Lenka Pražanda |
|
(7.4.2022 8:48:30) Poslala jsem syna do obchodu pro rajčatový protlak v konzervě, přinesl pyré v kartonku. Vyhazovat ho nechci, ale nevím co s ním. Poraďte, prosím. Protlakem zahušťuji rajčatovou omáčku na špagety nebo na pizzu. Pyré to naředí. Rajskou polévku nejíme, šťávu taky nepijeme. Nic jiného mě nenapadá. Děkuji za rady.
|
anemon |
|
(7.4.2022 8:53:02) Lenko, jíte Indii? Třeba do Dhálu dávám loupaná rajčata + pyré. Ta to samé Butter chicken. A rajskou polévku jíme s mořskými plody, to ji trochu změní, třeba by vám tak chutnala.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(7.4.2022 8:58:25) do omáčky na špagety se dá dát i pyré, já ho používám běžně... pyré je konzistencí jako hodně hustý kečup
|
Lenka Pražanda |
|
(7.4.2022 9:10:47) Opravdu je husté? Já to ještě neotevřela. Omáčku dělám z konzervy loupaných rajčat. Nechávám to vyvařit a ještě zahustím protlakem. Bojím se, že to pyré budu vařit strašně dlouho aby to nebylo řídké. Jiné rajčatové věci nejíme. Ani rajčata moc ne.
|
Kaliope X |
|
(7.4.2022 9:11:37) Husté, omáčky dělám jen z pyré a musím krapet ředit, na pizzu mažu rovnou.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(7.4.2022 9:14:20) Tak uvidíš, až ho otevřeš, není to džus
|
Lenka Pražanda |
|
(7.4.2022 9:19:39) Tak děkuju. Třeba to nakonec bude lepší než mixovat rajčata
|
Evelyn1968,2děti |
|
(7.4.2022 9:20:58) Myslím, že to jsou rozmixovana rajcata
|
|
Lenka Pražanda |
|
(7.4.2022 9:31:25) Myslím ty z konzervy. U nich je taky nějaké pyré nebo šťáva. Není to úplně voda, ale je to řídké. Pochopitelně že nevařím omáčku z čerstvých rajčat.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(7.4.2022 9:34:21) no ty v konzervě jsou ve šťávě, to je prostě řídké (+ nějaká tekutina je i v nich samotných)... no až otevřeš pyré, asi budeš mít jasno
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaliope X |
|
(7.4.2022 9:00:53) Já rajské věci vařím jen z pyré a ještě je musím krapet ředit vodou, jak jsou husté.
|
|
neznámá |
|
(7.4.2022 9:01:08) Používám ho celkem často, třeba do té omáčky na těstoviny. Když tak ji necháš dýl odvařit.
|
Lenka Pražanda |
|
(7.4.2022 9:11:49) To právě nechci vařit to nějak moc dlouho jenom kvůli redukci.
|
neznámá |
|
(7.4.2022 9:14:00) Když použiješ jenom pyré, ne rajčata, tak bude hustá dost.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(7.4.2022 9:04:59) Dávám do rajčatových omacek.
|
|
Monika |
|
(7.4.2022 9:06:17) Z pyré se jeho ochucením (sůl, koření, kdo má rád cukr ...) vyrobí omáčka na těstoviny bez jakýchkoliv dalších ingrediencí, tj. nepoužívám ho na zahuštění něčeho, ale prostě jako omáčku (když je husté, tak naopak ředím trochou vody z vaření těstovin)
|
|
libik |
|
(7.4.2022 9:11:45) Nic ve zlém, ale chtěla bych vidět omáčku zahuštěnou protlakem
|
Lenka Pražanda |
|
(7.4.2022 9:15:25) Protlakem se lehce zahušťuje i guláš. Udělá barvu. Jedna lžička neovlivní chuť.
|
libik |
|
(7.4.2022 9:23:40) Lenko, já nepochybuji, že to dělá chuť či barvu, ale pokud by to mělo zahušťovat, tak je to nějaký sajrajt se škrobem a ne zelenina.
Já někdy, když mám záchvat zdravý, zahušťuji vhodné omáčky či guláše strouhaným bramborem (tam je škrob), ale v rajčatech ho tolik není.
|
neznámá |
|
(7.4.2022 9:25:35) Já mám teda u většiny omáček opačný problém, musím je ředit, aby to nebyla kaše. Většinou nezahušťuji, guláš také ne, ale děláme ho hodně masový.
|
|
Konzerva |
|
(7.4.2022 9:29:24) "pokud by to mělo zahušťovat, tak je to nějaký sajrajt se škrobem a ne zelenina."
Já zahušťuju rozmixovanou cuketou.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(7.4.2022 9:33:04) většinu omáček zahušťuju mixovanou zeleninou... někdy stačí cibule (třeba pokud chci jen šťávu, ne omáčku)... svíčková si taky vystačí se smetanou (10%) a rozmixovanou kořenovou zeleninou
|
|
Lenka Pražanda |
|
(7.4.2022 9:38:13) On pojem "hustý" je velmi subjektivní. Moje máma dělá bramboračku tak hustou, že v ní stojí lžíce. Proti tomuhle je můj "zahuštěný" guláš fakt voda Ale tu rajčatovou omáčku chceme opravdu hustou, víc než kečup.
|
|
|
anemon |
|
(7.4.2022 9:47:43) Já taky. I jinou zeleninou.
|
|
|
|
Vranice |
|
(7.4.2022 9:26:55) Používám na domácí pizzu (dochutit česnekem a bylinkami, někdy trochu soli a cukru, podle chuti) anebo pod jakékoli maso dušené na šťávě. Pokud vím, že nespotřebuju najednou celé balení do 2-3 dnů, dávám zbytek zamrazit k dalšímu použití.
|
|
|