Puma |
|
(16.6.2015 7:50:23) Nejspíš tady na Rodině jsem četla, že modřín je jedovatý. Pokoušela jsem se si najít nějaké informace, které by to potvrdily, ale nikde jsem nic kloudného nenašla.
Ptám se tedy, je modřín jedovatý?
|
Cimbur |
|
(16.6.2015 8:11:02) Napadá mě akorát, že pryskyřice (jako všechny pryskyřice jehličnanů) může být dráždivá na kůži a rozhodně bych ji nejedla... Vyrábí se z ní tzv. benátský terpentýn - dříve používaný v malířství i houslařství. Vím o zvyku žvýkat pryskyřici jehličnanů, nevím, nakolik je to rozumné, já bych to nedělala ani se smrkovou, kterou nebožtík strýc s oblibou žvýkal.
|
Cimbur |
|
(16.6.2015 8:16:43) A strejda Google říká to, co mě nepřekvapuje, až na tu galaktózu, což je fejk, protože při samotné laktózové intoleranci příjem galaktózy vadit nemůže. Ten vadí při jiných enzymatických poruchách. - care with lactose intolerance as contains galactose. Inhalation may cause acute inflammation airways. Possible allergies (e.g. hives, rashes, contact dermatitis), Oral intake of bark or oil application over large skin areas may cause kidney damage.
|
Cimbur |
|
(16.6.2015 8:21:39) Na táboře nás učili házet mladé smrkové větvičky do jahodníkového čaje. Samozřejmě by mě nenapadlo zaměnit to za jinou dřevinu, ale co když ani mladé smrkové větvičky nejsou bezpečné. Přeci jen ty silice a ledivny...
|
angrešt |
|
(16.6.2015 8:31:16) Ano, jehněčí se smrkovou majonézou, vyšlo předloni v Apetitu
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(16.6.2015 8:27:10) Buchli, to máš pravdu, ale záleží, jak rozsáhlý je interval mezi dávkou "na jídlo", terapeutickou a toxickou. Popř. u rostlin nebezpečnějších to ani "na jídlo" není a je to jen rozdíl mezi terapeutickou a toxickou dávkou.
Smrk je jedlý, ale samozřejmě při zvyšování dávky bychom se taky dostaly nejdřív k terapeutické (používá se na kašel) až k toxické dávce. Ale ta je pro běžného smrtelníka dost dalueko, ono se smrku nedá sežrat nůše, používá se jen jako koření a to je bezpečné.
|
|
angrešt |
|
(16.6.2015 8:34:06) Muškát, hřebíček, šajvěj, čínská skořice, routa, mařinka.... ledacos. Ale obvykle jde zrovna o koření hodně výrazná, takže dosažení toxické dávky nedovolí jejich aroma, už by to pak bylo nepoživatelné.
|
|
|