holkamodroočka |
|
(29.11.2021 12:39:40) Chtěla bych koupit něco na krájení hlávkového zelí (nožem to moc neumím), a na struhadle se mi to zdá opruz. Fungovala by na to mandolína? Pokud ano, dejte, prosím, tip. Děkuji.
|
Monika |
|
(29.11.2021 13:48:45) Jestli je mandolína taková ta krájecí "kolíbka", co se používá na bylinky, tak to si neumím představit, zelí je na to podle mého tvrdé. Zelí strouhám v menším množství (do půl hlávky) na takovém tom "V krouhači", jak na to bylo po revoluci milion reklam Je to ale z novější doby, už nevím, kde jsem to kupovala. Má vyměnitelné nože pro různé účely. Větší množství zelí strkám do robotu.
|
|
neznámá |
|
(29.11.2021 13:54:40) Mandlínu mám od tescomy. Je to ostré jako blázen, kdykoli to vezmu do ruku, mám v jídle i plátek prstu. ALe zelí bych na tom krájet nechtěla, samotné struhadlo je dost malé. Já si to pořizovala na krájení zeleniny do číny.
|
Monika |
|
(29.11.2021 14:02:57) No, já právě nevím, co si přesně představit pod názvem mandolína (kromě hudebního násroje). Možná myslíš to, co já nazývám "V krouhač" ??? To je ostré hodně a hodí se na krájení zeleniny do číny. To, co jsem myslela já, je primárně určené na krájení bylinek a je to takový houpací dvojitý nůž ...
|
Monika |
|
(29.11.2021 14:04:30) "V krouhač"/kráječ:
https://www.tvproducts.cz/cz/detail/V-krajec
Je to ta tvoje mandolína?
|
holkamodroočka |
|
(29.11.2021 14:26:32) Ano, něco takového hledám.
|
|
|
neznámá |
|
(29.11.2021 14:23:38) Tvoje vysvětlení je logické. Myslím, že to struhadlo od Tescomy se mandlina i přímo jmenuje, je to zažitý výraz pro takové struhadlo, alespoň v mém okolí.
|
Pole levandulové |
|
(29.11.2021 15:06:40) neznámá máš pravdu, je to zažitý název nejen ve tvém okolí, ale jmenuje se to tak oficiálně u nás i v cizině - na dotaz ve vyhledávačí dát kráječ mandolina nebo mandoline slicer a vyjede jich plno od plastových až po profesionální. Já mám od KitchenAid, má výměnné ty nože a nastavitelnou výšku, umí toho víc a díky tomu, že je tam držák na tu potravinu, tak se to obejde i bez pořezání a krájí s tím i děti. Nedávno jsem viděla celkem pěkny i od Delimana, kupovala si ho známá a předváděla mi ho v akci, byla s ním spokojená. Skvělé krouhače na cokoli má Microplane, ty můžu taky osobně doporučit.
|
|
|
|
holkamodroočka |
|
(29.11.2021 14:23:16) Neznámá, dala bys prosím odkaz na tu od Tescoma?
|
neznámá |
|
(29.11.2021 14:26:24) Já mám toto. https://www.zbozi.cz/vyrobek/tescoma-handy-struhadlo-mandoline-multifunkcni/
ALe fakt mi přijde nebezpečné, nevím jestli je to rukama nebo špatně řešeným struhadlem, používám ho nerada, ale zas lepší příjít o špičku prstu než krájet kvanta zeleniny na čínu ručně.
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(29.11.2021 14:05:55) Jde to, ale nevyresila jsem ta rezidua. Mam nekolik mandolin Borner, nejcasteji pouzivam tu jemnou, rikam ji julienovac (dela cca 1mm nudlicky do salatu nebo do domacich hamburgeru). Problem je v tom, ze pracuji s kusem hlavky, napichu ji, chvili luxusne krouham jak Horst Fuchs - ale ten konec mi zustane nerozkrouhany, a ze je to zeli, tak i nepouzitelne rozpadly na platy. Teoreticky by to slo pak nakonec dokrajet rucne nozem (holou ruku na mandolinu nevztahnu, byt by to asi slo dokrouhat lip nez tim drzakem - je to ostre jako blazen).
Zeli nekysam, takze ho nepotrebuji moc, cili mi to nevadi. V praci to kucharky velmi efektivne sjizdeji na profi procesoru, ale to je zas pro domacnost financni nesmysl.
|
holkamodroočka |
|
(29.11.2021 14:22:36) Vetře: "chvili luxusne krouham jak Horst Fuchs"
A která je nejvhodnější na to zelí? Je jich více druhů, a chci to primárně na to zelí.
|
Vítr z hor |
|
(29.11.2021 16:01:31) Holkomodroocko, nejdou mi tu z mobilu vkladat fotky. Ale kdyz kouknes na druhou fotku z odkazu, tak je to zhruba ta sada, co mam.
https://www.creativecookware.com/Mandoline-Slicers/Borner/Borner-V-Slicer-Plus-Mandoline-p2341/
Na mandoline (v-krajec) s vlozkou s mensimi rozestupy (ta desticka s trcicimi “ziletkami” serazenymi do v) bych delala zeli na kysani, zatimco na tom nudlickovaci ho delam na takove jemne nite spolu s mrkvi do salatu.
|
|
|
|
Vranice |
|
(29.11.2021 14:16:47) Zelí v menším množství (na salát, polévku) krouhám nerezovou škrabkou na zeleninu ve tvaru Y, co má 2 ostří, takže se krájí při pohybu tam i zpět. Chce to ale pevnou hlávku zelí, volnější listy krájím nožem.
|
|
angrešt |
|
(29.11.2021 18:47:26) Mám mandolinu, zelí na ní nekrouhám, protože, jak píše Vítr, na začátku paráda tenoučké nudličky.... a potom... zbývá ta menší půlka a co s ní. Držák to neudrží, jelikož listy se rozjíždějí, bez držáku bych přišla o prsty...
Jinak je mandolina prima na krouhání toho, co je soudržné a po okrouhání se to dá držet držákem. Takže ji používám, to jo, je to super věc, ne ovšem na zelí:)
Mnohem snazší mi nakonec přijde krájení nožem. Brousím si nůž vždycky těsně před krájením zelí a jde mi to svižně.
Když se mi jó krájet nechce, tak výborně mi tenounce nakrájí zelí krouhací kotouč na robotu.
|
neznámá |
|
(29.11.2021 18:54:01) Jo, zrovna jsem chtěla napsat, že zelí jemně nakrouhá robot. Holkamodroočka, ty nepotřebuješ struhadlo, ty potřebuješ robota.
|
|
Monika |
|
(30.11.2021 7:33:42) Zelí při krouhání držím za košťál, který stejně vyhazuju, neřízla jsem se nikdy, přeci to vidím, kde mám prsty a kde jsou břity?
|
Monika |
|
(30.11.2021 7:35:20) Brambory tedy na plátky nedělám, ty strouhám jen na bramboráky nebo chlupaté knedlíky a to používám buď robot (pro větší množství) nebo obyčejné čtyřhranné struhadlo.
|
|
|
|
|