Beat |
|
(21.3.2021 16:58:56) V šuplíku, v košíku, v komoře, ve skříni, v dřevěné bedně určené na chleba, v utěrce, igelitu, eko pytlíku..? Ztvrdne vám bez igelitu, nebo už jste přišly na to, jak to udělat, aby neoschl/neztvrdl? Já furt ne. Zkouším různý varianty a bez igelitu mi to nějak nejde. Ale nechci ho, nesnáším igelit.
|
Kaliope X |
|
(21.3.2021 17:05:38) V utěrce v troubě, ale kupujeme kváskové, ty vydrží dlouho.
|
Beat |
|
(21.3.2021 17:09:55) Jo, trouba je dobrý místo, ale já ji často používám..
|
Kaliope X |
|
(21.3.2021 17:11:24) To já taky, vyndám a po vychladnutí trouby, vrátím.
|
Slonisko |
|
(21.3.2021 17:16:53) Kaliope, to by u nás nedopadlo dobře, určitě by se našel někdo, kdo si nevšiml..😁
|
Kaliope X |
|
(21.3.2021 17:22:30) Slonisko, já mám dotykové ovládání, tak se musíš ohnout a navíc se trouba při zapínání rozsvítí. To už se nedá přehlédnout
|
Slonisko |
|
(21.3.2021 18:35:53) Kaliope, kdybych pekla jen já, tak možná...
|
|
|
|
|
|
|
Slonisko |
|
(21.3.2021 17:10:10) V utěrce v plechovém chlebníku na kuchyňské lince. Ale občas zplesniví (kruciš má tam být s nebo z?), protože máme dost neodhadnutelnou spotřebu.
|
|
Stará husa |
|
(21.3.2021 17:16:20) V mrazáku. V případě potřeby uloupnu krajíček nebo dva a nechám rozmrazit.
|
|
Termix |
|
(21.3.2021 17:19:28) Peču domácí kváskový a mám ho na dřevěné podložce v látkovém pytlíku.
|
|
Muumi |
|
(21.3.2021 17:31:03) https://www.wrapup.cz/produkt/pytlik-sedy-se-srdicky-na-velky-kulaty-chleb/
V tomhle. Nezplesniví, neztvrdne. Geniální věc. Chleba dávám ještě do utěrky, rohlíky sypu jen tak.
|
K_at |
|
(21.3.2021 17:35:01) OT, nechci zakládat diskusi. Jen rychle - papírnictví jsou zavřená nebo otevřená???
|
E.mama |
|
(21.3.2021 17:43:59) Zavřená
|
|
Termix |
|
(21.3.2021 17:53:57) Zavřená.
|
K_at |
|
(21.3.2021 18:06:48) Termixi, děkuju moc.
|
|
|
|
|
E.mama |
|
(21.3.2021 17:39:43) V pytlíku WrapUp - davám tam chleba i rohlíky, je super.
|
Beat |
|
(21.3.2021 17:44:11) Koukám dva typy na wrapup.. zkusím. Dík
|
|
|
zerat |
|
(21.3.2021 17:56:31) Také peču kváskový chleba už roky a vyzkoušela jsem kdeco a stejně jsem se zas a znova vrátila k zabalení chleba do látkové utěrky a šoupnutí do sáčku a skříňky... Utěrku denně měním. Když nechám chleba zabalený v utěrce ať už v troubě nebo skříňce, tak zestárne rychleji. Viditelnou plíseň jsem na kváskovém chlebu našla jednou jedinkrát po cca deseti dnech.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.3.2021 18:05:17) V šuplíku v kuchyni v mikrotenu.
|
|
Marika Letní |
|
(21.3.2021 18:08:46) Teď je obvykle nakrájený chleba v mrazáku, protože nekupujeme půlku k přímé spotřebě, ale nakupujeme méně často do zásoby celý bochník.
Před pandemií jsme kupovali častěji čtvrtku nebo půlku chleba a ta byla v utěrce v chlebníku.
|
Lída+2 |
|
(21.3.2021 19:01:08) Tyhle chlebniky mam vyhlédnuté v Tchibu až tu budeme sami.
|
Muumi |
|
(21.3.2021 19:14:48) Jo, Lído, mně se ten chlebník taky hrozně líbí. Ale naživo jsem se usmála nad jeho velikostí:).
|
Lída+2 |
|
(23.3.2021 6:23:26) proto ho ještě nemám, ale pro 2 bude OK.
|
|
|
|
Simeona a 3 |
|
(22.3.2021 10:10:16) Mariko, to je hezké, taky bych někdy chtěla kupovat půlky chleba. U nás se sní bochník denně, a to jedno děcko ho nesmí (bezlepková dieta), manžel jede low carb, já sním jeden krajíc denně. Bohužel synek zvládne zbytek, holt roste a je hlad.
|
Marika Letní |
|
(22.3.2021 14:23:41) Simeona jeden člověk bochník chleba? To je jak z nějaké pohádky o obrovi, se mi vybavuje.
|
|
|
daba+holčička |
|
(22.3.2021 10:25:26) Tyhle věci jsou moc pěkný, ale děsně malý. Mám chleba a pečivo v pytlíku na takovým tácu (torzo co zbylo ze zavíracího chlebníku z ikea) Hezčí nádoba by se mi líbila, ale musí se do ní vejít aspoň půlka chleba a 6 rohlíků, jinak to nemá smysl
|
|
|
Len |
|
(21.3.2021 18:15:54) Jen v uterce. Pecu doma, nestihne ztvrdnout, to trva tak 4 dny. Navic pecu vetsinou s pridanim syrovatky nebo podmasli, to pak ztvrdne az tak za tyden. Nasi ten kupovany take skladuji v mikrotenu, jinak tvrdne.
|
zerat |
|
(23.3.2021 8:05:29) Len, myslím, že v tomto vůbec nehraje roli, jestli je chelba kváskový nebo drožďový... možná spíš hraje roli suchost a nebo vlhkost prostředí v němž je v látce skladovaný. Já jsem opravdu vyzkoušla různé způsoby a v našem suchu - prostě mimo igelit chleba uschne. A nepeču se s kváskovým chlebem proto, abych ho pak vyhazovala tvrdý. Peču chleba 1-2x týdně a opravdu ho za jeden dva dny nesníme.
|
Len |
|
(23.3.2021 9:16:26) Zerat, kvaskovy chleb pravdepodobne tvrdne stejne rychle jako kvasnicovy, ale ja psala o tom, ze misto vody davam podmasli, nebo casteji syrovatku, to alespon u nas udela velky rozdil v trvanlivosti. A delam 90% hydrataci, casto pridam bramboru a tak. Jinak ztvrdly snime take, topinky jsou u nas velmi oblibene
|
zerat |
|
(23.3.2021 9:23:18) Len, jo tak, já ale ani v tomto moc rozdíl nevidím. Poslední dobou mi dokonce přijde, že úplně nejlepší je chleba jen s vodou, ale vím, že s bramborami bývá kyprejší... U nás jsou sice také topinky v kurzu... ale přijde mi lepší dát na výběr a když u chleba měním denně utěrku, tak si myslím, že spóry plísní nemáme... snad.
|
Len |
|
(23.3.2021 12:55:43) Zerat, jo, cerstvy je nejlepsi na chut ten jen s vodou, ale dele mekky ho udrzi ta syrovatka. Ja teda delam az 50% celozrnny a melu si tu celozrnnou mouku sama, takze to je taky jine. Plisne snad ne, to by bylo horsi nez jen ztvrdnuti.
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(21.3.2021 18:21:34) Dobra otazka a dlouho jsem patrala.
Nakonec mam keramicky box od firmy Romertopf, rimsky hrnec, ale jen na uchovavani chleba, dno je glazovany. Funguje.
|
Beat |
|
(21.3.2021 18:29:19) Rodinová, ten je krásnej.. koukám, že jsou i jiné typy nádob. To jsem nikdy neviděla. Mno, zvážím, docela pálka. Ono je další věc, že to musí být na lince, nebo tedy v polici v komoře, ale to by byla škoda taková nádhera.
Já řeším jednak igelit, jednak i to, že uvažuju, že v nové kuchyni by to nebylo na lince.. ale tohle je výzva.
|
Rodinová |
|
(21.3.2021 18:38:35) Beat jo, je krasnej, ja totiz musela resit i estetickou stranku veci, protoze mam tak mrnavou kuchyn, ze se mi tam nadoba na chleba uz nevejde. Mam ho teda v obyvaku na jedne komode a vypada tam dustojne.
Palka to je, ale zatim je to to nejlepsi, co mi kdy na chleba fungovalo.
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(21.3.2021 18:27:47) Já ho mám v igelitovém pytlíku, i když vím, že tam mohou vzniknout plísně. Pečivo takto míváme max. 4 dny.
Naši dávají pečivo do utěrky, ale jsou ochotni jíst ztvrdlý chleba. To by u nás nikdo nejedl.
|
|
Lída+2 |
|
(21.3.2021 18:56:57) Postavený nakrojenou stranou na skleněné desce. Netřeba to uklízet. Moc se to používá.
Občas koupím rohlíky k okamžitému použití. Dám do košíku.
Pak už občas bagety a to se hned sní.
|
|
Lída+2 |
|
(21.3.2021 19:00:09) Co máme rozjedeny kluky což je posledních 9-10 let. Málo kdy to má šanci zvrdnout.
|
|
kachna_ |
|
(21.3.2021 19:18:55) Mám dvě plastové "chlebovky". V dřevěné mám jen balené pečivo.
|
|
Pole levandulové |
|
(21.3.2021 19:32:18) V plechovem chlebniku Wesco. V ovalu chleba, v kouli rohliky. Pro sebe si nechavam kus volne, miluju oschly chleba.
|
|
sally |
|
(21.3.2021 19:38:18) mám v utěrce a v dřevěné zavírací bedýnce na chleba. Místo utěrky může být papírový pytlík, jestli najdeš nějaké rozumné - ale pytlíky se pak vyhazují, utěrku jen vyperu. Mám teda takovou měkkou, spíš jako bývaly plínky...
|
Beat |
|
(21.3.2021 20:02:38) Sally to jsem tak měla x let, ale stejně to nebylo ono. Jen v utěrce byl oschlý, i když byl v dřevěném zavíracím chlebníku.
|
Stará husa |
|
(21.3.2021 20:09:25) Já jsem vždy mívala chleba v igelitovém sáčku, právě kvůli tomu oschnutí. Dokud jsme byli doma 4, tak se nestalo, že by chleba zplesnivěl, snědli jsme ho vždycky daleko dřív. Když jsem pak začala bydlet sama, tak mi chleba i zplesnivěl, tak jsem to řešila tak, že jsem si kupovala čtvrtku a chodila nakupovat obden. Jak začala Corona, začala jsem nakupovat jednou týdně a chleba dávám do mrazáku. Jiné pečivo příliš nekupuju a když, tak ho sním hned ten den, mám ho v igelitaku.
|
|
|
|
Blanče |
|
(21.3.2021 19:41:26) Do nedávna v tomhle chlebníku https://obrazky.odkarla.cz/44/79/plastovy-designovy-chlebnik-bily/1080x1080/plastovy-designovy-chlebnik-bily_2.jpg, teď jsem zvolila uklizení pečiva do skříně a do chlebníku se blbě dostává, takže utěrka a silný papírový sáček.
|
|
TaJ |
|
(21.3.2021 20:25:59) Taky přemýšlím nad nějakou nádobou, když budeme dělat novou kuchyň...zatím máme na mikrovlnce proutěnou ošatku a tam dáváme rohlíky i chleba v mikroténovém sáčku tak, jak to přineseme z obchodu...ale my kupujeme rohlíky a kaiserky většinou obden a chleba jen v pátek, na víkend, abychom nemuseli pro pečivo, ten dojíme tak v pondělí nebo úterý, takže nám nic neplesniví...pytlíky pak znovu na něco použijeme, nebo do nich pak dáváme odpad, co nejde do tříděného...
|
|
Saamajna |
|
(21.3.2021 21:39:50) https://www.amazon.de/Remember-Brotbox-Zigzag-mit-Bambusdeckel/dp/B01BYBKKTE
Jen jeden s trochu decentnejsim vzorem. Uz neni v sortimentu.
|
|
Olívie |
|
(21.3.2021 22:56:04) Používám už jedině bavlněné ubrousky napuštěné včelím voskem. Pečivo tam krásně vydrží.
https://www.mujzerowaste.cz/bavlnene-se-vcelim-voskem/
|
Marika Letní |
|
(22.3.2021 14:18:00) Olívie to zní zajímavě. Praním se ale vrstva vosku rozpustí, ne? Pak si to povoskuješ znovu nebo jak to funguje?
|
Olívie |
|
(22.3.2021 22:49:51) Můžou se omývat jen ve vlažné vodě, aby se vosk nerozpustil. Balím do toho pečivo, sýry nebo přikrývám mísy v ledničce. Nebalím do toho třeba maso, kvůli hygieně. Když se vrstva vosku poruší, tak to jednou za půl roku přežehlím přes pečící papír. Prodává se i vosk samostatně "na přidání", ale používám asi dva roky a zatím to nebylo potřeba. Mám jich víc, různé velikosti.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.3.2021 22:59:03) V mikrotenu v kuchyňské skříňce, ale používám k snídani nejvíc chlebíčky racio nebo kneckebrot a večer pečivo nejím, MM jí kváskový chleba, dcera toustový celozrnný.
|
|
Analfabeta |
|
(21.3.2021 23:34:40) Ve špajzu v chlebovce + v mikrotenu. V papírovém sáčku to brzy oschne, v mikroténu si to aspoň uchová vlhkost. V létě je tam otevřené okno, na zimu jsem ho zavřela. Okno je na sever, tudíž je tam chladno.
|
|
TwinVerča |
|
(22.3.2021 8:26:45) Kdysi jsem podlehla reklamě na netu na českou firmu Wrap up - vyrábí speciální sáčky na chleba, vevnitř jakoby pogumované, zvenčí plátno. Musím říct, že na chleba je to absolutně nej-, co jsem vyzkoušela, ještě mi v tom nic nezplesnivělo, chleba vydrží déle vláčný. Na rohlíky je to lepší než mikroten, ale pouze do druhého dne, pak rohlíky tvrdnou moc rychle. Je to sice dražší sranda, ale dle mého se vyplatí. Moje kamošky už vesměs mají všechny a chváli si to taky.
|
|
|