Červená malina |
|
(30.11.2014 21:49:37) Já jsem v týdnu kupovala máslo s trvanlivostí 3.1.2015. Takže krém by měl vydržet stejně dlouho - samozřejmě v ledničce. Klidně bych to už podmazala.
|
Stáňa * |
|
(30.11.2014 22:22:19) Pokud si pamatuji dobře, co psala Angrešt (a připadá mi to rozumné), není ani tak podstatná trvanlivost másla, ale že se ty krémy kontaminují z okolního prostředí, rukou atd. Proto by se mělo promazávat až těsně před svátky. Tento rok to vychází dobře, mám v pondělí a v úterý už dovolenou, takže budu plnit až 22. prosince. Do práce/školy/ na setkání s přáteli o Adventu budu péct extra příští víkend linecké a vanilkové rohlíčky.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2014 22:28:15) Jaký součásti? Já dávám k máslu leda cukr, rum a kakao, případně ořechy. Nic kazivýho.
|
Žžena |
|
(1.12.2014 13:22:12) Inko, máslo je vyrobený v nějakým hygienickým provozu, zabalený tak, aby k němu moc nešel vzduch, a pak při vhodným skladování vydrží. Ale Ty ho rozehřeješ, smícháš s různýma věcma, napatláš do něj bakterie z nástrojů se kterýma pracuješ, napadají do toho spory ze vzduchu, pak tam roste všelicos na tom starším cukroví, to "odležení" je jen provhlnutí, ve kterým se plísním daří ještě líp. Jako zkus si namazat chleba s máslem a dát ho na týden (co týden, tady koukám lidi promazávaj cukroví skoro měsíc před Vánocema) do lednice nebo na balkon. Ten princip je úplně stejnej. Fakt si na něm za ten týden (až měsíc) pochutnáš?
|
zerat |
|
(2.12.2014 19:22:11) Žženo, když si odmyslím to máslo(taktéž si myslím, že na plnění je ještě dost času), tak myslím, že srovnávat chleba s cukrovím je trošku víc mimo. Kdyby třeba perníčky byly plné spórů, tak už by dávno byly stažené z pultů či minimálně by byly zakázané, protože perníkářky nechávají těsta zrát x měsíců, a pak po upečení perníčky "docházejí" opět cca měsíc v chladu a nikdo se nad tím nepozastavuje. Chleba je přece z úplně jiného těsta, s kvasnicemi... fakt mi to srovnání přijde jako výrazně mimo.
|
Žžena |
|
(2.12.2014 19:48:13) Zerat, řeč byla o cukroví plněném máslem, ne o trvanlivých perníčcích. Tam je story zase o trochu jiná. Realita je taková, že staré cukroví se kazí a plesniví, a že to evidentně mnoho lidí není schopno chuťově rozeznat (nebo dokonce to, co je ve skutečnosti už pachutí, považují za žádoucí příznak "odleželosti"), takže praxi pečení měsíc před Vánocema považují za normu.
|
zerat |
|
(2.12.2014 20:12:22) Žženo, tak já neznám ve svém okolí žádnou normální ženu, která peče, která by plnila cukroví máslovými krémy už teď - nicméně pečících cukroví (suché části) znám spoustu. Ale jak jsem dnes psala v tom prvním příspěvku asi bych nikdy neobjednala cukroví u známých či jen tak nějakých nahodilých paních, které berou pečení "na inzerát" jako přilepšení si k platu či důchodu, protože jak vidno, aby stihly splnit objednávky, tak pečou a vyrábí už teď i nepečené, plněné... to mi fakt přijde vcelku mazec.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.12.2014 23:05:20) Já plním krémama pár dní před vánoci, ale s chlebem s máslem st to fakt srovnávat nedá. Cukr je totiž konzervant a alkohol taky.
|
|
|
|
|