Kapradina |
|
(13.4.2014 19:04:07) Tak pokud se chceš předvést jako "dobrá hostitelka", určitě něco uvař a upeč. Obložený talíř je nuda.
Tady jednoduchý recept na slaný koláč. Upeč odpoledne, dá se jíst i studený - je to taková malá večeře. Quiche Lorraine
na těsto: 200g hladké mouky, 75 g másla, půl lžičky soli, 50 ml vody na náplň: 150 g šunky, pórek, červená paprika, 3 velká vejce, 1 33% smetana, 1 zakysaná 15% smetana, špetka muškátového oříšku, sůl, mletý pepř
V míse smíchejte mouku se solí a máslem, rukama vypracujte a přidejte po částech vodu. Těsto je pevné, pružné a hezky se sním pracuje. Vyválejte ho, a vyložte jím vymazanou formu (se zvednutými okraji) a dejte na 15 minut do ledničky. Předehřejte troubu na 200 C. V misce vyšlehejte vejce a smetanu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Z lednice vyndejte formu s těstem, posypte šunkou nakrájenou na kostičky, nakrájeným pórkem a paprikou na kousky, zalijte vaječnou směsí. Koláč pečte 15 minut, pak ztlumte troubu na 170° C a pečte dalších 15 minut. Quiche musí být upečený dozlatova.
Jako dezert ke kávě nebo ráno na snídani zkus třeba tvarohovou bábovku.
Tvarohová bábovka
160 g másla 250 g cukru 3–4 vejce 500 g tvarohu špetku soli 200 g dětské krupičky prášek do pečiva kůru a šťávu z půlky citronu (není nutné) máslo a hrubou mouku na vymazání formy moučkový cukr na ozdobu
1. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.) V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.
2. Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.
3. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.
|
*Owls* |
|
(13.4.2014 19:16:46) Kapradino, do tvých receptů bych se bez předchozího odzkoušení,rozhodně nepouštěla měla-li by to být premiéra před někým). Kdysi jsem koukala na prostřeno a vždycky mě udivilo, jak se tam někdo dobrovolně ztrapní, když vaří něco, co neodzkoušel. To, že jsou to recepty jednoduché je jedna věc, ale to, že se ne vždy musí povést, je věc druhá. Jestli zakladatelka opravdu není zdatná kuchařka, měla by jít do jistoty. Uvařit, co umí nejlépe, nebo něco hodně, hodně jednoduchého. Souhlasím, že obložený talíř, jako hlavní jídlo je fakt nuda, ale možná menší trapas, než zdrclá bábovka
|
Kapradina |
|
(13.4.2014 19:26:05) Tak s přítelem asi nejí každý den obložený talíř, tak snad už taky něco vařila, tak ať jde do něčeho ozkoušeného.
|
*Owls* |
|
(13.4.2014 19:38:08) Kapradino, souhlasím. Něco odzkoušeného Ale z toho, co umí, to nejlepší. Raději byh si utrhla něco málo od úst v příštích dnech. Přece jen jde o první přivítání možné budoucí tchýně
Tvůj provařenej týden by mě asi zabil
|
|
|
Lei |
|
(13.4.2014 21:35:04) Tak zrovna ten quiche se snad ani zkazit nedá a je výborný.
|
|
|
svynka+2 |
|
(13.4.2014 21:58:14) Kapradina, túto bábovku som robila zatiaľ 2x a hoci už mám niečo napečené, tu som bezradná - pečiem prikryté, na nižšej teplote, ale aj tak mám povrch a hlavne okraje prichytené a vnútro ešte nedopečené. Kde robím chybu? U iného receptu by som sa už na to vykašlala a nevracala sa k nemu, lenže chuť tejto bábovky je tak výnimočná, že sa jej nechcem vzdať! (pred konzumáciou som ale musela poodkrajovať oschnuté a pripečené časti).
|
|
|