Agniezska |
|
(11.4.2021 10:19:23) Pripadne co dalsiho? Lusteniny/ testoviny? Ja ryzi vzdy nekolikrat, protoze voda je dost kalna, testoviny nikdy, ale jen protoze mam obavy, ze by se rozblemcly, jinak bych je nejradeji omyla taky. Asi uchylka. Lusteniny proplachuji taky. Jinak uz nic.
Jedla jsem u znamych vybornou ryzi z ryzovaru, kterou do nej sypali rovnou z pytle i -opet vybornou- smazenou ryzi na panvi, opet rovnou z pytle. Ale kdyz varim sama, tak tu ryzi nedokazu nepreprat 😁
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2021 10:22:58) Těstoviny ne, rýži a luštěniny ano, řídím se návodem na sáčku. Jedině rýži uncle Bens 10 minut dávám rovnou, ta je předvarena. Dělám ve všední den, když spěchám.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(11.4.2021 10:23:10) Ono jde asi o vyplavení škrobu u té rýže, to není hygienická procedura. Ale já také proplachuji "pro lepší pocit", rýži i luštěniny. U těstovin mě to nikdy nenapadlo
|
Simeona+3 |
|
(11.4.2021 19:10:49) U rýže jde o snížení obsahu arzenu.
https://www.vitalia.cz/clanky/jak-uvarit-ryzi-bez-arsenu/
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.4.2021 10:23:48) Rýži proplachuju, luštěniny taky.
|
|
Bouřka |
|
(11.4.2021 10:24:13) Těstoviny ne, ale zrní a luštěniny všechno. Občas si vzpomenu na dětství, kdy se to všechno ještě probíralo a odstraňovaly se kamínky.
|
La Pepa |
|
(11.4.2021 10:27:15) Luštěniny přebírám ještě dnes A obvykle proplachuju, resp měním vodu během namáčení. Rýži neproplachuju nikdy, těstoviny taky ne
|
|
Nella+2 |
|
(11.4.2021 10:33:49) Bourko na dětství? 😃 No ja teda čočku přebírám pořád a zrovna včera jsem nadávala že je tam těch kamínků čím dál víc.
|
Bouřka |
|
(11.4.2021 10:39:54) Na kamínek v čočce narazím teď tak zřídka, že se s tím už dlouho neobťěžuju.
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(11.4.2021 10:31:36) Proplachuje rýži ve vlažné vodě (protože studená mne moc studí😉), dokud nepřestane být voda zakalená. Rýži na rizoto samozřejmě neproplachuju vůbec. Luštěniny proplachuju jen jednou. Těstoviny opláchnout přece nelze, byl by z nich blemst 😀
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.4.2021 10:34:21) V pořadu Kluci v akci říkali, že se má propracovat i na rizoto. Protože je prostě špinavá.
|
Pruhovaná |
|
(11.4.2021 11:47:38) Nojo, ale to vyplavuje ten škrob, co je u rizota důležitej 🤷. Hele projde to varem, takže se to sterilizuje, tak to tak hrozný nemůže být.
|
Monika |
|
(11.4.2021 11:49:08) Pruhovaná, proplachování asi na lepivost rýže nějaký vliv má, ale myslím, že hlavně, pokud chceš lepivou nebo nelepivou, tak si podle toho vybereš ten správný druh rýže, ne?
|
|
|
|
|
Len |
|
(11.4.2021 10:32:27) Na pytlicich ryze v me spizi je napsano neproplachovat, tak neproplachuju. Basmati a jasminova ryze. Normalni dlouhozrnnou proplachuju, ale tu uz jsem hodne let nekoupila. Lusteniny jo.
|
|
Půlka psa |
|
(11.4.2021 11:21:14) No a není ten arsen uvnitř rýže? Proč by měl být jen na povrchu? Třeba ano, ale není mi jasný ten mechanismus, protože předpokládám, že se tam dostal zalíváním v místě pěstování.
|
Liaa |
|
(11.4.2021 17:21:32) "Pro naplnění denního příjmu arzenu by muselo batole denně sníst v syrovém stavu tři, dospělí pět a vegetarián dokonce šest padesátigramových porcí rýže."
Takže neproplachuju.
|
Půlka psa |
|
(11.4.2021 17:44:33) A arsenem je to tak, že je to karcinogen a nemá v těle žádnou funkci. Tam denní příjem není (ve smyslu potřební denní příjem železa/vápníku/bílkovin/vitamínu C apod). S akutní otravou v našich podmínkách problém není, ale jde o účinky, které mohou nastat klidně i za desítky let. Jedná se o rakovinu plic, případně kůže nebo močového měchýře, která je při zvýšeném příjmu arsenu pravděpodobnější (zvlášť u kuřáků, ale nejen to) a z těla nijak "nevyšumí" (tj příjem arsenu si tělo pamatuje a nedá se odestát na rozdíl třeba od toho kouření, pokud s tím člověk přestane).
Taky teda rýži neproplachuju, doteď mě to nenapadlo, protože si myslím, že ten adsen je ze zalívaní arsenovou vodou, takže je i uvnitř a nevypláchne se. Ale pokud to fakt něco dělá, tak nad tím popřemýšlím.
|
|
|
|
|