Bouřka |
|
(12.11.2017 18:06:36) Nevím, jestli to nepatří spíš do nostalgického okénka Co jsou u vás loupáčky? Internet pod tímto názvem nabízí to, čemu se u nás říkalo makovka. Jakou loupáčky se u nás v letech 80tých prodávaly takové kapsičky z kynutého těsta plněné marmeládou nebo tvarohem. Jasně si pamatuju tu sámošku, kde jsme je při nákupu na mámě loudili. Ve školce to bývala oblíbená svačinka s kakaem. Makovku jsme taky měli rádi, těsto na ní by určitě šlo použít, bylo to nejspíš něco hodně podobného, možná o něco sladší, ale já už dlouho toužím po těch pravých loupáčcích mého dětství, které nějak zmizely v propadlišti dějin. A mám averzi k rohlíkovému tvaru , aktuálně přiostřenou zmrvenýma martinskýma rohlíčkama. Já to prostě umotat hezky neumím, zvlášť když to má náplň. Pamatujete si někdo na něco, jako byly moje loupáčky? A tušíte případně typ těsta? Bylo to takové vláčné.
|
Senedra |
|
(12.11.2017 18:09:47) Já znám loupáčky jako to, co popisuješ jako makovku. Jinak - kdyby na brigádě v pekárnách jsem se naučila těsto motat do takového uzlu, chuť a proces pečení stejný, jen jiný tvar.
|
Senedra |
|
(12.11.2017 18:14:26) Asi vím, co myslíš.. tvaroh býval dost "mokrý". A jednalo se o kynuté těsto, přeložené napůl a uvnitř náplň? Sakra, dostihly mě vzpomínky a mlsná - ty šátečky nám kupovala babička na chatě....
|
Bouřka |
|
(12.11.2017 18:24:27) Jo, jo to vypadá jako moje loupáčky
|
|
|
Bouřka |
|
(12.11.2017 18:16:28) No manžel zná taky jen makovku, moje loupáky mu nic neříkají. Si pomalu říkám, jestli to nebyla nějaká místní zvláštnost. Marně si snažím vybavit, jestli se to kupovalo ještě jinde, než v té konkrétní samoobsluze. Se musím zeptat mámy, až budeme u našich, jestli si to vybaví.
|
|
|
Cimbur |
|
(12.11.2017 18:14:00) Znám jenom ty rohlikove nadychane s tmavým povrchem, sypane makem a bez náplně.
|
|
Jahala. |
|
(12.11.2017 18:14:28) Tomu co píšeš se u nás říkalo hřeben ne o šáteček. Loupak byl vždy současná makovka
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.11.2017 18:15:38) Pro mne je loupáček sladkej rohlík. Jinej neznám.
|
|
rascal-ka |
|
(12.11.2017 18:15:48) Já znám pouze tento loupáček, i z dětství si ho takto pamatuju.
|
Lada2 |
|
(12.11.2017 18:20:33) já taky.
|
|
Katka. |
|
(12.11.2017 21:03:44) Ano, toto je loupáček a prodávají je v místní samoobsluze pod stejným názvem i dnes.
|
|
|
Len |
|
(12.11.2017 18:16:05) S marmeladou nebo tvarohem byly plundry, ne? Loupacky byly ty rohliky ze sladkeho testa posypane makem.
|
|
Senedra |
|
(12.11.2017 18:16:36) aspoň obrázek - nenajdeš je třeba tady na té stránce? http://www.japek.eu/cerstve/jemne-pecivo-categ:7/
|
Bouřka |
|
(12.11.2017 18:20:31) No bylo to něco mezi tím šátečkem a šnekem. Tvar byl obdélník, vepředu (po delší straně) se to občas rozlézalo a náplň lezla ven, zejména když to byl tvaroh.
|
Lada2 |
|
(12.11.2017 18:21:26) jo, to byl ten hřeben.
|
|
Bouřka |
|
(12.11.2017 18:21:53) Ještě je hodně podobný ten hřeben, ale nebylo to vzadu nařezaný a ničím se to nesypalo. Asi to byla nějaká variace na tenhle typ pečiva.
|
|
|
|
Lada2 |
|
(12.11.2017 18:20:19) Já znám jako loupáček to, co se jinde prodává jako sladký rohlík, bez náplně, posypané mákem.
|
|
Termix |
|
(12.11.2017 19:06:06) U nás se pod názvem loupák prodávaly takové rohlíky podobné dnešním croissantům. Jen byly dlouhé, rovné a trošičku tvrdší. Strašně dobré. To,co popisuješ, u nás byly hřebeny. A makovky byly u nás makové rohlíky.
|
Eudo |
|
(12.11.2017 19:55:53) Presne, Termix. Ne tak loupave jako croisanty, ale podobne jim jak vzhledem, tak i chutove, nicim neplnene. Z listkoveho testa.
|
|
|
libik |
|
(12.11.2017 20:15:58) tak to neznám, u nás byl loupák jaktěživo sladký máslový rohlík sypaný mákem, nedávno jsem objevila slanou variantu a kdyby to pro mé proporce nebyla jedovatá potravina, užeru se jimi.
|
|
magrata1 |
|
(12.11.2017 20:54:10) u nás byly loupáky rohlíky z křehkého těsta. Nebyly sladké ani třeba solené, prostě takové neutrální pečivo, ale křehčí a tučnější.
|
Karkulína |
|
(12.11.2017 21:57:45) Magrato, přesně, toto je u mě loupák. Výše popisovaným sladkým rohlíkům s mákem u nás říkáme makovky. Řekla bych, že se to liší dle regionu. Nejsi náhodou z Moravy?
|
magrata1 |
|
(13.11.2017 10:17:15) No jasně, že su. Su ze Slovácka
|
Karkulína |
|
(13.11.2017 16:15:49) Tak tím se to vysvětluje
|
|
|
|
|
Monika |
|
(12.11.2017 21:07:05) U nás byl loupák sladký rohlík s mákem, přesně jak je výš na fotce. Pak ještě byla jeho druhá varianta, kdy byly oba konce rohlíku přimáčknuté k sobě (tj. nebyl to měsíček, ale takový půloblouk) a tomu někdo říkal makovka. A na Velikonoce ze stejného těsta byly jidáše - spirály. To plněné, o čem píšeš, byly buď šátečky nebo hřebeny, těsto podle mě stejné, rozdíl v "balení" (hřebeny byly celé uzavřené, náplň nebyla vidět, u šátečků ano).
|
kambala pláááckááá |
|
(12.11.2017 21:55:42) taky sladkej s mákem. nesnášela jsem to.
|
|
|
Půlka psa |
|
(12.11.2017 21:11:17) V Brně býval loupák sladký rohlík s mákem. Můj pražský manžel neví, o co jde - byla to pro ně makovka.
|
|
Bouřka |
|
(12.11.2017 21:42:29) Našla jsem loupáčky u Kejřové. U ní jsou to v podstatě šátkové koláčky dělané z koláčového těsta, akorát se máslo nezapracovává do těsta rovnou, ale vypracované těsto se pokryje lístky másla a pak se to překládá. Asi se to blíží plundrovému těstu. A uvádí to jako jednoduché loupáčky, tak asi znala i nějaké složitější .
|
|
K_at |
|
(12.11.2017 21:46:14) Zahnuty kynuty rohlik sypany makem. Maceny v kakau jsem ho jako dite milovala. Dneska jsou hnusny, suchy, vatovy. Fuj.
|
|
Edysha |
|
(12.11.2017 21:58:43) Taky se tomh u nas rikalo loupacek, prehnute obdelnikove a uvnitr cervena marmelada nebo tvaroh. Tvarohove mi nechutnali. Byly z trosku jineho testa nez makovky. Z toho makovkoveho se take delali loupaky, ale vetsi a sypane makem, bud plnene tvarohem nebo prazdne.
|
Bouřka |
|
(13.11.2017 8:36:23) Taky jsme měli radši s marmeládou a hledali ty, kde lezla náplň, aby byla jistota, v obchodě je měli pohromadě. Dneska bych si dala spíš ten tvaroh . Ty velké si taky pamatuju, ale spíš až z pozdější doby.
|
|
|
Girili |
|
(13.11.2017 22:12:11) Ja znam odmalicka loupaky jako prave makovky. Ale co ze tyce martinskych rohlicku a schopnosti je motat - delam uz nekolikaty rok naprosto jednoduchy a blbuvzdorny recept: http://crustycorner.blogspot.cz/2012/11/martinske-rohlicky.html je to slehackove testo ze tri ingredienci, krasne se s nim pracuje a nabyde takovym zpusobem, ze se veskere nedokonalosti ztrati. Placam je s detmi od dvou let a vypadaly i od nich vzdy hezky.
|
|
Rozállie |
|
(14.11.2017 6:13:35) Cože? Loupák byl u nás odjakživa z listoveho těsta, jako že se loupal ... Croissant není úplně totéž. Takové to posypané mákem - tomu všechny děti, co znám říkají buď makovka, nebo vánočkový rohlík Různé plněné věci byly za mého dětství šátečky nebo hřebeny. Největší hrůza byl takový hranatý koláč s jablkovou náplní, nahoře mřížkované, vůbec mi to nechutnalo, a pořád jsme to dostávali ve škole na svačinu, nejčastěji s mlíkem v pytlíčku, ke konci už výhradně nízkotučným - fujtajbl Ale výborně se s ním házelo po třídě ...
|
|
mutina |
|
(14.11.2017 23:10:05) Tomuto druhu pečiva se u nás říkalo šátečky. Dodnes si pamatuji na tu úžasnou mokrou tvarohovou náplň.
|
|
|