Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(26.1.2015 23:46:36) s tímhle receptem slavím vždycky velký úspěch
Pivní dort
1 hrnek hladké mouky 1 hrnek přírodního cukru 1 lžičku prášku do pečiva špetka soli 110 g rozpuštěného másla 40 g kakaa 125 ml černého piva 1 vejce 100 ml zakysané smetany
Na ganache: 250 g hořké čokolády 250 ml smetany ke šlehání 1 lžíce másla rum
Postup: Předehřejeme si troubu na 170°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
Do jedné misky prosejeme mouku a prášek do pečiva. Přidáme cukr a sůl. Rozpustíme si máslo, do něj pak přidáme kakao a zamícháme, přilejeme pivo.
V další misce lehce prošleháme vejce se zakysanou smetanou. Přidáme máslovo-pivní směs. Mokrou směs nalejeme na suchou a promícháme tak, aby bylo vše mokré. Přelejeme do formy a dáme péct na cca 50 minut. Zda je dort hotový, vyzkoušíme špejlí (vytáhneme ji čistou). Necháme úplně vychladnout.
Na ganache nakrájíme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo. Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalejeme ji na čokoládu s máslem. Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout. Když ganache vychladne, ale není ještě tuhý, vyšleháme ho. Ganache o několik stupňů zesvětlá a vypadá jako krém. Nakonec můžeme zašlehat trochu rumu.
Korpus rozkrojíme a na spodní vrstvu namažeme krém. Přiklopíme druhým plátem a nahoru znovu namažeme krém. Krému je dost na tyhle dvě vrstvy, pokud chcete pokrývat i strany, zvyšte množství.
|
|