neznámá |
|
(6.12.2013 15:59:35) Sešlo se nám několik kousků lososa, ráda bych z toho chuťovku na nedělní oslavu. Napadlo mě marinovat nebo tatarák, ale nikdy jsem nedělala. Jak připravuje podobné chuťovky? Děkuji.
|
angrešt |
|
(6.12.2013 16:31:14) Hlavně pozor, aby ten losos byl opravdu čerstvý, když ho chceš jíst syrového.
Tatarák: Lososa velmi ostrým nožem nakrájet na tenké plátky, těch pak vždy část dát na prkénko a nasekat nožem co nejjemněji. nedoporučuju robot, sice je to rychlé, ale potrhá to texturu a není to pak tak dobré, protože i textura hraje velkou roli v chuťovém vjemu.
Nasekaného lososa smíchám s citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, troškou cayenského pepře a solí. Nechám takhle uležet do druhého dne. Druhý den podle potřeby dochutím a vmíchám nasekaný kopr (nedávám ho dřív, protože by oxidoval a tmavnul). Zvláš´t nakrájím jemně jarní cibulku (nemíchám ji do toho, ona v tom trochu hořkne) a připravím medovohořčicovou majonézu z majonézy, hruboznné hořčice, medu a balsamikového octa. Tatarák pri podávání sypu tou cibulkou a polévám meodovhořčicovou majonézou.
Marinovaným lososem myslíš asi gravlax. na ten je do neděle málo času, potřebuje uležet déle. Lososový kus vcelku trochu opepřím, zasypu cukrem a solí (cca 1:1), přidám celé stonky kopru, naskládám to natěsno do misky a zakápnu vodkou, nebo jiným chuťově neutrálním alkoholem. nechám marinovat aspoň 3 dny, slévám z toho vodu. Když sliju moc, tak přisypu trochu soli a cukru. Nejlepší je tak po 5 - 7 dnech. Všechno se z něj pečlivě odstraní papírovou utěrkou a krájí se na tenoučko.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(6.12.2013 16:36:54) malé kousky máčet do kvalitní sojové omáčky - jednoduché
Nabízí se mi sushi - zamotat ho to rýže a řasy, pokud na tohle jste a máš pomůcky, bochánky rýže a na to plátek ryby,...
|
|
Inka | •
|
(6.12.2013 18:34:34) Jestli ho máš dneska, tak bych se ho v neděli syrovýho bála jíst. Jinak sushi.
|
neznámá |
|
(6.12.2013 20:54:16) Co jsem dohledala a Angrešt potvrdila marinovaný se nechává uležet pár dní.
|
|
|
|