Marie-Ellena |
|
(19.5.2013 18:57:16) Dělala jsem jogurt v jogurtovači - požila jsem krabicové polotučné mléko a bílou Hollandii. Jogurt byl takový kouskovatý a blemtavý. Kde jsem udělala chybu? Chtěla bych, aby byl pevný a pórovitý jako je Hollandie. Díky za vaše rady.
|
daba+holčička |
|
(19.5.2013 19:06:44) to nevím, ale já dělám z čerstvého mléka plnotučného a hollandie a ztuhne
|
zerat |
|
(19.5.2013 19:10:48) Já moc nechápu, že někdo dělá jogurt z trvanlivého mléka - to musí být fujky podle mě - vždyť trvanlivé mléko chutná úplně jinak než čerstvé
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(19.5.2013 19:16:44) Dělám jogurt jen z trvanlivého mléka, jiné nekupuju a je dobrý.
|
zerat |
|
(19.5.2013 19:29:49) Jano, zcela jistě je jedlé, ale já ho nemůžu ani v kávě chci-li si pochutnat - prostě cítím tu trvanlivou pachuť Navíc trvanlivé mléko kupuju litr za 14,90 Kč - nepřijde mi to tak moc, abych musela kupovat trvanlivé mléko
|
KoproFka |
|
(19.5.2013 22:48:01) uznávám, že čerstvé mléko je čerstvé mléko, ale trvanlivá pachuť trvanlivosti se přece docílí ohřátím mléka na nějakou teplotu a poté jeho schlazení - nic se do něj nepřidává, abys to pak cítila...
já si tedy dělám jogurt doma taky a taky z trvanlivého a nemám s tím žádný problém - mám vždycky 0,5 litru na 2-3dny. Jelikož ho jím sama, tak by se mi ani nevyplatilo kupovat na to čerstvé mléko, páč by mi ta druhá polovina litru nevydržela čerstvá. Problém u nás totiž je, že se z mléka (vyjma těch mých jogurtů) pouze peče. Nikdo jiný než já ho nepije - a já ho teď také už dloho nepiju, páč jsem byla těhotná a teď kojím a tedy se vyhýbám sladkému mléku jako takovému, konzumuju jen zakysané výrobky
|
KoproFka |
|
(19.5.2013 23:05:12) a jak píše angreštek - na jogurt jednoznačně plnotučné mléčko + dohnat zbytek tučnosti smetánkou
|
|
|
|
|
|
|
Baobab |
|
(19.5.2013 19:25:06) Od te doby, co se u Hofera prodava recky jogurt s 10% tuku, uz domaci nedelam...
|
Baobab |
|
(19.5.2013 19:28:30) ..a diky za tema, zitra udelam jogurtovou polevku...
|
|
|
Marie-Ellena |
|
(19.5.2013 19:51:21) Takže myslíte, že je to tím, že by místo trvanlivého mléka mělo být čerstvé??????
|
neznámá |
|
(19.5.2013 20:21:06) Domácí nikdy nebude porovitý, pokud si dobře vzpomínám, tak "paní z kopce" to taky řešila a nakonec si nechala poslat přímo bakterie z mlékárny. Pak byl prý stejný jako kupovaný.
Já dělám z domácího mléka, přidávám kondenzované mléko a jogurt ve skleničce. Taky není jako kupovaný, ale je moc dobrý. Dost hnusný humus vznikl s přidáním aktivie. Myslím, že za tvůj neuspěch může hlavně mléko.
|
|
Lanka16 |
|
(20.5.2013 10:58:58) Já dělám z trvanlivého mléka jogurty už roky. Nemyslím si, že chyba je ve volbě trvanlivé či čerstvé mléko. Spíše, že v polotučném je málo tuku a tím bývá řídký. Zkus příště plnotučné nebo přidat smetanu či sušené mléko.
|
|
|
Mapat |
|
(19.5.2013 20:53:43) Dělám běžně z trvanlivého. Mám ho hustý, tuhý. Sušené ani kondenzované mléko nepřidávám, dělá se pak na dně krupička, a to mi vadí. Jogurtuju někdy i dýl, než uvádí návod. Když skončí jogurtování, dám ho HNED do ledničky a jíme až druhý den. Když to rychlé zchlazení vynechám, tak z toho bývá právě ta blemcavá hmota. Někdy dělám z půl litru mléka a půl litru 10% smetany, je vynikající
|
|
angrešt |
|
(19.5.2013 22:55:15) Pravděpodobně byl dělán krátkou dobu, nebo byla chcíplá očkovací kultura.
Vznik jogurtu trochu zhoršuje homogenizované mléko, i když ne moc, víc to vadí u sýrů (tam se pak přidává kvůli tomu pár kapek chloridu vápenatého).
Polotučné je také pro jogurt poněkud málo tučné .Pro pevný jogurt to chce plnotučné (zkus porovnat obsah tuku na kelímku hollandie a na polotučném mléce), popř. vylepší to smíchání mléka s trochou smetany.
také je ptořeba nechat ho po dojogurtování pořádně vychladnout, teplý jogurt je každý poněkud blemcavý.
|
|
|