Vítr z hor |
|
(1.2.2023 18:54:58) Manicky objednávám sadbu.
Teď mi přišly brambory a udělala jsem si s nimi hezký večer – všechny jsem vysypala z pytlíků, prohlédla jsem si je a přepočítala. Jsou to exoty – červené, fialové, hrbolaté... no už se těším. Zítra zaseju papriky. Brzy dorazí sazečka šalotky. Rána začínám tím, že proklínám lilky a vyzývám je ke klíčení. Vybrala jsem meruňku a musím vydržet měsíc, než ji začnou prodávat. Mezitím se snad zabavím s rajčaty.
Ale je fakt, že sklenička prosecca není vůbec špatný nápad
|
TaJ |
|
(1.2.2023 19:03:56) Větře, jo, já zas plánuju, jak si víc vymazlím balkón, dám tam letos mnohem víc převislých jahod v truhlíkach, loni se moc osvědčily...a nějaké nové kytičky, nějaký stojan na ně...nábytek jsme měnili loni...je to taková moje oáza, jsem tam víc, než na zahradě, krásně se tam sedí i v dešti...
|
Fern |
|
(1.2.2023 19:49:58) Uvažuji o previslych jahodach do samozavlazov.truhliku,že to vyzkouším.
Má to pestovani nějaká specifika?
Jak dlouho plodí?
Je to jednoletá rostlina nebo jak se to pak dělá s jejich případným prezimovanim? Nemám k dispozici žádné tmave prostory s nízkou teplotou,absence sklepa.
|
TaJ |
|
(1.2.2023 21:39:57) Fren, já měla ty převislé jahody loni v létě poprvé, tak velké zkušenosti nemám, ale mám je v obyčejných truhlících (ne samozavlažovací), pořídila jsem si je tedy někdy až v červenci, ani nevím, co to je za odrůdu, poprosila jsem tchýni, když šla do zahradnictví. Prý jsou převislé a stáleplodící. Což asi jsou. Jahody na nich dozrávaly ještě v listopadu, byly moc dobré, prakticky bez práce, kromě zalévání. Nejsou od hlíny, nemusím ven na zahradu, když si večer vzpomenu, že mám na ně chuť... Na zimu jsem je zahrábla i s truhlíky do jednoho volného záhonu, zatím vypadají spokojeně, tak uvidíme na jaře. Chtěla bych si ještě pořídit nějakou tu odrůdu, co kvete červeně, někde jsem viděla fotku a moc se mi to líbilo, musím najít, jak se ta odrůda jmenuje. Loni jsem tam měla tři truhlíky a určitě tam chci dát ještě nejmíň dva.
|
|
|
|
Saamajna |
|
(1.2.2023 20:17:13) Vetre, Sazis i dyne? Jestli ano, mam tip:
Pred rokem a pul jsem nahodou nekde koupila tmavou (modrozelenou) dyni a nakrajenou na kousky jsme ji zaroven s hokaido upekli v troube. Byla tak FANTASTICKA, ze o ni dodnes basnime. Chutnala jako peceny jedly kastany, slupka tenka ale tvrda, skoro jako skorapka. Od te doby ji hledam a nikde nic. Ted jsem patrala po jmene a jsem si skoro jista, ze to byla "blue puri".
Kazdopadne jsem si ji objednala zaroven s nekolika jinymi modrymi druhy dyni a budu zkouset...
|
|
Sugar+3 |
|
(1.2.2023 22:01:58) Ja si vybiram tropicke lekniny. Vaham mezi Bull""s Eye. St. Louis Gold a Purple Joy. Asi si objednam vsechny tri
|
|
Škrpál |
|
(2.2.2023 0:15:34) Mám to stejně, plánování prací na zahradě, nová výsadba, výsev - to mě nikdy neomrzí, v zimě se o tom přemítá výborně, bez tlaku na výkon typu "už minulý týden bylo pozdě a mělo to být zasazené"
Opravdu mi pomáhá hned při stmívání doma rozsvítit svíčky a tu tmu tím vlastně využít k příjemné atmosféře...
Nabíjí mě muzika, aktivizující, meditační, uspávací, mám své oblíbené na Spotify i Youtube.
Virtuálně cestuju, pouštím si na velké obrazovce 4K filmy natočené z ptačí perspektivy - tropické ostrovy, Island, posledně Norsko, některé záběry třeba se stády koní jsou opravdu fantastické, relax doprovodnou hudbu někdy dávám na minimum, ta se za chvíli omrzí...
|
|
|