Kudla2 |
|
(22.8.2017 12:25:29) Také se přidávám k těm, co si myslí, že 2 teplá jídla denně jsou příjemnost, nikoli potřeba. U nás, možná to někdo jinej má jinak.
|
Senedra |
|
(22.8.2017 12:29:17) Kudlo, taky tak.. ale naše rodina až tak extra nežere, tak si tento přístup můžeme dovolit.
OT - starší dcera se učí vařit, najednou zjišťuji, kolik mám času, když jen dozírám a radím.
|
|
TaJ |
|
(22.8.2017 12:34:10) Kudlo, tak nutnost to určitě není, přežít se dá i bez toho, ale my bychom se třeba tím studeným fakt nenajedli a když už, tak bychom za to celkově utratili daleko víc, než teď, když vaříme a plánujeme jídlo na pár dní dopředu, takže se zpracuje to, co zbyde...V neděli jsme třeba k večeři pekli kuře s nádivkou, k tomu brambor, já jsem to druhý den měla do práce, kluci k obědu a k večeři jsme ještě ze zbytků pečeného masa udělali celý pekáč zapečených těstovin - přidali jsme jenom rajčata ze zahrádky a těstoviny...včera jsem to měla já k večeři a dneska to máme ještě všichni k obědu, plus babička...prostě máme vyzkoušené, že teplým se najíme daleko víc a přitom toho sníme v podstatě méně...jako jednou za čas taky uděláme nějakou rychlovku, když odněkud přijedeme, ale stejně potom ještě chodíme a dojídáme se vším možným...
|
Senedra |
|
(22.8.2017 13:51:24) No, když děti slupnou v pět velkou svačinu, tak vím, že stačí studená večeře. Pokud mají trénink ( starší klidně 2 hodiny čistého času), chystám něco teplého - třeba i chleba ve vajíčku nebo bramborové šišky.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.8.2017 13:53:43) To asi málo jíte, nám z pečenýho kuřete nezbylo nikdy nic. Když jsme jedli 3.
|
TaJ |
|
(22.8.2017 13:57:09) Inko, tak je fakt, že my toho masa tolik nepotřebujeme, navíc k tomu ještě pečeme nádivku, takže se najíme dost i tou... a kolikrát ještě nádivka zbyde na další den - opečeme si ji s bramborem a salátem a máme další večeři. Když něco slavíme a máme kachnu, tak je nás obvykle na to 5 lidí a ještě toho spousta zbyde...druhý den mám vždycky ještě porci do práce, plus ještě obereme kosti a je spousta masa do rizota apod...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.8.2017 15:32:56) Mně přijde jednodušší sníst kuře a zítra uvařit něco jinýho než se patlat s polívkou a pak se zbytkama.
|
TaJ |
|
(22.8.2017 15:36:39) Inko, tak jednodušší možná jo, ale když to kuře prostě na jedno jídlo nesníme, tak prostě zbytek sníme druhý den, přece to nevyhodíme....třeba obrané je to maso za chvilku a ještě je z toho druhý den spousta rizota - to je hned hotové, není s tím moc práce a aspoň se spotřebuje to, co zbylo...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.8.2017 15:40:23) Ale jo, když zbyde. Ale Jentakj psala "Nenechala bych je sníst jen na oběd celý kuře. "
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(22.8.2017 18:30:42) Tady na Rodině 4 a ještě zbyde na další 2 jídla. U nás 3 a nezbyde. Když byl chlapec v pubertě přikupovala jsem jeste 2 stehna.
|
TaJ |
|
(22.8.2017 18:45:53) Inko, tak náš 9,5 letý nesní ani celé to stehno... má k tomu ještě brambory a plátek nebo dva té nádivky...mně taky jedno stehno stačí, masa mít moc nemusím a manžel je na tom stejně...maso máme rádi, ale stačí nám ho trochu a doplnit něčím dalším...takže nám to kuře opravdu vystačí na x jídel
|
|
Monty |
|
(22.8.2017 18:48:36) Inko, tady na Rodině se z jednoho kuřete udělá kompletní menu na tři dny pro šest osob.
|
TaJ |
|
(22.8.2017 18:51:22) Monty, tak pro 6 osob na 3 dny, to bychom nevykouzlili ani my, ale my fakt nejsme velcí jedlíci a manžel si dá jednou za čas k večeři i buchtičky se šodó, nebo palačinky
|
TaJ |
|
(22.8.2017 19:53:59) Jentakj, tak to já když smažím palačinky, tak je někdy jím průběžně, vždycky, než nějakou otočím na pánvi...a nebo si průběžně bere syn, ten jich tolik nesní a my si je potom sníme v klidu sami dva, když to dosmažím, ale děláme z litru mlíka a ještě jich pár zbyde druhý den někomu na svačinu...
|
TaJ |
|
(22.8.2017 22:04:56) Jentakj - taky děláme velké tenké, ale syn sní tak maximálně 4, my s manželem taky tak 4-5, plus nějaká se sní při smažení...a obvykle tak cca 4 ještě zbydou na druhý den...my je nejradši s marmeládou a nebo s ušlehaným tvarohem s rozinkama , kluci si na ně namažou třeba i termix nebo tvaroháček, ale mě to s tím tolik nechutná...
|
TaJ |
|
(22.8.2017 22:17:05) Kopretinko, není zač , jinak my ještě někdy to kuře pečeme třeba tak, že koupíme jen čtvrtky, ty pečeme v pekáči a zvlášť vedle pečeme ve formě na chlebíček tu nádivku...jsou z toho pak takové pěkné plátky a je té nádivky asi víc...něco si dáme ke kuřeti a co zbyde, to často jíme jako další jídlo - jenom opečenou s bramborem a salátem, nebo červenou řepou a tak...
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(22.8.2017 22:34:46) Řízek jako řízek? Obalenej? S omáčkou a knedlíkem?
Ano, asi jsem hodně konzervativní v jídle
|
TaJ |
|
(22.8.2017 22:41:36) Evelyn, to jsi mi připomněla jeden zážitek, který jsme měli kdysi na dovolené v Jeseníkách a který si připomínáme dodneška, už je to asi 9 let...jeden den jsme v penzionu dostali k večeři svíčkovou s knedlíkem a v tom bylo uzené maso - plátek uzeného, pravděpodobně z minulého dne, protože to bylo uzené s čočkou tuším...a ještě polívka, tak s uzeným masem (to nám nevadilo, polívku s uzeným a rýží dělala moje babička a moc mi vždycky chutnala...), ale ta kombinace svíčkové s uzeným, nás tenkrát dostala, dodneška si z toho děláme legraci
|
Evelyn1968,2děti |
|
(22.8.2017 22:59:37) Tino, to bych nedala do pusy, ta svíčková musela tím uzeným nasáknout, ne?
|
TaJ |
|
(22.8.2017 23:09:58) Evelyn, já už ani nevím, my jsme z toho byli tak vedle, že jsme to myslím i snědli, jinak tam teda celkově to jídlo byla katastrofa, jinak to byla super dovolená, Jeseníky nás okouzlily, navíc jsme si tam odtud přivezli syna - takže už to bude víc, než 9 let, synovi je 9 a půl...takže všechno tam bylo super, až na to jídlo teda, na to vzpomínáme dodneška, myslím, že svíčková s uzeným nebylo jediné překvapení, co jsme tam zažili, oni tam celkově měli k tomu vaření trochu svérázný přístup...
|
Evelyn1968,2děti |
|
(22.8.2017 23:22:32) Příbuzní z ciziny si ke svíčkové dávali brambory nebo chleba, jako by knedlíky byly otrávené, nemohla jsem na to koukat, pak už jsem jim to nikdy nevařila
|
|
TaJ |
|
(22.8.2017 23:41:23) My teda knedlíky jíme všichni bez problémů, ale syn si ke svíčkové dá klidně i ty těstoviny, ty může téměř kdykoli s čímkoli
|
kysnutá knedla |
|
(22.8.2017 23:42:54) My si k sviečkovej dávame: 1. ryžu, 2. cestoviny a na 3. mieste zemiakové knedlíky. A nikdy si nedám sviečkovú bez brusníc.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(22.8.2017 23:45:59) To bych ji radši nejedla vůbec, nebo samotnou omáčku s masem
|
kysnutá knedla |
|
(22.8.2017 23:52:40) Ja by som sa zase radšej zriekla sviečkovej než aby som si ju dala s tým makkým knedlíkom (priznám sa, že neviem, či je to houskový alebo kysnutý, nepátrala som za tie roky po "záhade" ktorý ako vyzerá a ako chutná).
|
|
|
libik |
|
(23.8.2017 9:06:04) Svéčková s rejží???
To mi připomíná, jak mi někdy v 90 letech někdo hostil gulášem s tatarkou
Knedlík je nejfenomenálnější potravina na světě, aniž by to mělo etický odpich (jako třeba maso) rozděluje to národy, společenské vrstvy, rodiny
Jako mládě jsem se je dlouuuho učila, i mouku jsem nahřívala na teplotu mléka. No, možná 10 let mi to trvalo. Líbí se mi, jak mí Francouzi neřeší 5-6, ale sežerou jich klidně 12, právě ke svíčkové.
Já držím status "Umím, vařím, jsem de mode", myslím, že je to užitečná potravina, vajíčkem a mlékem hodnotnější než běžná příloha a navíc je máme rády na vajíčku. Když jsem kdysi chtěla sofistikovaně řešit svou nadváhu, obezitolog mi to je k mému překvapení nezakázal. Posléze jsem pochopila, že sice mají vyšší GI, ale jsou na tom všestranně lépe než adorované těstoviny. Ale moje máma umí stejně lepší
|
libik |
|
(23.8.2017 9:16:54) Val, ty neumíš knedlíky?
No, téda.
hele, zase taková věda to není, mých 10 let nejistoty zapříčinilo to, že jsem velmi pomalu chápala, že základem je mírný pramen varu.
|
|
TaJ |
|
(23.8.2017 9:20:10) Val, u nás knedlíky vaří manžel, ale má nějaký vychytaný recept - hrníčkové - jenom se smíchají ingredience a nalije se to do vymazaných hrníčků, dají se do hrnce s vařící vodou a uvaří, jsou moc dobré, děláme takhle jak houskové, tak bramborové (chlupaté)
|
libik |
|
(23.8.2017 9:30:20) Mně právě přijde dobrý, že na knedlík se vždycky najde surovina, jdou udělat i z vody.
|
K_at |
|
(23.8.2017 9:41:02) Libiku, OT, co mimisek???
|
libik |
|
(23.8.2017 9:43:33) No, za posledních 13 let jsem nikdy nevytírala 15x denně
Je to miláček
|
K_at |
|
(23.8.2017 13:49:53)
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaipa |
|
(23.8.2017 9:18:35) Libiku, myslím, že v 90. letech, ne v 90 letech (roztomilý překlep).
|
libik |
|
(23.8.2017 9:31:24) Jo, v 90 letech
Mám dovolenou a brýle kdoví kde
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 13:32:25) Libik, MM je odchovaný na klasickej českej kuchyni, a sviečkovú s ryžou miluje. Najprv som si ju kedysi dávno - z núdze - dala ja (svokra mala len tie makké biele knedlíky, ktoré ja nedokážem pochopiť v čom je ich kúzlo), on to posmešne komentoval a s odfrknutím si dal jedno sústo. A vtom sa mu klapačka zavrela a uznal že je to výborné!
A ešte k tomu šikovnejšie, praktickejšie, lebo je neporovnatelne jednoduchšie uvariť dobre ryžu než knedlíky. Ochutnala si to vobec niekedy keď to dopredu odsudzuješ?
Porovnanie s gulášom+tatarka mi nepríde úplne fér
|
jak |
|
(23.8.2017 13:34:17) Svynko, ale svickova s ryzi je asi tak ceska kuchyne jako halusky s mangem.. V zivote jsem to nevidela. Ale chapu, ze to tak nekdo ma. Kamaradka ji rizek s ryzi a omackou.
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 14:23:19) My sme už i svokru na ryžu naučili a knedlíky k sviečkovej robí len pre manžela a pre vnukov
|
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 14:26:45) "Svynko, ale svickova s ryzi je asi tak ceska kuchyne jako halusky s mangem.. V zivote jsem to nevidela."
Jak,
1. ja ale netvrdím že ide o "českou kuchyni", resp. o správnu CZ kombináciu. Ja jem to, čo mi chutná a je mi jedno, že skombinujem "neskombinovatelné".
2. to, že si to v živote nevidela, predsa nič neznamená
|
|
|
Žžena |
|
(23.8.2017 13:56:14) svynko, svíčková s rýží a guláš s tatarkou jsou opravdu naprosto srovnatelné úlety.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(23.8.2017 14:06:23) Svíčkovou s rýží si představit nedovedu, to spíš s bramborama. A tatarka se snad hodí ke všemu, kromě buchet.
|
TaJ |
|
(23.8.2017 14:27:54) Tak to je otázka chuti každého, já bych svíčkovou nejedla ani s rýží, ani s bramborem, ale těstoviny jsou pro mě v pohodě...řízek s omáčkou teda určitě ne...a tatarka podle mě jde spíš k těm suším věcem bez omáčky - klidně řízek, smažák, smažený květák, klidně i sekaná s bramborem, karbanátky nebo tak něco....ale ke guláši s omáčkou...to neee...kdysi v jednom hotelu v Tatrách jsme dostali přírodní plátek s omáčkou (štávou) a bramborem a k tomu byla na talíři kydnutá řídká tatarka....a jak se to slilo s tou omáčkou, fuj...
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 14:29:23) A tatárku si viem predstaviť len u obaľovaného karfiolu, inak neviem k čomu by som si ju dala
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 14:32:47) A kečup už vobec k ničomu.
Vlastne áno, veď ja si k tomu karfiolu robím tatárkovo-kečupový mix! Skoro som na to zabudla jak som to už dlho nemala.
Keď som sa prisťahovala k MM do ČR, tak som bola v šoku, ako doma vo velkom kupovali A JEDLI tatárku i kečup. Pamatám na prvé jedlo ktoré som tam videla jesť manžela. Nejaký surový párok či čo a k tomu mal otvorený kečup i tatárku. A zapíjal to sladkou minerálkou.
Tak keď som vtedy od neho nezdúchla, tak už nikdy
Našťastie sa mi podarilo trochu (dost) poupraviť jeho stravovacie návyky.
|
Žžena |
|
(23.8.2017 14:35:44) My třeba v ČR žijem a tatarku nejíme nikdy. Jakože vůbec. Fakt jsem ji v životě nekoupila. A nechybí nám
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 14:42:59) Ja ju tiež nekupujem ale k určitým jedlám robím domácu, lebo každému hrozne chutí, tak ju občas robím (oslavy, grilovačky). Ale zároveň ponúknem tzaziky a rada vidím, že aj to má úspech a že konečne i svokor uznal že "jde to i bez tý majonézy"...
Ale starší syn chce "jedině kupovanou" a dáva si ju ku karbanátku - tak ho to naučila jeho CZ babička... Naposledy ju už vyžadoval aj k vyprážanému rizku, je to děs
|
|
|
|
Monty |
|
(23.8.2017 14:45:56) madelaine, tak já si zase ke svíčkové neumím představit nic jiného než houskový knedlík. A to nejsem milovník houskových knedlíků, jsem schopná si dát bramborový i k rajské omáčce. Ke svíčkové být prostě musí.
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 14:49:43) Monty, pre mňa sú makké knedlíky tak trochu nepochopiteľnou prílohou:
a) aby sa to dalo jesť, tak sa to musí poriadne obaliť do omáčky
b) žiaden zdravotný benefit nemajú
Tak, kúrňa, keď už jem niečo, čo samotné nemá nijak extra nechutí (napr. podobne ako jáhly atd), tak nech je to aspoň zdravé, nie? Alebo to nemusí byť zdravé, ale aspoň nech to teda chutí, no prosto aspon jeden aspekt nech tam je. Asi to mám nejak divne posunuté. Každopádne, nič proti knedlikárom!
|
Evelyn1968,2děti |
|
(23.8.2017 14:58:54) Samotny testoviny jsou mnohem hnusnejsi, nez suchy knedlik, testoviny moc nejim, jen zapeceny nebo hodne polity omackou, jednou za mesic.
|
Monty |
|
(23.8.2017 15:03:27) Evelyn, mně přijde hnusný suchý cokoli. Ty brambory se aspoň dají omastit máslem, ale suchej knedlík, stejně jako suchý těstoviny nebo suchá rýže je pro mě vězeňská strava v zostřeným režimu za trest.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(23.8.2017 15:08:38) Tak brambory miluju na jakykoliv zpusob, krome skubanku, ale nekdo tu psal, ze jsou suchy knedliky bez chuti, to je normalni, ne? Proto se davaj k ty omacce.
|
TaJ |
|
(23.8.2017 15:18:08) Evelyn, přesně, stejně jako třeba těstoviny, ty se taky dávají k něčemu - k omáčce, nebo třeba na sladko s mákem apod...třeba syn dlouhou dobu jedl těstoviny jenom samotné, suché, bez ničeho, ale má je rád i s rajskou, nebo s nějakou smetanovou omáčkou, nebo jako boloňské...ale pořád jeho nejoblíbenější verzí jsou suché těstoviny posypané strouhaným sýrem
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 15:17:42) Ja mám naopak rada suché cestoviny (ok, tak úplne suché nie, aspon poliate máslom keď už nič) - alebo aj bez ničoho, ale to by museli byť čerstvo uvarené. A ryža ak je dobre uvarená (teda - udusená - robím v rúre), tak som schopná zjesť aj pol hrnca samotnej ryže, bez ničoho.
Karlovarský či dobrý zemiakový knedlík si tiež dám samotný. Ale tie makké (teraz neviem či sa bavíme o kysnutom či žemľovom, nepoznám rozdiel, priznám sa...) sú pre mňa už od pohľadu ..... Ale chápem že to je Vaša tradícia a preto ju v žiadnom prípade nechcem haniť! Vy zas nemusíte milovať "moje" halušky, pirohy a pod.
|
Monty |
|
(23.8.2017 15:20:00) svynko, ale houbeles... to se ani neví, čí je to tradice.
Viz např. https://www.novinky.cz/veda-skoly/198282-kdo-je-vynalezcem-knedliku-cesi-rakusane-a-nemci-se-stale-nedohodli.html
|
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 15:24:41) Monty, potom pozriem na odkaz, teraz padám von, malá už na mne visí
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(23.8.2017 15:33:05) Halušky miluju, na dovolený na Slovensku je jím celý týden každý den.
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(23.8.2017 14:55:15) Ke kachně a vepřu dělám bramborové, ale já mám radši brambory.
|
|
Rodinová |
|
(23.8.2017 14:56:09) Proc ne vepro knedlo Madeleine? Mimochodem, ja tyhle jidla VKZ, kachna ... jim jako bezuhlovodanovou dietu, jen maso a prilohu. Pokud nemam velkej hlad, tak jim i svickovou bez. Houskovy knedliky nesnasim
|
Rodinová |
|
(23.8.2017 15:07:57) Aha, no ono neni zeli jako zeli, ja nesnasim takovy to zadelavany, zahusteny moukou, co v ni zeli plave. Prej moravsky
Mam rada kysany a jen trochu povareny ...
|
Žžena |
|
(23.8.2017 19:05:19) Zahuštěný moukou je zelí hnusný. Nikoli moravský.
|
Kudla2 |
|
(23.8.2017 19:09:08) Zahuštěný moukou je naopak nejlepší.
|
Lída+4 |
|
(23.8.2017 19:46:02) BRRRRRR. Moukou zahuštěný zelí odmítám, přijde mi totálně hnusný. Škoda zelí.
|
|
|
|
|
|
|
Monty |
|
(23.8.2017 14:57:57) madelaine, u knedlozela i kachny volím knédl bramborovej, s kynutým to nemusím. Nejsem knedlíkový typ. Bramborový mám ráda, vlastně cokoli z brambor, na kynutý mne neužije. Ale ke svíčkové to nejde jinak.
|
jak |
|
(23.8.2017 14:59:45) Ja teda ze svickovy jim knedlik a omacku, maso obecne nemusim. Driv jsem maso nosila sousedovic psovi, ted uz ho deti jedi... Moje nejvetsi prasarna je paliva francouzska horcice, tu jim ke vsemu, i k rizku na Stedry den....
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(23.8.2017 14:52:48) Já taky jím houskový knedlíky jenom ke svíčkový. K rajský rýži a ke koprovce brambory.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(23.8.2017 14:56:28) Pro me je svickova s knedlikem natolik posvatne jidlo, ze si to ani nechci predstavovat
Ani rizek s omackou, ten se ji se salatem
|
|
|
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(23.8.2017 14:28:16) Holky, asi takto: sviečková je pracné a časovo náročné jedlo a ak sme si to dokázali poupraviť tým, že ušetríme čas (ktorý by sa inak obetoval výrobe knedlíku), tak tým lepšie, nie? A hlavne - že tým nikto netrpí, každého slobodná voľba.
|
Žžena |
|
(23.8.2017 14:30:33) svynko, však to je v pořádku, že jíte co vám chutná. Jen je to prostě nestandardní úprava, stejně jako ten guláš s tatarkou, halušky s mangem atd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(23.8.2017 9:04:13) Byvala radka - ne, Penzion pod Šerákem, ale už je to přes 10 let, tak doufám, že už tam vaří někdo jiný
|
|
|
|
|
|
Zasjaj. |
|
(23.8.2017 4:22:04) Evelyn, taky jsem si rikala, ze to je des, a ono je to vynikajci. Jidlo z manzelova rodiste, rikaji tomu Upicky rizek, veprovej, obalovanej, smazenej a k tomu houskovy knedlik a duseny zeli. Zrovna jsem na to dostala chut.
|
|
|