magrata1 |
|
(1.8.2015 16:43:01) všechno už želíruju jabkama. Nechám důkladně rozvařit a částečně vypařit. Cukr dávám podle chuti, nikdy to není 1:1, to by u nás nikdo nejedl, dávám tak 1/3 cukru. Nikdy se tomu nic nestalo, zavařuju 25 let. Když nemám čas, náladu, energii, namačkám ovoce s cukrem, povrch posypu cukrem a šoupnu do ledničky. Pak to dělám tak do 2 dnů. Mám dojem, že to i líp želíruje, že se tím odležením uvolní pektin. Třeba jahody a meruňky nezahušťuju ničím, jen odpařím odležené.
|
magrata1 |
|
(1.8.2015 16:55:17) Teda, kecám. Tak 2 skleničky z 30 jsou občas plesnivé, vyhodím je. A musí se po otevření rychleji sníst, jinak se kazí v lednici.
|
|
Stáňa * |
|
(1.8.2015 19:43:17) Prosím tě, jak ta jablka na pektin zpracováváš? A jaký je poměr potom těch jablek třeba na 1 kg malinové šťávy?
My tohle ovoce lisujeme, takže máme opravdu šťávu bez zrníček. To samé rybíz. Proto si moc neumím představit, kolik těch jablek třeba na 6 kg šťávy, což je naše běžná roční dávka, potřebuješ. Díky
Jinak k dotazu zakladatelky. Dávám 1:1, právě proto,že tam nejsou konzervanty, a poměr dodržuju. 2:1 dávám pouze na jahody, protože ty se mi jinak kazí.
|
Bouřka |
|
(1.8.2015 20:55:19) Já se roky odhodlávám vyzkoušet tohle http://www.zeleniponedeljek.si/index.php?option=com_sobipro&pid=143&sid=398:Domaci-pektin&Itemid=233, Máme za stodolou planou jabloň, takže bych alespoň něco z té přehršle pidijablek, co produkuje, nějak užila. Ale zatím sem se k tomu nepropracovala a dělám ze všeho místo džemu marmelády. Na kilo ovoce cca 300g cukru, ale to je jen teorie, vždycky zapomenu zvážit, takže to tam sypu dle oka a chuti. Nekazí se to, ale ze setrvačnosti (bydlela jsem v bytě, kde bylo plesnivý lautr vše) stále steriluju.
|
Stáňa * |
|
(1.8.2015 22:08:51) I když to nebylo česky, tak jsem to snad pochopila :o)
Ale zaujalo mě toto, a dokonce to není daleko od nás. Mám chuť si to příští rok koupit, je to na 10 kg ovoce, trvanlivost 2 roky, to je tak akorát pro nás.
http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/66-ochucovadla/915-citrusovy-pektin-100-g
|
Bouřka |
|
(2.8.2015 0:03:04) Nabízí i Kitchenette http://www.kitchenetteshop.cz/citrusovy-pektin
|
|
|
|
|
|