libik |
|
(1.6.2022 17:36:34) už dlouho mi to vrtá hlavou a tady se ví všechno.
Často vidím u receptu tuto hlášku, ale málokdy ji poslechnu (jedině v případě, že mám tvaroh v kostce a to nebývá). Zrovna dneska, šátečky z těsta - mouka, hera, tvaroh, pozor ale NE VE VANIČCE
Přicházím o něco? Jsou horší (jiné) náplně nebo těsta z tvarohu ve vaničce? A proč?
|
Okolík |
|
(1.6.2022 17:38:50) Má jinou konzistenci.
|
libik |
|
(1.6.2022 17:41:50) No, to asi má, ale v tomto typu těsta bych myslela, že je to fakt jedno, rp. se to dá vyladit jiným množstvím, mlékem ap.
Normální hospodyně to vychytá, ale měla jsem kolegyni, co řešila, jak je velká středně velká cibule a co je to špetka soli, ta by prostě při absenci tvarohu v kostce do akce nešla
|
Lada2 |
|
(1.6.2022 17:45:13) no já to neřeším, prostě dám tvaroh, co mám
|
|
|
|
Hadice a hadi |
|
(1.6.2022 17:50:25) Zrovna v tomto receptu se snese, ve stavu nouze, i tvaroh z vaničky /dám víc mouky, aby byla požadovaná konzistence těsta/. Ale třeba do koláčů je vaničkovej naprosto tragickej. Blbě se s ním pracuje a nakonec uteče z koláčů ven.
|
libik |
|
(1.6.2022 18:07:45) Náplně , nebo jak babi říkala "mazání" na koláče a do buchet, to je příběh sám o sobě, nakonec se mi asi nejvíc osvědčilo tvaroh nechat vykapat a jen ochutit, zkoušela jsem s vajíčkem, s pudinkem, s máslem, všechno dohromady a vždycky je to napínavé
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 18:11:18) To se mi rozteče vždycky nebo je to vysušený. Na to už kašlu, tvarohovou náplň prostě neumím.
|
libik |
|
(1.6.2022 18:15:33) Mně teda nejdou žádné tradiční náplně, možná tak jabka do štrůdlu, ale mák ala babi , to nedám.
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(1.6.2022 18:26:19) já dělám vdolky, do kynutého těsta se zabalí tvaroh, rozplácne se to a nahoru se dají povidla, tam právě musí být ten z kostky, aby se to dalo udělat, nenechávám to ani vykapat, přidám trochu cukru, vajíčko, trošku citronu a je to super
|
libik |
|
(1.6.2022 18:28:22) Tomu my řikáme dvojctihodné koláče a ne vdolky. To víš, vesničané
|
magrata1 |
|
(1.6.2022 20:48:35) ty Xctihodné koláče jsou v Čechách na Slovácku (možná na celé Moravě) máme vdolečky, vdolky. To, co je u vás vdolek, je u nás koblih.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(1.6.2022 21:05:15) Co je u vás naše kobliha ?
|
magrata1 |
|
(1.6.2022 23:25:10) Taky koblih. V obchodě máme teda taky Bavorský vdolek a koblihu, ale doma smažíme jen koblihy. A nasucho báleše (nebo beleše, podle lokality)
|
|
|
Rigel |
|
(2.6.2022 8:34:26) u nás tomu říkáme moravské koláčky. Takže vlastně bychom měli říkat moravské vdolečky Je fakt, že když si objednáme vynikající Vlčnovské vdolečky, tak dorazí tyto malé koláčky
|
magrata1 |
|
(2.6.2022 9:37:09) Moje rodná víska sousedí s Vlčnovem.
|
|
|
Simeona a 3 |
|
(2.6.2022 9:31:10) Teda to jsem nikdy neslyšela, jsme Moraváci mnoho generací dozadu a tohle znám jako dvojctihodné koláčky.
A koblihy jsou kynuté, smažené, plněné džemem.
Vdolky kynuté, smažené, neplněné.
|
holkamodroočka |
|
(2.6.2022 9:32:57) Taky to znám stejně. A vdolky znám jen bavorské - plněné povidly, a na tom ušlehaný tvaroh a šlehačka.
|
|
magrata1 |
|
(2.6.2022 9:44:54) A z jaké části Moravy jste? My jsme ze Slovácka, po celém Slovácku nic dvojctihodného ani trojctihodného není. Vdolek je u nás velká kynutá placka, navrch ovoce, mál, tvatoh nebo kombinace a posypat posypátkem (drobenkou). Jinde se tomu říká koláč nebo táč. U nás vdolek.
|
|
Bouřka |
|
(2.6.2022 9:49:41) vdolky kynuté a pečené, jako v té písničce (no dobře, daj se i smažit, ale to je crcání) A nejsou nutně sladké. Někde jako rozpeky. libik by měla znát, plzeňské rozpeky jsou přímo označení.
|
Pruhovaná |
|
(2.6.2022 10:25:38) Za rozpek jsem zase považovala malý bochníček chleba ze zbytků těsta, co se poslední vyškrábalo z nádoby při pečení. Byl rychleji upečen a dříve vychladl. Mňam! Viz J.Š.Baar, Chodská trilogie.
|
holkamodroočka |
|
(2.6.2022 12:02:44) Rozpeky, nebo rozpíčky měl rád Kája Mařík, ne? https://www.mamincinyrecepty.cz/kynute/rozpicky-kaji-marika
Je to ono?
|
|
|
libik |
|
(2.6.2022 12:55:26) Rozpeky jsou v naší rodině vdolky(Klatovy, Plzeň) z bílé mouky, pečené, jí se to například k dušené mrkvi, ale též se to maže tvarohem a povidly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 17:58:08) Možná byl dřív ve vaničce tekutější a v receptech je to ze zvyku. Dneska jsou nějaké v kelímku tužší než některé jemné ve staniolu. Je hrozně moc značek tvarohu. Co se týká těsta jsem vyhodnotila, že je to úplně jedno, jaký se dá tvaroh.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 18:03:27) A když je řeč o tvarohovém moučníku, doporučuju tohle https://www.idnes.cz/hobby/domov/reven-rebarbora-recept-na-kolac-cukrar-josef-marsalek.A220509_081904_hobby-domov_mce
Je to hrozně dobrý, už jsem to dělala 3x zatím to chutnalo každýmu. Jen doplním, že to crncání s rebarborou nedělám, oloupu a nakrájím. A když mám, přidávám jahody. A peče se to delší dobu než je v receptu. A je to dietní 3 tvarohy a jen 90 g mouky.
|
libik |
|
(1.6.2022 18:13:29) Inko, ten vypadá fakt dobře, jak je to těsto vychucený zázvorem a je tam málo mouky. Mně se letos povedl z rebarbory jakože drobenkový, kdy cukr s máslem a moukou udělal skvělou chrustu.
Ale nedaří se mi to zopakovat, to je to mé pečení od oka
Hele, jak ti funguje ten ozempic? Nekazí ti to chutě na koláče?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 18:17:36) Je to opravdu strašně dobrý, chutnalo to u mne i u manžela v práci, snažím se toho co nejvíc rozdat Ozempic mi bohužel chuť na koláč ani na nic jinýho nekazí. Zkusím ještě vydržet a pak si nechám napsat ten silnější.
|
libik |
|
(1.6.2022 18:19:05) Já bych řekla, že teď je nějaký blbý hubnoucí období, nikomu to nejde.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 18:20:18) Přitom plavková sezóna na krku, mělo by to jít.
|
libik |
|
(1.6.2022 18:24:07) Inko, klid, už se chystají podzimní kolekce
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 18:26:36) Nechci podzimní kolekce, chci se opalovat, chci být hnědá, ty sejratý nohy hrůza.
|
libik |
|
(1.6.2022 18:31:03) Já jsem zrzavá, opálené nohy jsem neměla asi nikdy, maximálně u okraje plavek rudá vyrážka
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 18:32:57) Já se opaluju dobře, jsem vždycky hnědá, letos na to ňák není počasí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(1.6.2022 18:04:58) když dám tvaroh z vaničky dovnitř do koláčů, rozteče se to už při plnění a potom to vyteče, a nepomáhá ani zahustit pudinkem, do toho z kostky v alobalu a igelitu nemusím dávat nic, když přidám vajíčko, pořád to drží, dobře se s tím pracuje, nevyteče
do těsta ho mám taky radši, nemusím dávat víc mouky
ale do tvarohové pomazánky mám radši ten z kelímku, hladký, dobře se spojí s čímkoliv dalším
|
libik |
|
(1.6.2022 18:17:05) Yuki, je fakt, že na rozhudu (klatovský název pro tvarohovou pomazánku s pažitkou) je vanička top.
Jenže , ty mé mlsné huby mi nedají šanci něco takového udělat.
|
|
|
TaJ |
|
(1.6.2022 18:17:55) Já to beru podle vlastní zkušenosti - na náplň koláče, nebo na pomazánku mi víc vyhovuje ten vaničkový, je takový tekutější, hladší...naopak když dělám těsto na štrúdl (tvaroh, tuk, mouka), nebo na tvarohové knedlíky, tak mám radši ten v kostce, protože jinak tam musím přidávat mnohem víc mouky, aby se těsto nelepilo.
|
libik |
|
(1.6.2022 18:23:37) TaJ, ten štrůdl zkusím (dogooglím)
U nás dítě jí jenom čokládové věci a štrůdl, takže štrůdl je takový chléb náš vezdejší a z toho kupovanýho listáče mám pocit, že je to ještě míň zdravý než ostatní sladké věci.
|
TaJ |
|
(1.6.2022 18:27:51) Libiku, není co googlit - 250 g tvarohu, 250 g másla (nebo my dáváme i Heru) a 250 g hladké mouky...zpracovat na těsto, zabalit na chvíli do folie a nechat odpočinout v ledničce, pak rozválet (je to na 2 "nohy"), nasypat trochu strouhanky, nastrouhaná jablka, skořici, rozinky, případně trochu cukru, když jsou kyselá jablka, zamotat, potřít vajíčkem a upéct
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.6.2022 18:29:57) To si musím zapsat, to je krásně jednoduché.
|
TaJ |
|
(1.6.2022 18:31:01) Inko, jo, je to právě tak jednoduché, že se to i dobře pamatuje, tři suroviny a všech stejně
|
|
|
libik |
|
(1.6.2022 18:32:19) Jooo, to zkusím, je v tom bílkovina, pektin, vitamin, vláknina.. po tom se ani netloustne, určitě
|
|
|
TaJ |
|
(1.6.2022 18:29:30) Libiku, u nás zase nikdo nejí listové těsto a tažené mi nějak nejde, tohle je snadné a dobré
|
libik |
|
(1.6.2022 18:33:55) Tažené odejde na věčnost s mojí skoro stoletou tchyní, nikoho jiného jsem v tom oboru nezažila uspět, já ho mám divný.
|
Bouřka |
|
(1.6.2022 19:10:46) tažené mi nejde vůbec, ale ještě jsem to úplně nezabalila
|
libik |
|
(1.6.2022 20:13:01) Ono, když se udělá dobře a je tenké jak papír, tak je to paráda, držím palce.
|
|
TaJ |
|
(1.6.2022 23:38:13) Bouřko, taky jsem to tažené úplně nevzdala, moje babička dělávala úžasný tažený závin, mně se zatím nikdy nepovedl, ale tak jednou třeba...když si vzpomenu, jak dlouho jsem bojovala s kynutým těstem a dneska si říkám, že na tom vlastně nic není...
|
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(1.6.2022 19:09:23) Vyrábí se trochu jinou technologií a liší se v obsahu tekutiny. Většinou s tím jde v receptech šachovat úpravou dalších tekutin, ale občas to má fakt význam, aby to vyšlo, zejména nejsou-li tam jiné tekutiny. Já obecně preferuju vaničkový, na pomazánky je lepší a můj recept na knedlíky mi taky vyhovuje z něho. Tvarohovou náplň nedělávám, u nás jede mák.
|
|
magrata1 |
|
(1.6.2022 20:44:25) Když dělám vdolečky a nechci, aby z nich vytékal tvaroh, ždímám ho. Z kostky vyteče pár kapek, to se dá dělat i bez ždímání. Z kelímku bezlaktozového tvarohu je skoro deci syrovátky. To se bez vyždímání nedá plnit.
|
|
zerat |
|
(2.6.2022 9:39:45) Jedná se o strukturu. Ve vaničce je "mokřejší, krémovější".
|
libik |
|
(2.6.2022 12:57:52) Jasně Zerat, ale v těch receptech bývá takové varování, že by si člověk myslel, že zaměnit jeden tvaroh za druhý je jako dat tam místo sójovky párek (Babica)
Ale možná je to pro ten typ hospodyně, co vymyslí menu a pak si na něj jde nakoupit. Já to dělám obráceně
|
|
|
Pruhovaná |
|
(2.6.2022 10:20:57) Ve vaničce je řídkej, dávat ho do buchet třeba skoro nelze (technicky).
|
|
|