Limai |
|
(15.12.2013 10:42:44) Už třikrát jsem na vánoce pekla išelské,pokaždé podle jiného receptu a pokaždé se těsto při válení trhá,takže nejde pořádně ani vyválet,musím hojně podsypávat moukou jak dospod,tak nahoru na těsto,takže pak je těsto přemoučené.Dělám něco špatně?
|
angrešt |
|
(15.12.2013 10:45:46) Málo odležené? Dělané ze zteplalého másla? Mandle mixované místo mletých?
|
|
Cimbur |
|
(15.12.2013 11:16:05) To teplé máslo bych tipla, zpracovávat musíš vše krátce. Zkus taky vyměnit mouku.
|
|
Inka | •
|
(15.12.2013 11:47:25) Válej přes fólii.
|
|
:-) zaregistrovaná |
|
(15.12.2013 12:16:07) trhalo se mi těsto na rohlíčky, kamarádka poradila lžíci mléka - pomohlo to. Angreště, prosím Tě, jaké máslo je zteplalé?
|
Agatha Ch. |
|
(15.12.2013 12:20:13) někde jsem četla angreštovic radu: máslo vychladit a do těsta nastrouhat... už to tak dělám a těsto se daří...
nedařilo se mi ale umíchat těsto na perníčky v pekárně - vylezla z toho drobenka... vrazila jsem do toho zbylý bílek a lžíci medu a dopracovala to ručně stručně - ale taky se trhalo... no, nechala jsem to odpočinout celý den v lednici s tím, že to plácnu na plech, nastrouhám na to jablka či co a zkusím zadělat na perníčky nové - a světe div se, bylo tvárné jak dětská modelína, ve škole si ho hodně chválili
|
:-) zaregistrovaná |
|
(15.12.2013 12:30:02) zatím (pekla jsem podruhý v životě) se povedlo, i ty další várky, ale budu si pamatovat tu variantu nastrouhat máslo, když budu dělat nová těsta. Ještě mě čekají vosí hnízda, a pak jsme včera ochutnali výborný cukroví z pudinkového prášku, asi se do něj taky pustím
|
|
Žžena |
|
(15.12.2013 13:18:35) Perníčkové těsto je potřeba nechat odpočinout. Naše bábi ho nechává dva dny.
|
|
Sharien |
|
(15.12.2013 13:30:29) Nejvic se mi osvědčilo nahazet suroviny do mixeru s nozema a pustit. Během chvilky mam uzasne testo, i ledove maslo to rozseka a zapracuje do testa.
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(15.12.2013 13:09:12) limai, já to peču taky už třetí rok, z receptu od kluků v akci, taky se mi to trhá, trhá se to každý rok, snažím se tolik nemoučit.. po upečení to drží hezky.. největší problém je to vykrájet a dostat na plech :D pak už se to rozpeče a drží
|
|
KoproFka |
|
(15.12.2013 14:20:37) zásadně vždycky vyvaluji vánoční křehké cokoli přes igelit!!
Mám na to 2 pevnější větší igelitový pytlíky, který si rozstřihnu - jeden dám shora, druhý ze spoda a jedu. Od té doby, co to tak dělám, je vánoční pečení pohodička!! Nic se netrhá, nemusím podsypávat takřka žádnou moukou....
I když moc ráda peču, jsem nějak naprosto nenadaná vyválet to na vále jen tak bez toho, abych do toho nenarvala navíc min. 0,5 kg mouky - jenže to těsto je pak hnusný, protože je moučný a není sladký, že... Nehledě na to, že mě tečou nervy a nejradši bych s tím flákla do koše!!!
|
|
Pam-pela |
|
(15.12.2013 14:22:36) ..nacpala jsem do toho svého před chvílí tal o čtvrtinu víc másla...protože ani nedrželo pohromadě, byla to drobenka. Kupodivu jsem ho pak v pohodě vyválela, vykrájela (dokonce drželo ve vykrajovátku) a upekla. Je výborný
|
|
Mamisek |
|
(15.12.2013 14:38:15) Nehodnotím postup práce, ale obecně těsto, které se trhá, případně lepí, válím mezi dvěma kuchyňskými foliemi. Používám na perníčky a linecké. Je to super, do těsta se nedostává další mouka. Naučila mě to mamka.
|
angrešt |
|
(15.12.2013 15:45:48) Ano, rozvalování mezi foliemi je skvělé řešení pro křehká těsta. Ale koukám, že ta mateřská výuka byla drsná a plná násilí )nechápu, proč ta válečková bestie je hned u odesílacího tlačítka)
|
Mamisek |
|
(15.12.2013 17:16:59) Mrcha jedna se tam pořád cpe :-DDDDD
|
|
|
|
luci07+M 3/07+M 9/08+ A 12/12 |
|
(15.12.2013 15:50:05) Tak já nevím - obecně nikdy se mi těsto na cokoliv netrhalo.
já teď dělala toto tšsto a v pohodě:
210g hl. mouky 20g kakaa 70g moučky 40g mletých mandlí 140g másla - máslo opravdové citronová kůra, špetka skořice, vanilka
plněné ořechovou nádivkou a marmaládou
Povedlo se 100%
|
|
ronniev |
|
(15.12.2013 17:38:36) Je to těsto studené? Myslím hodně studené, že jde sotva válet? Všechna tahle křehká těsta se jinak trhají a zůstávají na válečku. A krom toho doporučuju silikonový vál, na něm stačí zabránit lepení mnohem míň mouky než na klasickém.
|
|
|