Půlka psa |
|
(10.5.2013 19:36:11) Manžela jsem poslala pro jeden kelímek šlehačky. Přinesl mi pět kelímků 12% smetany. Manžel je běžně svéprávný a IQ tykve nemá, ale tohle mu nějak ujelo. Dohromady teď mám přes litr a půl smetany, spotřeba za pár dnů a nemám tucha, co s tím. Napadá vás nějaké jídlo, kam se má musí vrazit spousta smetany? Beru cokoliv, sladké, slané, dezerty, omáčky, polévky,...
Mám udělaný čerstvý domácí jogurt, z něj "lučinu" a mám tu také domácí kysanou smetanu. Víc toho nepotřebuju, takže přes zpracování na mléčné výrobky cesta nepovede. Prostě musím něco upéct nebo uvařit. Máte nápad, co do mám doprkýnka s tou smetanou dělat?
Moc díky, Helena
|
angrešt |
|
(10.5.2013 19:36:54) Panna cotta (sice trochu šizená, ale to se zkousne)
|
Edysha |
|
(10.5.2013 20:25:53) Jsem taky pro panna cottu, delam ji vylucne z 12% smetany, je to takova light verze. Mladsi deti milujou smetanu jen tak na piti misto mlika. Muzou se po tom primo utlouct.
|
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 20:25:57) Myslíš, že to bude fungovat, když je smetana málo tučná? Mohla bych to zkusit. Panna cottu máme moc rádi.
Mimochodem Angrešte, ten tvůj pěstitelský článek na Cuketkovi je vážně super.
|
angrešt |
|
(10.5.2013 20:34:28) Bude, někdy se i panna cotta dělá smícháním smetany s mlékem, tak tohle bude taky taková klehčí verze. Díky, to jsem ráda, že se líbí Budeš podle něho dvoumetrově pěstit?
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 20:47:45) No já jsem ještě furt zaseknutá u domácích sýrů, ale k pěstování pokročím. Mám na to normální velikost zahrady, takže budu pěstovat ve větším, nicméně skladbou rostlin a rozložením se nechám vést článkem. Letos budu moct začít pěstovat až v létě, takže jsem nastudovala, že budeme mít především kopr a vodnici, ale na příští počítám s plným provozem už od jara.
|
angrešt |
|
(10.5.2013 21:24:42) Tojo, v létě sýry stejně moc nejdou, pokud nemáš chladný sklep. Tak se může pěstovat třeba ten kopr (a když už si dělám reklamu svým duševním výplodům - tak pokud Tě chytne ještě vaření z plevelů, tak koukni na můj web - na hlavní stránku a do sekce Jaro )
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 21:41:39) Kouknu se, díky. Co se týče plevelů, tak tu mám z minulého víkendu naložené pampeliškové puky v octu. Jediný problém je, že furt chodím užírat.
|
angrešt |
|
(10.5.2013 21:51:50) Ty už taky mám
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:11:06) Jsou fakt perfektní. Naše batole každou chvilku načapám, jak na tom hoduje a zavařovačka už je poloprázdná. Pokud se mi povede něco zachránit, tak se mi to doufám nezkazí. Horní řada puků mi vykukuje tak půlkou ven, protože je nemám zatížené, ale doufám, že jsou tam nacucané octem, že se to kazit nebo plesnivět nemůže.
|
angrešt |
|
(10.5.2013 22:26:30) Tak je na povrchu posol, ty čouhající části.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:29:49) Dík. Já to solila po vrstvách už při nakládání, ale sůl navíc nemůže škodit.
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(10.5.2013 22:52:24) www.celorocnikucharka.cz
|
|
|
|
|
|
Edysha |
|
(10.5.2013 20:34:37) To vis, ze to bude fungovat. Nam chutna vic prave ze smetany na vareni nez se slehacky.
|
|
|
Maťa. |
|
(11.5.2013 15:08:57) Angrešt, teším sa na kuchařku Moc teším Už, nech ju vydajú a pošlú)
|
angrešt |
|
(11.5.2013 16:58:54) Maťo, nedorazil mail ze 6.5.? Jsem si jista nabeton, že Tvou adresu jsem do něj ručně přikopírovávala, to by bylo divné.
|
|
|
|
Papillon |
|
(10.5.2013 19:37:30) promin
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 20:22:01) Já vím, no.
Připomnělo mi to vtip. Žena posílá svého manžela (programátora) nakoupit. Kup deset rohlíků a když budou mít vejce, kup jich 30. Muž přijde do obchodu a povídá: "Máte vejce ?" "Ano, máme" odpoví prodavačka. "30 rohlíků, prosím."
|
|
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(10.5.2013 19:40:30) česneková krémová polévka s krutony. chceš recept?
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 20:26:31) No jasně, že chci. NApiš ho, prosím.
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(10.5.2013 20:31:27) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=96778
Je opravdu výborná!
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 20:35:18) Ta vypadá dobře. Česnečku dělám vodovou se sýrem, ale tuhle zkusím. Místo másla s mlíkem dám smetanu. Bude zítra na oběd. Díky.
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(10.5.2013 20:37:32) Máslo musíš dát pod tu cibulku a česnek. Já dávám od oka, a řekla bych že míň než v receptu.
|
|
|
|
|
|
Maugha |
|
(10.5.2013 19:42:18) Co ta kokosová buchta, jak se na to ještě na horké vylije smetana?
Potom třeba svíčková, kuře na paprice, něco smetany do kafe, dort s nějakým šlehaným krémem.... můžu přijet?
|
Maugha |
|
(10.5.2013 19:45:29) Zapečené nudle s kuřecím, zalité smetanou a sýrem. Nudle se sýrovou smetanovou omáčkou. Tvarohová buchta - tvaroh rozšlehat s trochou smetany.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 20:32:23) Jak vyrobím tu buchtu?
To víš, že můžeš přijet. Na buchtu a na kafe se smetanou.
|
Maugha |
|
(10.5.2013 21:28:30) http://www.mamincinyrecepty.cz/s-tvarohem/drobenkovy-kolac-s-tvarohem
http://www.mamincinyrecepty.cz/s-tvarohem/fesacky-1
třeba jeden z těchto dvou
|
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(10.5.2013 20:04:43) Nedávno jsem řešila podobný problém . Zavařila jsem do toho puding, takový ten drahý Oetker, co prý v něm je skutečná vanilka. Do pohárů jahody a dlouhé piškoty a na to ten puding, který jsem ještě před tím vyšlehala. Mělo to úspěch.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 20:29:17) Manžel taky nakupoval?
|
Tante Ema |
|
(10.5.2013 21:18:42) Jo. Měli slevu, tak nekup to.... nedělám si srandu.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 21:55:15) Koukám, že je ti všude stejný. Ten pudink z části smetany udělám. Když se tam zašlehá ještě tvaroh, tak je z toho domácí "pribiňák".
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(10.5.2013 22:35:43) Vanilk. pudink kupuju jen ten dražší, je opravdu výborný!!! Šmankote, vy mi děláte chutě!
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:51:26) A co teprve, když si ten puding uděláš vlastní. Ne z pytlíku, ale ze škrobu, ze žloutků a z pravé vanilky.
|
angrešt |
|
(10.5.2013 22:53:54) Jo, tak to máš recht Pravým domácím pudinkem mě kdysi dávno sváděl můj manžel, než byl manželem. V manželství s tím nějak ustal
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:59:38) Můj muž pro mě zase skládal klavírní koncerty, ale taky to jaksi ustalo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(10.5.2013 20:32:47) U nás by vyhrálo kuře na paprice
A jinak kokosový koláč dle Brýdové : http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/395-kokosovy-kolac - tam klidně utopíš dva kelímky.
Zkusím pohledat, někde jsem měla recept na slané sušenky, do těsta se snad dávala smetana, ale ty jsem nezkoušela.
|
Senedra |
|
(10.5.2013 20:34:19) Tak ty sušenky, já je nezkoušela, ale pekla je moje mamnka a tvrdila, že jsou výborné
Slané sýrové pečivo
4OO gr polohrubé mouky 200 gr strouhaného tvrdého sýra 200 gr Hery 250 ml šlehačky trochu soli
1 vejce na potření těsta na posypání : tvrdý sýr, hrubá sůl, kmín, mandle, mák, paprika, sezam
Zaděláme těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v ledničce. Vyválíme placku 3 mm vysokou, ze které nožem, nebo formičkou vytvoříme sušenky. Potřeme vajíčkem, podle chuti posypeme a pečeme. Mě se to dařilo v horkovzdušné troubě na 175 stupňů.
Po upečení jsem zjistila, že sušenky mohly být slanější, tak jsem je trošku přisolila, ale nevím , co by se stalo, kdybych víc přisolila těsto. Možná nic, možná by rychle ztvrdly
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:23:26) Jé, to vypadá dobře. Mám tu spoustu nějakého sýra se zelenu plísní uvnitř, tak ho tam dám. Věřím tedy na máslo místo Hery a část mouky dám celozrnnou, ale to je jen drobná modifikace. Vypadají fajn, díky.
|
|
|
|
Lassiesevrací |
|
(10.5.2013 21:12:24) Nalij tu smetanu do džbánku, zazvoň u sousedů a řekni: "Dobrý den, teta mi přivezla domácí smetanu, tak jsem vám nějakou přinesla". Šplhneš si.
|
|
Bouřka |
|
(10.5.2013 21:40:21) No těpic . Nejde to zamrazit?
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:00:58) Mrazák je plnej ryb a hovězího. Kdybych tam dala všechnu tu smetanu, tak bych musela vytáhnout kus krávy a řešit, co s ní, když maso vlastně na víkend nepotřebuju. To budu raději spotřebovávat smetanu. Přinejhorším si ji dám do koupele nebo tak něco, zatímco s masem by to šlo stěží.
|
|
|
Cimbur | •
|
(10.5.2013 21:53:11) Však ta smetana chvilku v lednici vydrží, ne?
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 21:56:04) Ona už tam chvíli je. Prokrastinovala jsem úspěšně tak dlouho až je těsně před datem spotřeby.
|
Tragika |
|
(10.5.2013 22:05:30) DO MRAZÁKU!!
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:11:41) Nejde to. Mámo místo, moc smetany. Musí se sežrat.
|
|
|
|
|
daba+holčička |
|
(10.5.2013 22:19:44) vraž jí do mrazáku a zlikviduj postupně
|
|
Vítr z hor |
|
(10.5.2013 22:26:50) Hm, smetany máme nárazově docela spotřebu. Do zmrzliny toho padne spousta, pak taky trochu do čokolády (pití). Na jeden zátah, kdyby bylo obojí, bychom dali tak 3/4 litru. Pak do pečení, jenže při pátku večer si najednou skoro nic nevybavuju
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:35:39) No jo, to to mi připomnělo, že dceři už minimálně pět let slibuju, že jí udělám horkou čokoládu na pití a ještě jsem se k tomu nedostala. Asi mám teď výjímečnou šanci to napravit.
|
|
|
Kiky123 |
|
(10.5.2013 22:41:25) Krtkuv dort!! Miluju ho, ale nedelam, prave proto ze tam prijdou snad 4 smetany.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:43:24) Mám tu málo tučnou smetanu, ta se neušlehá.
|
angrešt |
|
(10.5.2013 22:53:13) Hele, tak co zmrzlinu? Ta by byla z té méně tučné úplně akorát, stejně se jinak smetana ředí obvykle mlékem a tučnost naženou i žloutky.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 22:57:36) Zmrzlinu dělám z ušlehané šlehačky. Nějak nechci jíst syrová vajíčka a bezvaječnou znám jen šlehačkovou. Jak ji udělám ze smetany? Třeba by ji jedly děti a já bych neměla choutky, kdyby tam to vajíčko bylo.
|
angrešt |
|
(10.5.2013 23:03:19) No to já do ní žloutky samozřejmě tepelně opracovávám Srových se bojím, salmonelóza je má hodně divoká a otřesná vzpomínka.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 23:08:51) Se salmonelou nemám naštěstí zkušenost, ale syrová vajíčka se mi prostě eklují. Prosím tě, jak žloutky do zmrzliny tepelně opracuju, abych je neměla syrové a přitom nezískala míchaná vajíčka? Tohle fakt netuším, jak udělat. Většinou syrová vajíčka v jídle vynechávám nebo tam ze zoufalství dávám takovou tu vaječnou náhražku, ale všude to nejde.
Toužím třeba po domácí majonéze, ale tam asi musí být vajíčka syrová, co?
|
|
|
angrešt |
|
(10.5.2013 23:05:51) Vařím si zmrzlinovou směs vpodstatě jako na žloutkový krém. Smetanu svařím (obvykle buď s vanilkou, nebo s nějakým dobrým likérem). zvlášť našlehám žloutky s cukrem. Pořád míchám žloutky metličkou a pomalu to přelévám asi třetinou té vroucí svařené smetany a pořád míchám. Pak dám zbytek smetany zpět na plotýnku a za stálého metličkou šlehání tam pomalu vliju ty žloutky s třetinou smetany a celé to míchám a převedu varem asi minutu.
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 23:14:04) Jé, tak to je super. Myslela jsem, že se vajíčka srazí nebo tak něco. Většinou se píše, že šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, ale tam nevěřím, že to s bakterií něco udělá. Teď jsi mi rozšířila obzory. Dík.
|
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(10.5.2013 23:04:04) Holky díky moc. Jdu do hajan a ráno se do toho pustím. Udělali jste mi chutě a spoustu toho chci zítra udělat, což možná povede k tomu, že pojedu na statek pro další smetanu.
|
|
Jarmilka. |
|
(11.5.2013 0:00:48) tyvole, to je dobrý! Jsem se fakt zasmála, tvůj je taky takový snaživý kutil jako můj
|
Půlka psa |
|
(11.5.2013 9:17:20) No jo, je to zlatíčko. Jen mě mate, že MM je profesí matematik a klíďo si splete 1 a 5 kelímků a 12% a 30%.
|
|
|
Winky | •
|
(11.5.2013 11:50:18) tak asi už je po smetaně, ale kdyby nějaká zbyla, tak zkus zapékané smetanovo-česnekové brambory. Pekáček (mám skleněný ale v podstatě jakýkoliv střední velikosti) vymažu máslem, brambory - tak kilo asi, záleží na velikosti pekáčku - oloupu a nakrájím na tenoulinká (důležité na fakticky tenoulinká!) kolečka. Vrstvu po vrstvě je skládám do pekáčku, každou vrstvu prosypávám troškou soli a přihazuju stroužek též natenko naplátkovaného česneku, pokud máš ráda nějaké bylinky tak lze taky přidat. Když je pekáček plný, ve dvou kelímcích smetany rozšlehám dvě vejce a zaleju (aby hladina sahala až k poslední vrstvě brambor). Peču asi hodinu v troubě (asi na 180st), před koncem pečení lze posypat i sýrem. Je to teda asi kalorická bomba, ale chutnají mi moooc. K tomu plátek masa (kuřecí, krůtí, vepřové), nebo i jen samotné.
|
|
|