Teka + 2 zlobiášové |
|
(16.4.2015 21:39:45) Tak mi došla dlouho očekávaná bedýnka a je to super, ale nějak teď úplně nevím co honem s tím pokladem. Na medvědí česnek jsem se těšila, ale jsou ho dva velký svazky a moc dlouho asi nevydrží. Rukola je taky k rychlý spotřebě a spolu s tím česnekem je toho hodně, navíc když se přidá naťová cibulka :) Chřest nevím jak dlouho může vydržet a moc receptů s ním taky nemám. A poslední s čím jsem bezradná jsou topinambury... Síím, budu ráda za tipy, přítel zrovna na víkend odjíždí a děti asi mě s většinou z toho pošlou. A já bych tak nerada aby se to zkazilo :(
|
mrakova |
|
(16.4.2015 21:47:35) Topinabury raději nejez http://www.potravinovezahrady.cz/5-tipu-jak-vyuzit-topinambury-k-jidlu-a-na-zahrade/
|
|
angrešt |
|
(16.4.2015 22:02:56) Jestli nestíháš spotřebovat, tak medvědí česnek můžeš pokrájet a zamrazit a později použít jako špenát.
Nebo ho můžeš, stejně jako rukolu, spotřebovat tak, že vyrobíš pesto, to také prodlouží trvanlivost, vydrží cca týden v lednici, nebo se dá zmrazit hotové pesto.
Topinambury se dají jíst syrové v salátu, výborné jsou zapékané - voní jako syrovinka. Recept mám v ukázkách receptů z kuchařky na webu -. dole na stránce http://www.celorocnikucharka.cz/ukazkyrp.html
Jinak samozřejmě jak medvědí česnek, tak rukolu můžeš používat zasyrova do salátů, česnek i do pomazánek...ale hlavně rukola vadne velmi rychle.
|
|
Lei |
|
(16.4.2015 22:05:36) Mňam, zní to výborně jarně .
Z česneku medvědího udělej pesto, recept najdeš na internetu a vydrží ti hodně dlouho, můžeš postupně odebírat. Kamarádka dokonce jen mačká listy hodně natěsno do skleničky úplně bez ničeho a odebírá a prý se také nekazí. Já budu pesto dělat zrovna o víkendu.
Rukolu do salátu nebo na pizzu. A do toho pesta.
Naťovou cibulku třeba do šťouchaných brambor, tam se jí dá vecpat dost, nebo do jarní nádivky. Na chleba se sádlem ;-).
Kolik máš chřestu? Výborné je rizoto, k tomu by šel ten rukolový salát . No a klasika je chřest vařený s holandskou omáčkou a bramborem. Chřestu není nikdy dost.
Topinambury jako polívku, zrovna dnes jsem ji jedla - krémovou, jako dýňovou nebo celerovou. Upéct v troubě poolejované, k tomu nějaký dip ostřejší (třeba zrovna s tím medvědím česnekem) a děti by ti měly utrhat ruce. Nebo nasyrovo chřoupat, na plátky do salátu.
|
|
Marika Letní |
|
(16.4.2015 22:10:05) CHřest zelený - uvařit na páře, pak jako příloha k čemukoli, lososovi, steaku. Bílý buď s holandskou omáčkou nebo jako polévku. Ta by šlo i ze zeleného, ale pro mě je to škoda, mám ho ráda vcelku.
|
Anni&Annika |
|
(16.4.2015 22:16:16) pokud budes chrest dlouho skladovat, bude odspoda vysychat. Pak je drevnaty. Vem konec mezi prsty a zapruz. Tam co se zlomi je prechod mezi tim drevnatym a stavnatym. Chrest umyj, konce olamej, oloupej ho a pokud nemas hrnec na chcest, poloz slupky na dno nizkeho hrnce, na to poloz chrest a podlej vodou /jen do vysky tech slupek/. Zakapni citronem a pridej trochu cukru cukru /ani ne pul lzicky/ a trochu soli, prikrej, a var v te pare do mekka. Je to za chvili. Pak podavej kako prilohu k bramboram a opecene sunce s holandskou omackou. Ja teda mam rada klasiku. Misto sunky rizek. Z vody a tech koncu udelej polevku. Zahusti jiskou, zalej smetanou dosol. K tomu vzdycky opecu toust.
|
|
|
Czeperka |
|
(17.4.2015 9:04:24) Kopretinko já taky
|
|
|