libik |
|
(6.12.2017 14:26:42) Mám dojem, že jejich obliba roste a že do kreativity se pouští lidé, u nichž bych to nečekala. Co vy? Tvoříte? Máte z takových dárků radost? Jsou to dárky pro blízké nebo naopak dárky formální(pozornosti pro sousedy)? Já se ob desetiletí vzchopím a upletu šálku či čepičku, jinak na to nemám trpělivost.
Jo a poprosila bych, pokud tu někdo šije kosmetické taštičky, nechť v mantinelech zásad Rodina.cz pošle odkaz, tu sháním .
Děkuji a hezký den
|
Z+2 |
|
(6.12.2017 14:30:42) Pokud se počítaj i zavařený mladí hříbečci nebo nasušená směs ovoce, tak to dělám dokonce i já.
|
libik |
|
(6.12.2017 14:32:43) ty jo
|
|
Kudla2 |
|
(6.12.2017 14:34:51) Jasně, záleží na kontextu.
Přiznám se, že u ručně dělaných potravin zohledňuji i to, že když vím, že dárce je špindíra (nemyslím Tebe, obecně ), tak mi to pak moc neleze do krku.
Pokud někdo rozdává domácí cukroví, dělá vaječnej koňak... ale znáš ho a víš, že má plnej dům psů a koček, který nechává volně chodit po lince, po WC si nemyje ruce a při vaření si olizuje prsty, tak to by člověk asi dal přednost tomu, kdyby mu nedal nic.
|
|
|
Alraune |
|
(6.12.2017 14:31:21) Netvořím a ani o takový dárky moc nestojím, pokud v tom ten dotyčnej není fakt dobrej :)
|
libik |
|
(6.12.2017 14:33:12) Zrovna ty bys mohla frčet horoskopy nebo věštby a každej by si to rámoval
|
Alraune |
|
(6.12.2017 14:34:35) Tak já kamarádům vykládám průběžně... :) A obecně toho mám z práce plný zuby.
|
|
|
|
Kaipa |
|
(6.12.2017 14:33:20) Jediné dárky tohoto typu, které vytvářím, jsou skleněné dózy s vlastnoručně naloženými sýry, utopenci apod.
|
libik |
|
(6.12.2017 14:34:09) To jsou dobré dary, na Silvestra, jako když najdeš
|
|
Z+2 |
|
(6.12.2017 14:34:42) Což není vůbec špatný nápad na letošní vánoce.
|
|
Rodinová |
|
(6.12.2017 16:20:17) Kaipo, diky moc, prave jsi mi pripomnela, ze jsem slibila doma utopence
Netvorim, jsem nesikovna nebo spis lina.
Rucne delane darky...od deti jsem prijimala vzdycky, od jinych bych mela radost jen z povedenych darku typu hezka cepice, treba. Opatlana svicka nebo domaci dzem (a ani jine jidlo krom alkoholu) by me nenadchlo
|
|
|
susu. |
|
(6.12.2017 14:35:21) Pokud je dárce fakt šikovný, tak docela uvítám.
|
|
Carollyn |
|
(6.12.2017 14:40:21) Chtěla jsem dávat vlastnoručně vyrobenou ořechovku, ale nedám, protože: a.)prošvihla jsem správnou dobu na sběr ořechů (navíc jich bylo málo, pomrzly), takže jsem naložila jenom pro naši potřebu. b.) je tak dobrá, že bych nerozdávala, ani kdyby jí bylo víc, vypijeme ji sami...
Možná se ještě dokopu a zkusím domácí whisky cream, ale tam musím trochu experimentovat, protože nemám osvědčený recept. Tak uvidím...
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(6.12.2017 14:49:30) Dělám kulinářské dárky, jako třeba italské citrony nakládané v cukru a soli. Nebo štandlík s kvašenou řepou. Nebo domácí povidla s pěknou etiketou. Likér z černých jeřabin.
A jinak taky šiju, na míru, to jsou dosti vítané dary, ale nestihnu toho moc. Resp. dětské věci jsou raz dva, ale pro dospělé to chvíli trvá.
|
Fren |
|
(6.12.2017 20:34:11) zrovna ta jídla,cos jmenovala,bych nevěděla co s tím,povidla nejím a přeslazený likér at je z čehokoli taktéž ne.
To ty dříve zmíněné nakládané houbičky,hm,nebo nějaké vynikající utopence,mnam
|
|
|
magrata1 |
|
(6.12.2017 14:54:49) tak to já blízkým dávám hand made, ale většinou ne z mého oboru nebo něco, co nemám běžně v nabídce. Pravidelně dávám ségře domácí paštiku, vaječňák, vegetu, dělala jsem i pralinky. S děckama vyrábíme ozdoby na stromek a přáníčka, dbám na to, aby to zvládly tak, aby to nebyl nějaký hnus. Děláme radši jednodušší a hezky vypracované. Od dětství bych nepustila z ruky něco, za co bych se měla stydět a jsem dost sebekritická. Jsem dost manuálně zručná, hezky vyšívám, háčkuju hračky, šiju a domalovávám hračky, s MM jsme kdysi malovali hedvábné šátky a někteří je nosí ještě po 15 letech, když tu byla kámoška, dělala jsem si u ní nějakou keramiku, letos se chystám s kámoškama dělat balzámy na rty a šumivé koule do koupele, to se loni setkalo s úspěchem.
|
magrata1 |
|
(6.12.2017 14:57:22) A taky podporuji řemeslníky na trzích. Vždycky tam něco hezkého nebo dobrého nakoupím
|
|
|
kachna_ |
|
(6.12.2017 15:00:29) letos jo, dětem, jestli se to povede (teda nejen ty). Dala bych jim to stejně, ale když už zjistily, že dárky dávají i rodiče, tak toho ráda využiju.
|
|
. . |
|
(6.12.2017 16:04:40) Netvořím. Jsem líná a levá. U povedených dárků tohoto druhu mám radost jak z věcí tak ze snahy potěšit, u nepovedených jen tu druhou
|
|
Pheob |
|
(6.12.2017 17:22:29) Jiz nekolik let delam na Vanoce utopence, pocet obdarovanych pozvolna narusta (vetsinou na zaklade pochvaly, kdyz je maji moznost ochutnat). Vyrabene darky davam bud kamaradkam, s kterymi si nedavame financne drahe darky nebo rodine spolu s dalsim darkem. Vzdy se snazim vymyslet tak, aby obdarovane potesil. V minulosti to byla napr.citronovovanilkova marmelada, orechy v medu, domaci jablecny most, susene ovoce. Letos planuji udelat balicek s domacim mussli. Manzelovi jsem malovala obaz, letos si sam rekl o dalsi (coz me hodne potesilo). V minulosti jsem tvorila malovane satky.
Za podminku obdarovani doma vyrabenym darkem povazuju to,ze obdarovany je tipem cloveka, co takovy dar oceni. Ja sama ocenim temer cokoli k vareni (nasusene bylinky, domaci kecupy a horcice, okurky,...), nepotrpim si na vyrabrna mydla, keramiku.
|
Fren |
|
(6.12.2017 20:38:07) nechápu patlanice typu ořechy v medu,nakládané sýry:
- mám ráda ořechy i med na rohlíku s máslem,ale dohromady? Jak a s čím se to ještě jí nebo k čemu se to používá?
- dobré kvalitní sýry mám nejrddši třebas k vínu, nepotřebuju je mít opatlané olejem,i tak jsou hodně kalorické
|
K_at |
|
(6.12.2017 21:25:37) Vidis, orechy v medu vcera nacal muz, jen tak na vidlicku. Nalozeny syr mame radi oba. Marmelady taky.
|
|
|
|
Anna Veselá |
|
(6.12.2017 17:26:32) Netvořím, neb jsem na všechno totálně levá. A jako obdarovaná bych je upřímně neocenila... Nic jedlého bych nekonzumovala, pokud nevím jak to bylo vyráběno, a co se mi vyloženě ekluje, je podomácku vyráběná kosmetika. Tu jsem párkrát dostala a letěla do koše.
|
Kaipa |
|
(6.12.2017 18:10:18) No, zato u průmyslově vyráběných potravin to víš naprosto přesně.
Byla jsi někdy v nějaké výrobně (pekárna, moštárna apod.?) Já ano....
|
Anna Veselá |
|
(6.12.2017 19:15:13) Tak myslím že tu nejsem zdaleka jediná kdo nejí nic, co vyrobí někdo druhý... Hlavně pokud jde o zavařeniny atd, kde člověk neví, jakým způsobem to dotyčný zpracoval, zavařil atd. Když jsem četla třeba diskuze o zavařování v myčce atd, jímala mě hrůza.
|
Kaipa |
|
(6.12.2017 19:57:28) keššško, taky si domácí výrobu vezmu jen z ověřených zdrojů - u kamarádky, kterou navštěvuju, a vím, jak to u ní vypadá, nemám problém. Stejně tak u rodiny. Kdybys nad tím začala přemýšlet, nedáš do pusy nic. Třeba to, jak s nebalenými potravinami zacházejí v obchodě. Taky dělali studii v jakési potravinářské firmě a v jejich výrobcích našli stopy moči (a ne malé), což je jasný důkaz toho, že si zaměstnanci po toaletě nemyjí ruce. Nebo do produktů močí, protože si neumím představit, jak by se měřitelné množství moči do potravinářských výrobků dostalo pouhým nemytím rukou.
|
|
Len |
|
(6.12.2017 20:37:26) Ja se hlasim, jsem take divna a nejim neco, co uvaril/upekl nekdo ne uplne blizky. Kupovane mi nevadi, restaurace mi vadit zacinaji. Mam to od narozeni a neni to stitivost, nebo pochyby o puvodu, proste to ma nejasny puvod. Ale mozna je to spis tim, ze neco takoveho se ji v cizim prostredi, protoze kdyz prinesu takhle neco jedleho domu, tak to snim. Ovsem na navsteve se toho nedotknu Divny, ale zit se s tim da
|
libik |
|
(6.12.2017 21:30:49) Myslín, že vánoční dary se nedávají pošťákům a podobně vzdáleným známým a že by se někdo blízce kamarádil s někým naprosto jiné hygienické úrovně.
|
|
neznámá |
|
(6.12.2017 21:40:33) Já si zas u některých jídel říkám kolikrát na to někdo sahal. Třeba potahovaný dort nedám do pusy, protože mi ihned naskočí, kolikrát byl venku z ledničky, kolik rukou na něj sahalo než žmoulalo ty ozdoby. Kdybych dostala kus korpusu, vedle kopec krému se špalíkem marcipánu, tak bych si pochutnala.
A pak jsou jídla, která jako ty jím pouze doma nebo v kupované, třeba bramborový salát. Ten na návštěvě nepozřu.
|
Anna Veselá |
|
(6.12.2017 22:34:29) No asi tak. Brr. Potahované dorty jsem taky svého času vyráběla, čistě pro potěchu oka (především dětského, že), ale nejedl ten vršek z toho nikdo.
|
K_at |
|
(7.12.2017 6:53:35) Kesssko, tak u nas je ten vrsek - marcipan - prvni, co dcera sezere.
|
|
|
|
Z+2 |
|
(7.12.2017 6:33:10) Poruchy příjmu potravy se mají léčit, protože se mohou hodně nebezpečně rozvinout.
|
|
Inaaa |
|
(7.12.2017 12:47:19) Někým dělané bych taky neocenila, jídlo tedy, to by musela být výjimka. Jen od některých lidi. Muj deda říkal, bůhví, kdo se v tom patlá.....
Kamarádka nedávno říkala, ze vyhodila řízek od sousedky. Nevim proč má někdo ve zvyku vnucovat své jidlo....bez vyžádání.
Často nepotěší, jen se dohadovat ó to, že to někdo nechce.
|
|
|
petluše |
|
(6.12.2017 22:05:48) Tak ty hlavně nejíš nic ani normálně, že.
|
|
|
|
Anna Veselá |
|
(6.12.2017 19:13:51) Kosmetikou mě podarovaly jednou exšvagrová a jednou známá. Ani jedna z nich není žádná špindíra, jasně, ale prostě ty jejich výrobky bych na sebe nenapatlala no
|
Dadyna s mláďaty |
|
(6.12.2017 22:43:38) Jako domácí krém bych taky asi nepoužila, na to jsem taky háklivá. Ale domácí mýdlo s bylinkama, to jo - na ruce nebo jen tak na provonění, to miluju. Jedna moje kolegyně z bývalé práce dělala, ty byly super.
|
|
|
|
magrata1 |
|
(6.12.2017 20:32:48) Keško, je fajn, že veškerou snahu předem odsoudíš. Jsem ráda, že mám ve svém okolí lidi, kteří jsou poněkud jiného tvoření. Já osobně si myslím, že od dětí je rukodělný dárek nejlepší a dost často i od dospělých. Naštěstí mi nikdo nedává nějaké ukudlené zmetky, dostávám dárky hezké nebo mnohem kvalitnější a chutnější, než se dá koupit. Já např. dělám potravinové dárky hodně ségře, která je na tom finančně velmi dobře, koupí si co chce, ale má celiakii a dost kvalitní, chutné, bezlepkové potraviny ocení. A nebudeš tomu věřit, je dost lidí, co se živí řemeslem (patřím mezi ně). Pokud neoceníš ani řemeslné výrobky, protože je někdo vyrobyl, raduj se dál z darů, které vyrobil kdoví kdo a za kdoví jakých podmínek.
|
libik |
|
(6.12.2017 21:35:59) Magráta dělá fakt krásné věci, nakonec dělají radost po celé Evropě.
|
K_at |
|
(6.12.2017 21:37:50) Libikuuuu, jaky? Chci se pokochat, prosim!!!!
|
magrata1 |
|
(6.12.2017 22:11:19) Momentálně se nepokocháš, na fleru mám pauzu.
|
K_at |
|
(6.12.2017 22:15:58) Magrato, skoda tak treba v budoucnu. Jak jsi na tom vlastne ted s praci?
|
|
|
|
|
Anna Veselá |
|
(6.12.2017 22:33:00) Magráto tak dárky od dětí považuju za samostatnou kapitolu, tam je to úplně něco jiného. Jasně že od dítěte to má úplně jinou váhu. A třeba rukodělné dárky jako šité, malované, co já vím, tak to samozřejmě ano, proti tomu bych si nedovolila říct ani slovo. Ale to není totéž co dárek určený ke konzumaci nebo k namatlání na tělo. A rozhodně tu nemíním shazovat ničí snahu, jen jsem se dovolila vyjádřit k tématu.
|
libik |
|
(6.12.2017 22:37:52) No, když se zamyslím, tak kromě toho, že je průmyslová kosmetika zkoušená na zvířatech, vydrží krém třeba 3 roky. no to musí být skutečně balzám
|
Anna Veselá |
|
(6.12.2017 22:51:39) Dá se sehnat i netestovaná, třeba Manufaktura.
|
libik |
|
(6.12.2017 23:26:09) Firmy, které takzvaně netestují, kupují testované komponenty.
Jako nechci moralizovat, osobně mám suchou kůži a spotřebuju hektolitry krémů, abych nepopraskala. Samozřejmě, že je kupuju v drogerce, pokud mám méně hubená léta, tak v parfumerii něco "lepšího".
Já jen k tomu eklování si ruční kosmetiky.
|
|
|
|
Manka+Cipísek |
|
(7.12.2017 8:36:52) Keško, to "matlání" na tělo jak píšeš se musí umět. Není to těžké, ale zase to není úplně jednoduché. Já jsem cca před dvěma lety objevila kouzlo domácí kosmetiky a od té doby si ji vyrábím pro sebe a drogerkovou nekupuji. Kupuji si kvalitní suroviny a namíchám si poměr přesně tak, jak potřebuji. V průmyslově vyráběných produktech je základní surovinou glycerin a obsahuje spustu konzervantů, aromat, je to zkrátka chemický mix a pokud obsahuje přírodní olej či bambucké máslo, tak jen rafinované, tj. tepelně upravené a tudíž připravené o kvalitní látky a vitaminy a ještě ho bývá minimum. A je úplně jedno, jestli si koupíš krém za 50 nebo 500, ty základní suroviny jsou stejné: voda a glycerin.
Moje kosmetika se setkala s velkým úspěchem v rodině, máma a sestra se dožadují pravidelných zásob. Tak s radostí cca 2x ročně vyrábím.
Ale nedávám to nikomu jinému, jen mamce a sestře, které si řeknou jaký krém chtějí. A chápu, že od ne úplně blízkého člověka takový dárek nechceš, já si také na obličej chci dávat krém přesně podle svých představ, nepotěšil by mě krém od někoho jiného ani vyrobený, ani kupovaný.
A když to vezmu obecně, tak home-made výrobky můžou být skvělý dárek, pokud se to umí a dá se nějak využít, nebo to vypadá alespoň opravdu krásně a hodí se to do bytu. Různé svíčičky, suché vazby, malované skleničky a podobné serepetičky mě moc nepotěší, tak akorát se to pak někde válí.
|
|
|
|
|