holkamodroočka |
|
(24.10.2023 20:09:07) Koupila jsem že zvedavosti 1ks kdoule. Nikdy jsme to doma neměli, ani jsem to nejedla. Co s tím?😀
|
neznámá |
|
(24.10.2023 20:22:21) Moje kdoule každý rok urodí jednu přepychovou kdouli. Takže jsem na tom stejně jako ty. Já se teda těším, že jednou kdoulí bude více a udělám kdoulový sýr.
Kdoule je dle mého za syrova nejedlá, ale má hodně pektinu, přidává se od marmelád. Já se ji chystám letos přidat do hruškových povidel, jestli se teda hecnu a budu je dělat. Bude to moje kdoulová premiera, vždy ten krásný plod vystavím na terasu k dýni a pak vyhodím.
|
babi_ |
|
(24.10.2023 21:29:18) Neznámá, taky tě baví to slovo kdoule a příbuzná? Mně tedy jo Je to skoro tak dobrý, jako patizon ...to mi řekněte, kde se taková slova v češtině berou
|
neznámá |
|
(24.10.2023 21:40:07)
To mi vůbec nedošlo, ale máš pravdu, je to krásné slovo, skoro až hladí v krku. Ještě existuje kdoulovec.
|
babi_ |
|
(24.10.2023 21:42:58) Jo, kdoulovec a kdouloň
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(24.10.2023 21:43:19) Kdouloň je taky dost dobrý.
|
|
|
|
|
ALL |
|
(24.10.2023 20:40:39) Jsem na tom úplně stejně, tak jsem zvědavá, jestli někdo poradí... Trochu jsem hledala na netu, zjistila jsem, že je třeba ji tepelně upravit, ale dočetla jsem se jen o marmeládě, což mne teda nenadchlo. Ráda bych třeba tip na nějaký jednoduchý dezert... Jinak do prádelníku dáváme malé kdouličky z okrasného keře, který se jmenuje kdoulovec. Tohle je kdoule velikosti hrušky a je to ovoce ze stromu kdouloň. Aspoň tak jsem to pochopila při hledání.
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(24.10.2023 20:55:37) my měli první rok tři, loni asi 8 a letos tohle jak doma dozrávají, tak to hezky voní takže pět jsem vnutila angreštovi a ze zbytku chci letos zkusit džem s kardamonem a skořicí. Jsem na to zvědavá. v minulých dvou letech jsem dělala koláč, chutnal mi podobně jako rebarborový
|
ALL |
|
(24.10.2023 21:13:24) No tak to je krása. Ona kdoule v krámě stojí dost peněz, takže člověk koupí spíš jenom jeden, dva kusy. Což není asi skoro ani na koláč, natož na džem. Teď jsem ale našla recept na kdouli pečenou na červeném víně s cukrem a skořicí, to zní celkem slibně.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(24.10.2023 21:36:08) já jsem je nikdy v krámě nepotkala. dáš sem ten recept?
kdouli máme následujícím způsobem: když jsme se nastěhovali do našeho baráku, tak před ním byla vrba. prý 10 let před tím někdo zapíchl do země pomlázku. no tahle pomlázka byla větší než barák a neustále nám zasahovala do střechy a kořeny prorůstaly i do studny. "naše" předzahrádka je ve vlastnictví města. tak jsem si tam furt dokola stěžovala, ať se o tu vrbu starají tak, aby neškodila naší střeše. nakonec mi paní z města zavolala, že ji pokácejí, ale že tam musí místo toho něco zasadit. a jelikož se jinak o tu předzahrádku staráme (nebylo tam nic a já to osadila hromadou trvalek), tak že si můžeme vybrat, co tam dají. doporučovala takový věci jako okrasnou třešeň a podobně, což mi vzhledem k tomu, že ten náš barák je takové staré stavení, přišlo trochu divný. tak jsem navrhla kdouloň a ono to vyšlo
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(25.10.2023 8:38:55) ráchel, kdoule jsou krásný a ten příběh je moc milý mám ráda tyhle drobné životní historky (a moc se mi líbí když si někdo vzpomene na tyhle pozapomenuté stromy a keře )
|
Ráchel, 3 děti |
|
(25.10.2023 18:39:42) Rose, já jsem totiž byla unešená takovým manuálem, který je právě o tom, jaké rostliny se hodí do vesnic apod. Kdyby tě to zajímalo, je to tady: https://www.venkovskazelen.cz/_soubory/metodika_final.pdf I díky tomu mě ta kdouloň napadla
|
|
|
ALL |
|
(25.10.2023 16:02:02) Recept na pečené kdoule třeba tady: https://varimesmony.cz/pecene-kdoule-s-vinem-a-skorici/ https://www.labuznik.cz/recept/pecene-kdoule-s-pistaciemi/ Nebo bez vína: https://radimejak.cz/kdoule-recepty/ Ještě jsem ale nic z toho nevyzkoušela.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(25.10.2023 18:39:51) díky!
|
|
|
|
|
|
Tragika |
|
(25.10.2023 9:23:51) Kdoule je takový český citron. Má prý i více vitamínu C. Dá se přidávat do kaší a také sušit na křížaly, či fermentovat.
|
|
|