Fren |
|
(20.12.2014 21:34:05) Já dělám tu poctivou,kynutou dle recptu mojí mamky ababičky,snad ještě dle Sandtnerové,a těsto se má nechat kynout 3/4 hod,zapléct vánoču a zase nechat kynout 3/4 hodiny a pak dát péct.Takže bych si to rozhodně nelajzla nechat takhle přes noc.Taky ji máme 24.ráno a 25.ráno.Pěkně k tomu čaj s rumem,je to mnamka!
|
Peppa |
|
(20.12.2014 21:40:14) Fren, nechceš se podělit o recept? Mám nějaký z MMB jakože nejlepší těsto na vánočku - no není špatná, ale ještě to prostě není to ONO..
|
úča | •
|
(20.12.2014 22:21:43) Na MMB jsem jednou právě kvůli receptům koukala, je to jen můj osobní dojem, ale přišlo mi, že recepty na bezva mňamky nejlepčí na světě tam posílají ženské, které neumí vařit a asi ani nerozumí jídlu. Sandtnerové kuchařka se dá koupit. Doporučuju, dá se podle ní vařit i dneska, ale hlavně jsou to tak kvalitní předpisy, že se dají použít jako základ a pracovat s nimi. To samé technologie.
|
Peppa |
|
(20.12.2014 22:44:37) Tak to asi zrovna nebude ten případ, ona fakt není špatná, těsto je dobré i syrové, hezky se s ním pracuje a např. moje máma, která nikdy vánočku sama nepekla, z ní byla nadšená, mně taky chutná, jen bych si ji představovala vláčnější. Ale každá trouba peče jinak, možná jsem ji jen přepekla
|
úča | •
|
(20.12.2014 23:01:53) Zkus udělat tu Sandtnerku.
|
|
úča | •
|
(20.12.2014 23:01:53) Zkus udělat tu Sandtnerku.
|
|
|
úča | •
|
(20.12.2014 23:58:48) Zapomněla jsem droždí- čerstvé, na půl kila čtvrtinu kostky.
|
|
|
|
úča | •
|
(20.12.2014 22:17:48) Dělám právě Sandtnerové recept, kynu to přes noc v lednici, zapletu, druhé kynutí na sporáku. Rozpis je, pokud si dobře pamatuju v původní podobě 1/2kg mouky hladké s polohrubou, čtvrt litru smetany, tři žloutky, sůl, vanilka, citronová kůra, rozinky, mandle loupané usekané, 12dkg másla, 8dkg cukru. Já dávám jen hladkou mouku a přidávám ještě citronovou a pomerančovou kůru nakládanou do rumu, ve kterém mám i ty rozinky. Zapletená se potře vajíčkem, posype plátky mandlí a rovnou to i pocukruju, udělá to takovou krustičku. Tip: Vybuduju tu vánočku jen ze dvou pater, čtyř a třípramenného. Je to hezké i tak, lépe a snadněji se to peče, nemusí se to fixovat špejlemi atd. Pokud by to někomu připadalo jako znevažování tradic způsobené tím, že jsem učitelka, tak se omlouvám předem za herezi.
|
|
Fren |
|
(20.12.2014 23:48:15) holky,tak já to mandlema nesypu,protože to nedělá dobrotou při pečení,není to celkem k ničemu,dávám jen do těssta.
Tady je ten recept pro Pepu ale pro ostatní:
500 gr polohr.mouky 150 gr másla 1/2 lžičky soli(ale dát nakonec až po kvásku) 100 gr cukru 1/2 vanil.cukru 25-30 gr droždí 1/4 l mléka - to nedávat vše,něco z toho nechat na KVÁSEK:sem dát ještě trochu polohr.mouky(1 lžička) a 2 lžičky cukru,roozdrobit droždí a zalít vlažným mlékem(necelá půlka hrnku).Kvásek je asi za 10min.
Poté vlít kvásek do těsta,přidat 2 žloutky,80 g rozinek a 50 gr mandlí
Po vypracován ítěsta dát těssto na pomoučený vál a znovu vypraccovat.Pak těsto nechat pod utěrkou nechat kynout asi 3/4 hod.Uplést vánočku,dát na aplech,nechat opět kynout 3/4 hod,potřít vejcem.
Poznámky: s mlékem do těsta opatrně-dle hustoty těsta! Dát do hodně rozpálené trouby! Péct na necelých 200 st uprostřed trouby.
Dělám většinou z dávky a půl,vyjde z toho vánočka na celý plech,pletu copany ze 4,3 a 2. Dost často se mi stane,že vánočka při pečení se jaksi rozjede spíš do šířky,že neni moc vysoká,což ale nemění nic na výorné chuti.
Dovolila jsem si sem dát recept takový polopatický,jak ho mám napsaný i já,protože nejsem zrovna nejzdatnější pekařka a zrovna vánočku dělám jen na vánoce.
Dobrou chut!
|
Simeona+3 |
|
(21.12.2014 9:10:30) Recept máme podobný . Dřív jsem taky pletla ze 4,3 a 2 pramenů a rozjížděla se mi, ale loni jsem, na tip od rodiny, na youtube vyhledala pletení vánočky z 8 pramenů zároveň, není to složité a vypadá to krásně a ještě tam odpadá to sjíždění a ztráta tvaru.
třeba tady : https://www.youtube.com/watch?v=o5zHZ4Wkw_I
|
Fren |
|
(21.12.2014 9:44:02) Simo,zkoukla jsem video,to je hrůza,bylo to jak chobotnice,tys už to zkoušela z osmi?Ale hned jsem se na YT podívala i na pletení ze 6,což bych si snad už troufla,nicméně sebekriticky jsem to musela ukončit tak,že zvítězí zas klasika,bo na pokusy fakt čas nebude.Na dalším videu to dělali jako já až na to,že do vrchího copanu a prostředního napíchai špejle,což tak uděllám a vánočka se jim nerozjela.
|
Simeona+3 |
|
(21.12.2014 20:03:59) Jen to vypadá složitě, je to jednodušší než cop. Jestli ji nespálím, dám foto . Pekla jsem jednu bezlepkovou (to je teda mazanec, bez lepku se mi to nepodařilo zaplést) a dvě normální. Ad špejle - mně to právě padalo i se špejlema.
|
|
|
|
Peppa |
|
(21.12.2014 15:10:25) Fren, díky za recept
|
Fren |
|
(21.12.2014 15:25:50) rádo se stalo,alespon jsem ho nepsala zbytečně.A dej vědět,třeba do mailu,jestli tedy to budeš dělat podle mého receptu,jak to dopadlo a chutnalo(adresanova@seznam.cz),díky.
|
Peppa |
|
(21.12.2014 16:34:05) Jj, už se míchá těsto, je dobré, to dělá to máslo :) Díky!
|
|
Peppa |
|
(22.12.2014 10:40:35) Fren, píšu sem, snad se zakl. nebude zlobit... Tak vánočka je hotová, ale asi jsem ji zase přepekla, má takovou hodně upečenou krustu, takže příště snížím teplotu. Krustu křoupá MM, hmota uvnitř zase chutná mně, takže dobrý Jo a jak ji prosímtě uchováváš, aby neztvrdla?
|
Fren |
|
(22.12.2014 22:17:51) díky za zprávu. Já uchovávám vánočku v troubě.Prozatím jsme měli vždy 2 a to jsme je stačili v 5 lidech celkem rychle i sníst. Letos doveze jednu vánočku i moje mamka,takže budou 3,když zbyde více,nakrájím na plátky a dám do mražáku.
|
|
|
|
|
|
|