Cimbur |
|
(7.3.2016 7:26:44) Moje řeč, jde o naše zdraví. Jinak taky vařím sypanou.
|
Cimbur |
|
(7.3.2016 7:27:51) 5kg jasmínové za 150 mívají v Lidlu, škoda, že je hned fuč.
|
jak |
|
(7.3.2016 7:34:43) Treba sackova ryze je zbytecna, staci nesackova. Jinak to nemam cas sledovat. s pribyvajici praci mam problem i nakoupit nekdy...
|
Černá kronika |
|
(7.3.2016 8:27:13) Já nesáčkovou uvařit neumím a že už těch pokusů bylo.... Jinak právě máme rýži rádi, proto kupuju tu sáčkovou, jinak bych jí neuvařila.
|
Persepolis |
|
(7.3.2016 8:33:48) Přezdívko, já dělám rýži v troubě, na jeden hrneček rýže, dva hrnečky vody, dávám do do takové skleněné varné mísy se skleněnou pokličkou, abych na ní v průběhu vaření viděla.Osolím, vrazím tam cibuli, popř. jiné koření dle chuti. Dám do trouby vyhřáté na 180 stupňu a nechám tak cca 30 minut péct. Když se úplně opaří voda, tak je rýže většinou hotová.
|
Černá kronika |
|
(7.3.2016 8:38:21) Já už to zkoušela i v troubě a byla z toho slepená kejda dole připečená. Fakt už jsem zkoušela spoustu způsobů a vzdala jsem to.
|
Kafe |
|
(7.3.2016 8:40:25) Rýži kupuju tedy sáčkovanou, ale občas se doma objevila i sypaná a tu vařím normálně v osolené vodě, v hrnci. Jen míchám a často ochutnávám. Blbé je, že nedokážu moc odhadnout množství a mívám jí pak vždy příliš.
|
sovice |
|
(7.3.2016 8:44:48) Nesáčkovou rýži dělám jen občas, a pak dušenou. Zatím se mi nestalo, že by na ní něco nevyšlo, akorát si vždycky znovu čtu, jak dlouho dusit.
|
|
|
TaJ |
|
(7.3.2016 8:50:34) Kroniko, my vaříme rýži úplně jednoduše...kupujeme jenom tu parboiled, ta se moc nerozváří...máme už vyzkoušené množství, aby jí bylo dost, takže jeden 1/4 l hrneček rýže...do kastrolu dám normálně vařit vodu, osolím, když se vaří, tak nasypu hrnek rýže, párkrát zamíchám a nechám vařit...občas zamíchám a pár zrníček ochutnám, když už je skoro měkká, tak vypnu a nechám ještě pod pokličkou dojít... množství vody nijak odměřené nemám, prostě aby jí tam bylo dost, kdyžtak průběžně doliju...
|
|
Cimbur |
|
(7.3.2016 9:17:17) Trošku suchou rýži jakoby opečeš na dvou lžících oleje, ale jenom trochu, zaleješ vodou, osolíš, případně dáš kousek cibule a hřebíček, vaříš v hrnci se silným dnem. Po chvíli varu, když rýže začíná nabírat na objemu, ji promícháš, přikryješ čistou utěrkou, na nic dáš pokličku, celý hrnec zabalíš do utěrky a dáš do peřin. To uděláš v o půl jedenácté a jdeš si zaběhat. Před podáváním rýži lehce načechráš vidličkou.
|
Černá kronika |
|
(7.3.2016 9:21:50) A rejži by do smrti nenáviděl...
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(7.3.2016 9:40:50) kroniko, já si roky říkala taky že neumím uvařit rýži.. ale poslední dva roky vařím takto, je to naprosto blbo vzdorné... a pak ještě durhý způsob, to s enaučil i můj manžel.. v mikrovlnce.. nesáčkovou sypanou - je na to speciální parní hrnec do mikrovlnky - co rýže, to dvojnáseobek vody, osolit, nebo ochutit, zamíchat, zavřít, dát do mikro na max výkon 10 minut, nechat chvíli odležet, otevřít, jestli už je OK, nechat, jestli ne, tak ještě 5 minut přidat...
jinak já vařím takto, všem chutná.. a vžřdycky. a každá rýže se povede - já teda většinou mám doma 5kg pytel bu´d jasmínové nebo basmati s lídlu, ta nám prostě chutná nejvíc
do hrnce dám máslo asi tak 2 cm plátek, rozpustím, do toho dám hrnek čtvrtlitrovej proprané rýže (properu studenou vodou tak, až teče čistá voda), restuju, až voní jako oříšky.. - poznáš tak, že rýže je taková už bílá.. skoro jako burizony (v této fázi ráda přidávám mraženou kukuřici a ještě lehce zarestuju). Potom zaliju 2 ma hrnkama vody,(stejnýma ve kterých byla rýže), osolím nebo okořením dle chuti (já jen solím, kvůli nežravému děcku), dám pokličku a od lehkého probublávání stáhnu plamen, natáhnu minutku - 10 minut s pokličkou, nechám tak nemíchám, nesahám, prostě nic. Pak vypnu a ještě dalších deset minut nechám odležet mimo plamen pod pokličkou. rýže je luxusní nelepí se a má úžasnou ořechovo máslovou chuť. a protože posledních 10 minut se už nevaří, nemůže se stát, že se ti připálí.
Takto se nelepí ani rýže na rizoto nebo nákyp.
|
Černá kronika |
|
(7.3.2016 10:41:14) Ten parní hrnec do mikrovlnky slyším poprvé, pohledám na internetu. A díky za recept.
|
jů |
|
(7.3.2016 10:57:55) Dělám jako Beruška, jen vařím tak deset minut, vypnu a nechám dojít půl hodiny. Ale mrkni na tu Florentýnu, jak jsem Ti psala.
|
|
|
|
|
Cimbur |
|
(7.3.2016 9:21:51) Já ji pokládám na střed manželské postele, na ustlanou přikrývku, a ze stran na ni širokou přikrývku přeložím, vznikne velký balík. Všechny neustále upozorňuju, pamatujíc na příhodu z tvého okolí.
|
|
|
Kafe |
|
(7.3.2016 9:52:11) "To uděláš v o půl jedenácté a jdeš si zaběhat."
A o 5 minut později se vrátíš z běhání a rýže je hotová. (déle jak 5 minut bych neběhala)
|
Cimbur |
|
(7.3.2016 9:53:25)
Tak si dáš sprchu, zatímco vývar táhne na sporáku a kuře se pomalu peče v troubě, tak si přečteš oblíbenou knihu a napíšeš s dětmi úkoly.
|
|
|
|
Fren |
|
(7.3.2016 11:16:58) rýži vařím v kastrolu obyčejném smaltovém; na pracovní desku si pokaždé usypu po porcích,kolik budu pro každého potřebovat,sešoupnu to do kastrolu,3x vymyju studenou vodou; potom osolím a vše zaliju vroucí vodou,kterou mám tak min.ještě 2 cm nad tou rýží. A vařím 15 min. Protože vařím na sklokeramice,tak vařím jen 10, na zbylých 5 minut to nechám dojít už bez elektriky.
Občas během vaření se kouknu,jestli není voda zcela vyvařená,promíchám,aby se rýže třeba nepřilepovala nebo nepřipalovala ke dnu,pokud to hrozí,trochu vody klidně doleju,ale opatrně!No a je rýže jak z alabastru!
|
|
KoproFka |
|
(7.3.2016 22:41:22) Kupuj parboleid a kejdu nevyrobis, budes mit krasnou sypkou ryzi... navíc je zdrava, narozdil od te klasicke bile, ve které po loupání, čištění a leštění nezbylo uz vubec nic
|
|
Blešule |
|
(7.3.2016 22:54:26) Já vařím rýži v remosce. Propláchnout rýži + trochu soli+ kapku oleje + vodu (na hrnek rýže 1a1/2 hrnek vody). Je za chvilku a povede se vždy.
|
Mariana +2 |
|
(8.3.2016 0:23:43) Já zas vařím rýži ponejvíce v papiňáku (tlakáči). Je to nejrychlejší. Akorát to chce vychytat ten správný poměr vody a času pro svůj hrnec.
Ale nejradši mám pečenou z trouby, ale s tou se mi často nechce dělat, ten tlakáč je takový nejrychlejší. A rýži vařenou ve vodě (a tudíž takovou rozbleptlou) nesnáším.
V sáčku jsem vařila nanevýš někde na cestách tu "rychlorýži" v podstatě jen v sebeobraně (proti smrti hladem)
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(7.3.2016 9:13:05) Nevař rýži v igelitu. Kup si normální a uvař ji v přebytku vody, úplně stejně jako tu v igelitu. Nebo jako když vaříš těstoviny.
|
|
Saamajna |
|
(7.3.2016 9:54:12) Mame uz leta doma "ryzovar". Po letech koure v byte a nescetnych vyhozenych hrncich konecne reseni!
Neco takovyho:
http://www.amazon.de/Rosenstein-S%C3%B6hne-Reiskocher-Warmhaltefunktion-Liter/dp/B00J028K2Y/ref=sr_1_26?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1457340531&sr=1-26-spons&psc=1
|
|
|
Girili |
|
(7.3.2016 15:33:44) Cerna kroniko, blbuvzdorna dusena ryze: Jeden dil ryze hodim lehce oprazit na maslo, mezitim dva a pul dilu vody privedu k varu, nasypu do toho tu oprazenou ryzi, ihned priklopim a dam na ten nejmensi plamen. Nastavim na minutce 15 minut. Za 15 minut je hotovo, ryze bez vody, nepripalena. Kdyz jsem jo pecliva, prihodim tam kus cibule a hrebicek.
|
|
|
|