Vesna111 |
|
(25.10.2013 15:18:33) Mám doma obrovskou dýni a chystám se ji nějak zpracovat. Nemáte někdo nějaké typy, ale aby bylo jídlo vhodné i pro děti
|
Viola |
|
(25.10.2013 15:33:31) Dýně o váze několika desítek kilo oloupu, vyndám semena, na robotu hrubě postrouhám a v balíčcích 400 - 500g zamrazím. Pak celou zimu balíčky vyndavám a používám do všemožných receptů: -bábovka, buchta, perník -palačinky (rozmixovat do hladka a nastavittím normální těsto v poměru 2-3 díly těsta, zbytek dýně) - cibule, bob.list, dýně, pivo, navrch položit kuře, upéct - vepřové na houbách a česneku - pivní guláš - mleté maso s česnekem na cibuli s dýní a bylinkami - na špagety nebo do rýže (dýňové rizoto) ... cokoli, kam patří cuketa se dá celkem bez problému nahradit dýní (jen je dýně jemnější a sladší)
|
Eileenn |
|
(25.10.2013 16:20:58) Mňaaam, díky za tipy
|
|
|
Winky | •
|
(25.10.2013 15:50:06) Dneska jsem poprvé dělala dynovou polévku a byla fakt dobra (moc jsem tomu neverila, ale děti chtěly dlabat dyni tak jsem využila ten vnitřek - samo bez semen a toho bílého vnitřku). Na másle jsem kousky duziny osmahla (měla jsem ji docela málo, tak cca 20-30dkg), prisypala trosku cukru aby to mírně zkaramelizovalo, pak jsem to zalila horkou vodou (ca pul litru) a par naberackami vývaru (dělala jsem zároveň jeste "normální" polivku), přihodila k tomu kousek zázvoru a vařila asi 20 min, na posledních 5min jsem přidala hrst cervene čočky. Pak jsem to mixla ponornym mixerem úplne do hladka a při servirovani jsem dala do kazde misky jeste lžíci zakysanky a posypala trosinku chilli, fakt me to chuťové příjemne překvapilo.
Ty výše zminene vychytávky zní taky moc dobre.
|
Jit+3 |
|
(25.10.2013 16:03:55) Taky dělám polévku, ale vybírám si záměrně malé dýně, protože kromě mě a manžela to u nás nikdo nejí. Přitom je to taková bašta!!! Orestuji cibuli s česnekem, na to nakrájenou dýni, dvě brambory, osolit, opepřit, trošku kari. Povařit do měkka, pomixovat a může se přidat trochu smetany nebo při podávání lžíci zakysané. Nahoru opečený rohlík...Mňam!!
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(26.10.2013 10:19:07) jitko, někdy ji zkus s kokosovým krémem a lžičkou červené kari pasty
|
|
|
|
růžové autíčko |
|
(25.10.2013 16:10:08) Polévku, jak bylo psáno výše a já jí miluju pečenou třeba s brambory, bych se užrala
|
|
Papillon |
|
(25.10.2013 16:15:16) Dyni zapekam s jahlami a syrem. Pokud mam, tak pridam kysane zeli. http://www.apetitonline.cz/recepty/7931-zapecena-dyne-s-jahlami-a-s-kysanou-zeleninou.html
Pak delame polevky.
Dobra je curry dyne s porkem, kdy se podusi do mekka kostky dyne s porkem na cibulce, ochuti se curry a prida se trochu smetany. Podava se s ryzi.
A muze se taky zpracovat na omacku na spagety.
|
|
T. | •
|
(25.10.2013 16:19:10) Kromě výše uvedených dobrot doporučuji i obalit dýni jako řízek, je to moc dobré.
|
|
LaDa_A (2 deti) |
|
(25.10.2013 16:38:17) Mnam spousta dobrot :) - kremova polevka - kousky podusene do mekka s piniovymi orisky na testovinach - platky pecene v toube s cesnekem a olivami, lahudka nejvetsi - platky na grilu ... Uz se tesim na vikend :)
|
|
překvapená 20.9. |
|
(25.10.2013 18:14:33) Zrovna jsem deseti deky nahradila cukr v bábovce (z celkového množství 20 dkg), podíl jsem rozmixovala, aby tam nebyly kousíčky. Jinak ji dávám k masu, dělám polévku, jím ji jen tak.
|
|
Eilatt |
|
(25.10.2013 18:29:37) Nám všem teď zachutnala grilovaná dýně. Naložit do oliv oleje s česnekem, sůl, pepř atd. a dalšími oblíbenými bylinkami a pogrilovat. my to děláme na amlém domácím grilku. K tomu dělám z kysané smetany dip, nebo jak se to nazývá..... Do toho dát sůl, pepř. trochu citronové šťávy a zas nějaké bylinky.
Mňam, mňam
|
|
Sara33(Eliška 07, Petr 09) |
|
(25.10.2013 19:12:24) dyni miluju, nejcasteji delam polevku a pak pro sebe pecenou v troube (na kostky s cibuli, bylinky a konzumuju s bilym jogurtem, mnam). Z dyne muzes udelat klasickej strudl. Misto jablka dyni. Ja ho prave pecu a jak byva mym zvykem, nikdy neudelam dve stejne veci. Smichala jsem dyni s merunkovym dzemem se zazvorem a podle toho jak to voni to bude dobra kombinace.
|
|
Maarťa |
|
(25.10.2013 20:52:35) Zrovna dnes jsem zpracovala 8 kg očištěné dýně, už jí vidím i když zavřu oči :-(
1/ sušenky - 150 g najemno nastrouhané dýně, 300 g polohrubé mouky, 120 g Hery. Vyválet těsto, vykrájet a po upečení obalovat ve skořicovém cukru. To děti naprosto milují, takže jsem 4 dávky právě dopekla a 4,5 kg hotového těsta zamrazila po kilových balíčcích.
2/ polévka - z kila jsme uvařili, 3 x 1 kg zamrazit na další polévky
3/ ze 3 kg jsem uvařila kompot. To uvidíme, jestli budou děti jíst, kdyžtak ho sníme my dospělí.
A teď jak to čtu, tak mě mrzí, že jsem trochu neupekla jen tak s kořením na grilovanou zeleninu, to je taky dobrota.
|
růžové autíčko |
|
(25.10.2013 20:54:57) tý jo, ty sušenky musím zkusit
|
|
|
Vesna111 |
|
(26.10.2013 15:22:28) teď jsem sice obědvala, ale jak čtu ty recepty, tak mi tečou sliny. Všechny jsem si je pěkně překopírovala a v pondělí si je vytisknu a zařadím do kuchařky. Včera jsem rozporcova a rozkrájela cca půl velké dýně (skoro necítím prsty) a vyzkoušela jsem taky recept, který mne tak napadl:osmažila jsem na oleji malou cibuli a kuřecá prsa na nudličky. Až vše bylo lehce osmahnuté, přidala jsem na kostičky nakrájenou dýni a kari koření. Podlila jsem to vodou, přidala Natur bujon bez soli a dusila cca 20 min (než se mi voda z velké části vypařila). Poté jsem směs smíchala s uvařenou rýží(zbyla od čtvrtka)a na talíři dozdobila orestovanými dýňovými semínky ( samozřejmě jen pro nás dospěláky).
|
|
|