Ralka |
|
(27.7.2014 20:41:12) Prosím šikovné maminky pekařky o jejich zkušenost s potahovacími hmotami na dorty. Která značka je dobrá a kolik gramů modelovací hmoty vystačí na dort A4 obdélníkového tvaru?
|
Anna Veselá |
|
(27.7.2014 20:55:47) Běžně používám smartflex velvet, ale nedávno jsem poprvé zkoušela white icing a je to úplně něco jiného, daleko líp se s ním pracuje a chuť je nesrovnatelná. Odhad na spotřebu mám teda vždycky mizerný, ale myslím že na obdélník A4 by mělo stačit 1,5kg balení (samozřejmě s určitou rezervou).
|
Žžena |
|
(27.7.2014 21:09:28) 1,5 kg? To by musela být ta potahová placka tlustá jak prst, ne? To mi přijde hrozně moc, A4 je celkem malej formát...
|
Anna Veselá |
|
(27.7.2014 21:13:48) Žženo, však píšu že na tohle nemám vůbec odhad... Jsou balení po 0,7 nebo 1,5 kg a vrstva toho potahu má být silná cca 3 mm. Přijde mi lepší koupit toho víc a schovat/zpracovat zbytky, než zjistit že chybí. Prostě mít nějakou rezervu.
|
|
|
Budulínci |
|
(27.7.2014 21:49:48) J8 zase běžně používala w.icing a teď jsem zkusila smartflex velvet a ten je pro mě nesrovnatelný S icingem se nedá v těch vedrech vůbec pracovat a smart byl v pohodě! O chuti si nedělám iluze u žádné potahovky..u nás je jen pro oko, nikdo jí nejí.. Myslím,že kilo bude stašit v pohodě...smart se prodává po 1,4kg za 203Kč
|
Anna Veselá |
|
(27.7.2014 21:55:10) Tak to souhlasím, WI je tvárnější a v tomhle počasí to byla práce za trest, potah ještě Ok, ale zdobení vůbec nedrželo. Na to je lepší ten smart, rychleji schne a je pevnější. Ale zas konzistencí je to taková žvýkačka I když je fakt že takových 90 % stejně přijde nazmar, je to jen na dekoraci, lidi to moc nejedí.
|
|
|
|
Hanina | •
|
(28.7.2014 10:33:56) Dělám si vlastní, z cukru a sušeného mléka. Protože z toho taky modeluju ozdoby, tak spotřebu neznám. Ale asi to není špatné, protože naši celý dort napřed ožerou a pak se teprve jí ten vnitřek. Hmota prostě vítězí, není to žádné "jen tak na ozdobu".
|
Ralka |
|
(28.7.2014 11:22:48) A mohla bych poprosit o recept?
|
Hanina | •
|
(28.7.2014 11:34:15) Už jsem to sem dávala několikrát, tak aby mne někdo nenařknul z toho, že se to tu pořád opakuje. Dávám 200 g prosátého moučkového cukru, 200 g prosátého polotučného mléka, 1 bílek, 3 lžíce medu (nestírat prstem, jen nechat stéct), 30 g másla, pár kapek mandlového aroma. Tohle dobře propracuj. Já to nahážu do robota a vodu přidávám doslova po kapkách. Většinou z toho robot udělá takovou krupičkovatou hmotu a já si to pak dopracuju namočenýma rukama, protože se bojím, že to přeleju a pak už to nedám dohromady. Je to ale úžasně tvárné a výborně se z toho modeluje. Tu tvárnost tam dělá máslo. Je to moje kombinace, protože v některých receptech se uvádí olej, ale ten se mi neosvědčil, hmota jakoby ztvrdla a olej se vytlačoval na povrch. V jiných receptech byl ztužený tuk, s tím se už modelovalo o poznání líp, ale taky to nebylo ono. S tím máslem je to tak akorát. Předváděla jsem to i na kursech a všichni mi to užírají pod rukama. Taky v tom není nic špatného, že.
|
|
|
|
|