Senedra |
|
(15.8.2023 20:00:34) Letos nějak ujíždíme na pečené zelenině. Buď jako příloha nebo samostatné jídlo. Když jí máme samotnou, dělám k ní dip ze zakysanky/tvarohu + bylinky, sůl, pepř, někdy česnek ( dneska jsem místo česneku dala mátu a taky to chutnalo zajímavě).
Ale - už je toho dipu kapku moc. Máte někdo nějaký zajímavý tip?
|
Litevská...krychle |
|
(15.8.2023 20:08:37) Zbožňuju podobný..jogurt hodně čerstvého kopru sůl citron
|
Senedra |
|
(15.8.2023 20:19:08) Krychle, ale když ho máš už potřetí během týdne ( páč tu zeleninu prostě žereme), tak už se kapku přejí
|
Rodinová |
|
(15.8.2023 20:22:46) Ja spatne snasim cesnek, byt mi desne chutna, takze jogurt, zakysanka s kari korenim, nebo pikantni horcici nebo dokonce nastrouhanou nivou, to nam k zelenine chutnalo moc.
|
holkamodroočka |
|
(15.8.2023 21:01:52) Rodinová, u česneku je potřeba odstranit ten zelený "klíček", co je v jeho se středu. Pak už prý česnek nevadí nikomu.
|
Rodinová |
|
(15.8.2023 21:07:20) Faakt? To slysim poprve o cesneku, muzu zkusit
|
Senedra |
|
(15.8.2023 21:18:19) rodinová, a nepomohlo by česnek upéct?
|
Rodinová |
|
(15.8.2023 21:27:59) Mozna, protoze kdyz uz tak pouzivam suseny/granulovany, ten snasim v pohode.
Ale dej si topinku posypanou susenym cesnekem…
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(15.8.2023 21:38:33) Zkus to bez toho klíčku, opravdu to funguje
Jinak u nás je oblíbený dip z tvarohu a wasabi, zakysanka s nivou, tvaroh s pečenou paprikou, nebo teplá smetanovo-sýrová omáčka... Případně pak ještě různé kupované bbq omáčky, sladká chilli omáčka, hořčičný dressing, brusinková, švestková...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.8.2023 21:50:07) Taky jsem o tom slyšela, ale neměla jsem odvahu to zkusit.
|
|
Senedra |
|
(15.8.2023 21:52:17) Rose, ta sýrovo-smetanová omáčka - jak se dělá?
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(15.8.2023 22:05:11) Smetanovo - sýrová - dělám jednoduše, na másle cibulka do sklovata, smetana (stačí na vaření) a sýr - někdy dám taveňák, častěji strouhaný, občas oboje... Někdy trochu podravky, podle chuti a druhu sýra ... Jo a někdy dám nivu... A když jsem hodně líná, vynechám i tu cibulku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Slonisko |
|
(15.8.2023 20:24:54) Co třeba hummus?
|
Senedra |
|
(15.8.2023 20:30:39) Asi by šel, ale ten nesplňuje požadavek vznesený v půl sedmé večer:" Mamiiiiiiii, udělej zeleninu v troubě".
Zkusím...
Střídám přísady do dipu, zeleninové saláty,pečenou zeleninu ... dneska jsme měli celer, brambory a dýni hokaido. Manžel si ohřál párek, že z toho se teda nenají. Snědl ho a teď dojíždí zbytky pečené zeleniny a dipu
|
ivett30 |
|
(15.8.2023 20:34:19) Avokádovy dip způsob quacamolle máme rádi i jako pomazánku na chleba😀
|
|
La Pepa |
|
(15.8.2023 20:37:47) My to taky milujeme, ale ve vedru prostě nepeču. V této úpravě ale sežerem zeleniny tuny, hlavně mrkev a na podzim červenou řepu. K cuketě a lilku má část rodiny výhrady, hokkaido bych brala hned, ale v krámě je drahá, stejně jako bataty.
|
|
|
|
La Pepa |
|
(15.8.2023 20:34:39) Nám chutná balsamico a olivový olej. Nebo upečený lilek rozpatlat s majonézou a kořením, jako baba ganoush. Nebo smetana/jogurt a uzená mletá paprika.
|
Rodinová |
|
(15.8.2023 20:35:44) Uzena paprika je super koreni, objevila jsem nedavno
|
holkamodroočka |
|
(15.8.2023 21:03:47) Uzenou papriku nesnáším. Teď byl kolega v Maďarsku a přivezl mi sáček. A schválně prý uzenou, že ji mám moc rád. No, nemohl to vědět...
|
|
|
Senedra |
|
(15.8.2023 20:42:28) La Pepo, jak lilek pečeš? V celku, na plátky a nechat vypotit, s olejem...?
|
La Pepa |
|
(15.8.2023 20:49:51) Většinou ho rozkrojíme napůl podél, nadělám do družiny zářezy, zapícham tam česnek, pokapu oliváčem, osolím a peču, slupka dole může být i dost černá, mělo by to být hodně měkké....
|
|
|
|
Monika |
|
(15.8.2023 20:44:10) No, je to asi primitivní, ale mně to chutná s tatarkou
|
Senedra |
|
(15.8.2023 20:50:53) Tak tatarka u nás neeeeeee, ale dělám občas dip z majolky ( a tenhle bych mohla bez ní). Majolka+ hodně jemně nakrájená cibule, trochu mleté chilli papriky, sůl, jemně nakrájená kyselá okurka.
Případně dělám "růžovou příšeru" - bílý jogurt, kečup ( asi v poměru 2:1), sůl, pepř, rozmačkaný česnek.
|
|
|
neznámá |
|
(15.8.2023 21:14:45) Mě se asi pečená zelenina s ochucenou zakysankou nikdy nepřejí. Jsem tím živa celé léto. Naposledy došla zakysanka i řecký jogurt, tak jsem si rozmíchala žervé s čenekem a taky dobrý. Určitě by šel i cottage sýr, musím ho vyzkoušet.
A když jsou na mě hodně hodný, k zelenině udělám pečené brambory a domácí tatarku. To mi připomíná, u nás teď docela frčí jalapeňo tataka a wasabi, to by také šlo.
|
|
Okolík |
|
(15.8.2023 21:53:51) Kamarádka dělá k masu houbový dip, určitě by šel i k zelenině. Houby podusí na cibulce, a změknou, přilije směnárnu, chvíli ještě dusí. Pak vychladnout, do lednice. Dělá ho den předem. Já houby nej, ale ti co ano se ho mohou ujíst 🍄
|
Senedra |
|
(15.8.2023 21:56:33) Okolíku, "přelije směnárnu"
Houby u nás taky moc nefrčí, ale moje mamka je miluje, zkusím jí to někdy udělat.
|
Okolík |
|
(15.8.2023 22:33:27) Směnárna je smetana Nejspíš sůl a kmín v tom bude.
|
|
|
Senedra |
|
(15.8.2023 21:57:11) A nijak nekoření? Sůl, pepř, kmín...?
|
|
|
Vítr z hor |
|
(16.8.2023 13:08:15) Většinou děláme různé mexické omáčky, baba chanúš (ale ne s majonézou, to by mě hnali), něco na bázi tatarky, kupujeme hummus (ten mě nebaví dělat a kupovaný mi chutná), dip z pečené červené řepy (se zaatarem a jogurtem), datlový blatjang, někdo jí i ajvar (mně teda moc nechutná). Všechno to vydrží pár dní, takže bývají k dispozici 2 dipy současně.
|
|
Mr. Miçkey |
|
(16.8.2023 15:47:57) Delam jako zaklad tvaroh bez tuku+ trochu oleje (takze tam tuk samozrejme je, ale min nez plnotucnej tvaroh+ olej, a ten olej tomu doda jinou chut a konzistenci) Oleju mame spoustu v makejch flastickach, lneny, konopny, dynovy, orechovy a cojavim co vsechno. A ruzny koreni, casto cesnek. Obcas tam zahnacam, co mi prijde pod ruku- nadrobno nasekany zbytek lososa a trochu pazitky, jednou kzs manga, chia seminka (vsaknou tekutinu z manga, takze zustane homogeni masa) a jako koreni garan masala a trochu sezamu. Nebo rozmackany Avokado. A je to v podstate dietni jidlo s velkym podilem proteinu a zasyti, na veceri ideal.
|
|
ilona a lucinka |
|
(21.8.2023 11:58:04) U nás nejvíc frčí zakysanka + koření Tzatziky, někdy přidám Nivu
|
|
|