angrešt |
|
(11.12.2015 17:29:23) Záleží, jestli se alespoň rámcově držíte tradic či ne. Pokud ano, tak štědrovečerní večeře by měla být ještě postní, tj. masový vývar ne. K postním surovinám patří luštěniny (nechcete), zelí (nechcete), ryby (nechcete? co nějakou hodně jemnou rybí, třeba norskou rybí?), houby (co tedy krémovou houbovou, nebo tradičnější kulajdu, kyselo, hladkou Ančku...), kořenová zelenina (tak co třeba falešnou rybí, nebo třeba krémovou celerovou s plísňovým sýrem, krémovou mrkvovou se zázvorem...), kroupy a krupky (zeleninový vývar s krupkami a houbami, jako tekutá variace na houbového kubu), česnek (česnečka, třeba jemná francouzská, ta nemá zdaleka takový říz), med (sladkou jablkovou polévku s medem?) ... vzhledem k tomu, že by se hodila polévka málo hutná, tak není špatné zvolit si nějakou zeleninu a udělat ji napůl s jablky (třeba skvělá je z pastiňáku a jablkek s troškou medu, citronu a římského kmínu).
No a nebo tradice moc neprožíváte, pak se čirý vývar s nějakou minimální zavářkou hodí samozřejmě skvěle.
|
Persepolis |
|
(11.12.2015 17:34:36) Angrešte, jak děláš kapra? Smaženou klasiku nebo třeba na modro? Pokud teda na Štedrý večer jíte kapra. Jinak polévku my jíme rybí, tady zakladatelce moc nepomůžu.
|
angrešt |
|
(11.12.2015 17:39:19) Kapra smaženého, patří pro nás k dětství Synovi zvlášť upeču na másle a kmíně.
Jednou jsem se patlala s kaprem na černo a manžel to vůbec nechtěl.
Jediné, co by Tě mohlo zaujmout, že zbylé usmažené porce nakládám jako pečenáče do kyselého láku (pokud tedy zbudou, u nás moc nezbývá, manžel smaženého kapra miluje a zblajzne toho tunu)
|
Persepolis |
|
(11.12.2015 17:41:35) Já ho dělám taky klasicky. Rodina nic jiného nechce, prostě k vánocům patří rybí polévka a smažený kapr se salátem. V poledne dělám hubovec. Na zlaté prasátko kašleme.
|
|
|
Tante Bante |
|
(12.12.2015 1:18:13) To jsem už kdysi zkoušela s tím kaprem. Nedoporučuju. Líp to vyjde buďto upéct přírodní, úplně stačí citron, sůl, kmín, kousek másla, když je ta ryba dobrá, je to moc dobré, nebo pokud musíte strouhanku, tak rybu uvařit v trochu okyselené s slané vodě, polít máslem a posypat extra opraženou strouhankou. Smažený řízek v trojobalu nejde udělat bez smažení. To je taková smutní dialektika řízku :-D.
|
|
|
|