Hanka 75 |
|
(10.2.2015 12:31:28) Já miluju z čerstvých celých nebo sušených celých šípků. Sušené předem namočím, pak čerstvé nebo i sušené cca 2 min vařím, rozmačkám šťuchadlem na brambory. Přiliju studenou vodu, aby rychleji schladl pod cca 75st. C (kvůli vitamínu C), přecedím a přidám med. Všichni ho milujeme (nejlepší je z těch čerstvých šípků).
Ale někde jsem slyšela nebo četla, že ledvinám nebo něčemu jinému škodí ty jemné chloupky ze šípků. Je to pravda ? Mám se tedy s tímto šípkovým čajem rozloučit :-( Jen ze slupek je to strašně pracné a navíc není zdaleka tak dobrý :-(
|
Kaipa |
|
(10.2.2015 12:41:38) Cedím přes plátýnko, klidně i dvakrát. Chloupky tam necítím (neříkám, že tam nějaké být nemohou, ale je jich minimum proti necezenému).
|
Ningit |
|
(10.2.2015 12:55:26) Úplně všechny chloupky se odstraní, pokud se čaj přecedí přes sítko, do kterého se rozprostře souvislá vrstvička vaty.
|
magrata1 |
|
(10.2.2015 13:14:19) cedím v překapávači na kafe- přes papírový filtr. Mám takový za pár kaček plastový.http://www.domacipotreby.cz/filtr---prekapavac-na-kavu-1x4---barva-cervenohneda-7285.html
|
|
|
Ningit |
|
(10.2.2015 12:55:26) Úplně všechny chloupky se odstraní, pokud se čaj přecedí přes sítko, do kterého se rozprostře souvislá vrstvička vaty.
|
Hanka 75 |
|
(10.2.2015 15:27:43) a nevíte opravdu škodí ty chloupky ? a jak se mohou dostat třeba do ledvin, vždyť to jde přes trávicí fakt..
cedit se mi moc nechce, ale děkuju za všechny tipy (kávový filtr a příp. i tu vatu, jestli opravdu škodí, tak dětem bych přecedila takto). Ale myslím, že ta výborná šípková chuť už to nebude bééé :-(
|
Hanka 75 |
|
(10.2.2015 15:28:03) trávicí trakt (ne fakt)
|
Anni&Annika |
|
(10.2.2015 22:07:25) Hanko..a co je nedrtit a namocit je cele...tak se ti nikam nic nedostane, jen je pak zcedis.
|
Hanka 75 |
|
(11.2.2015 5:16:41) to pak také není ta vynikající chuť šípkové čaje jen takový úplně slabý odvar šípkového čaje
|
|
|
|
|
|
|
Puma |
|
(10.2.2015 13:04:09) Co to tedy na závěr nechat přejít přes kávový filtr?
|
|
Cow :-) |
|
(10.2.2015 14:29:23) áááách šípkový čajík Dopoledne jsem si jeden dala. Na cezení a filtrování nemám trpělivost. Kupujeme porcovaný /samozřejmě bez ibiškové vtěrky)
|
Anni&Annika |
|
(10.2.2015 15:18:10) jednou jsem vyndavala ty pecicky a delala jsem caj jen z te slupky....nevim kdo mi to nakukal a proc, ale prace to byla desna...na ten hrnek caje nikdy nezapomenu
|
Kalamity YANKA |
|
(11.2.2015 6:26:01) Jo tohle jsem jednou taky zkoušela, ale jsem na tohle nervák. Po dvaceti minutách a deseti vykuchaných šípkách, jsem to vzdala a zalila pytlík
|
|
|
|
withep |
|
(10.2.2015 15:20:17) Nevařím, jen maceruju (doufám, že je to to správné slovo ). Nechám ve studené vodě celý den nebo přes noc, pak přecedím, ohřeju. Jen je nutné ty šípky rozdrtit a to jde dost špatně, i když - ještě jsem na to nezkusila masomlýnek...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.2.2015 20:23:51) Můj děda drtil válečkem na těsto.
|
withep |
|
(10.2.2015 21:11:47) To jsem zkoušela, ale je to makačka a ta skelná vata je pak všude
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.2.2015 21:13:52) Dělal to na pečícím papíru, ale bordelu z toho bylo, to je fakt.
|
borovice + 5 |
|
(10.2.2015 22:00:24) já si je nasušený dám na talířek, po jednom do nich mlátim paličkou na maso, krásně se podrtí a ani to moc nelítá okolo.
|
Anni&Annika |
|
(10.2.2015 22:09:02) no kdyz mlatit palickou, soupl abych je do mikrotennoveho sacku, uzavrela rukou a mlatila do toho palickou...stejne jako cornflakes, kdyz v nich obaluje mala rizecky...
|
Hanka 75 |
|
(11.2.2015 5:20:37) na to mlácení je právě skvělé první je namočit (např. přes noc) pak povařit (stačí krátce) a pak pomačkat mačkadlem na brambory (je to oproti drcení za sucha velmi jednoduché a jde to velice dobře) čaj je z toho vynikající jenže jsou tam ty chloupky, tak stále doufám, že je to jen pověra a mohu to takto dělat dál.. a úplně nejlepší je z čerstvých šípků
|
|
|
|
|
|
|
|
Albar |
|
(11.2.2015 9:32:39) Večer dám si hrst šípků do skleněné konvice, zaleju vodou, nechám namočené do rána, rozmačkám šípky, zahřeju, ale aby to úplně nevařilo, nechám vychladnout a přecedím přes filtr do kávovaru.
|
|
Marie-Ellena |
|
(7.5.2015 9:01:15) Můj osvědčený a 100% recept - hlavně šípky NEVAŘIT!!! Ztrácí to nejcennější, vit. C.
Tenhle recept mám od svého tatínka a musím říct, že 100% pomáhá už kolik let. Vždycky si na podzim nasbíráme a usušíme šípek a při takových těch nachlazeních a virózách je nepřekonatelný. Máme vyzkoušeno, že dost urychluje průběh nemoci nebo když ho začnete pít hned v počátku, dokáže ho zastavit.
Menší hrstičku sušeného šípku dám do igelitového (raději dvou najednou, kdyby se jeden protrhl) pytlíku a na prkýnku roztluču paličkou na maso (kulatou stranou, ne tou zubatou) tak, aby každá bobulka šípku byla rozbitá. Nemusí to být "na kaši", ale šípky musí být "otevřené". Tuhle drť potom vsypu (opatrně, protože z toho lítají ty šípkový pidichloupky a když se rozletí, píchají do rukou...) do klasické skleněné konvice na čaj. Ve varné konvici si ohřeju vodu, ale POZOR jen na takovou teplotu, aby to byla voda teplá, ne horká a už vůbec ne vroucí. Vyššími teplotami se množství vitamínu C, který šípek obsahuje, ničí. Já osobně vodu jen zlehka prohřeju, je spíš teplejší vlažná, zkusím to vždycky na své ruce. A tou vodou zaleju šípky a nechám louhovat. Hrníček nebo dva tohoto čaje za den jsou k ničemu, musíte se tím vyloženě prolívat, pít, pít, pít.....furt! Když dopijete konvici, je možné ještě jednou nebo dvakrát stejným způsobem dolít vodu na tutéž šípkovou drť, vitamín C se bude louhovat dál.
|
|
pečlivá Marta |
|
(18.11.2015 13:01:03) DD, dělám už léta výborný domácí čaj ze sušených šípků. Právě teď, po prvních mrazících, je nejlepší doba ke sběru šípků. Červené šípky dobře vyperu v teplé vodě, nožem odstraním oba konce (bubáka a stopičku), rozprostřu na pečicí plech a nechám uschnout-suším ve sklepě na plynovém kotli, aby sušení probíhalo pomalu. Sušení v troubě není vhodné, šípek často zčerná! Usušený supertvrdý šípek dávám postupně do kuchyňského drtiče. Jednotlivé podrcené dávky nasypu do velkého umělohmotného cedníku a podélně protřásám. Postupně se z chloupků začnou tvořit kuličky, které se dají zcela ze sítka vybrat a získat tak zcela čistý produkt na čaj: rozdrcené slupky a celá jadérka. V zimě míchám usušený šípek ještě se sušenou diviznou a slézem maurským. Výborný čaj!!! Marta
|
|
pečlivá Marta |
|
(18.11.2015 13:16:14) DD, už léta si připravuji velice jednoduše šípek na čaj, zkuste to taky. Natrhám mírně přemrzlý šípek, doma dobře vyperu v teplé vodě a ostrým nožem odříznu oba konce, bubáka i stopičku (je to pracné: hodinu trhám a pak hodinu čistím), čisté celé šípky rozprostřu na pečicí plech a nechám schnout ve sklepě na plyn.kotli - pomalu a důkladně. V troubě NEDOPORUČUJI, šípek zčerná! Důkladně usušený šípek dávám v malých dávkách do kuchyňského drtiče, důkladně rozdrtím a ve velkém plastovém sítu podélně protřásám. Chloupky utvoří kuličky, které se snadno odstraní rukou a v sítku zbydou jen nadrcené slupky a celé pecičky. Tatzo operace je jednoduchá a rychlá. Sušený drcený šípek míchám ještě se sušenou diviznou a slézem maurským - je to výborné!!! Marta
|
|
|