4.2013 15:16:28) Toto je vynikající, dělám často, máme moc rádi, autorka je Šárka Škachová. Mimochodem, já jím zelený chřest k vínu místo čipsů - syrový a neloupaný, počítám, že v sezóně sním menší pole . Nadýmat by neměl.
Marinovaný chřest, gratinovaný s parmezánem
olivový olej ocet (malinový) nebo pár kapek citrónové šťávy podle počtu chřestových proutků přiměřené množství česneku hrubě mletá mořská sůl parmazán čerstvé bylinky (drobné lístečky voňavého tymiánu) Čerstvému zelenému chřestu zakrátíme konečky, aby na řezu byl opravdu svěží a čerstvý. Spodní polovinu jeho délky škrabkou oloupeme a vyrovnáme do vhodné zapékací mísy. V hmoždíři nebo jiné vhodné nádobě umícháme marinádu z olivového oleje, octa (citrónové šťávy), propasírovaného čerstvého česneku. Pokud se nám bude zdát kyselejší, doladíme lžičkou medu. Nelze zvolit přesný poměr na tuto marinádu, neboť závisí od množství použitého chřestu, ale nebojte se ochutnat, chuť vám určitě na jazyk sedne po chvilce. Doporučuji použít nějaký extra ocet, jinak raději sáhněte po čerstvém citrónu. Dobře rozmíchanou marinádou pokapeme vyrovnaný chřest v zapékací misce a necháme ho odpočinout. Můžeme posypat čerstvými bylinkami, tymián je úžasný. Takové tři hodinky odležení v chladu chřestu prospějí a marinádou bude pěkně ovoněný. Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme chřest na žhavou cestu do trouby. Zakápneme ještě olivovým olejem, zlehka posypeme parmazánem (můžeme jednotlivé chřestové proutky v parmazánu obalit), osolíme hrubě mletou mořskou solí, 4x nad chřestem otočíme pepřovým mlýnkem a vložíme na 15 minut do trouby. Pokud by váš chřest byl extra silný, tak počítejte s 18ti minutkami. To, že je hotov, prozradí jeho krásná zlatavá barva a vůně.
|
| .ganesha. | 
 |
(25.4.2013 15:32:03) No náádhera! Momentálně mám zatím jen bílý, zelený bude cca za 10 dní, tohle období prostě miluju
|
| Theodora.1 | •
 |
(25.4.2013 15:38:33) Včera jsem ve Sklizeno koupila 1,5 kila naprosto luxusního teňounkého zeleného chřestu ze Slovenska, půlku jsem ho hned sežrala, měla jsem vzít celou bednu. Bílý ráda moc nemám, dělám z něj jenom krémovou polévku.
|
| .ganesha. | 
 |
(25.4.2013 15:54:37) No jo, ze Slovenska :) To já si počkám na ten zelený z Hostína, máme to 25 km. Zajedu tam hned ráno po sklizni, takhle čerstvý se nikde koupit nedá (než přímo z pole)
|
|
| Simeona+3 | 
 |
(26.4.2013 18:08:51) Bledá závist ! Zelený chřest je výborný, bílý podle mého nestojí za ten povyk. Nejradši ho mám jen s máslem, ale ten recept na marinovaný vypadá úžasně.
|
|
|
|
|
|