Tatramelka+3 |
|
(16.12.2023 14:24:01) Minulý týden jsem si zadělala těsto. Dneska jsme jej s dětmi vytáhli a je cítit. Myslíte, že může být žluklé?
Máslo jsem kupovala samozřejmě čerstvé, nejdřiv jsem si myslela, že děti utřely stůl nějkým špinavým hadrem, ale smrdí to těsto.
Použila jsem špaldovou mouku, půl na půl s normální pšeničkou hladkou.
No jíst ani péct to nebudem
|
Monika |
|
(16.12.2023 15:46:01) Minulý týden myslíš teda před více než 6 dny? A to těsto bylo kde? Nemohlo chytit nějaké "vůně" z lednice? To třeba rozbalené máslo dělá... Osobně balím těsto do fólie a peču 2.,max. 3. den poté, ty pečeš z tak starého těsta běžně a jindy je O.K.?
|
Tatramelka+3 |
|
(16.12.2023 16:02:41) Těsto jsem zadělala v neděli večer a uložila jej zabalené ve folii do lednice, ale celý týden se chystám péct a absolutně nestíhám a do toho děti onemocněly vysokými horečkami, jedno po druhém, dneska jsem prvně spala 4h v kuse. Jak kdyby byli mimina. Bežně z takového těsta nepeču. Cukroví dělám 1x za rok.
|
K_at |
|
(16.12.2023 16:15:52) Tatramelko, no po týdnu bych se nedivila asi. To se stává. Prostě to nevyšlo. Ale zadelala bych nové.
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(16.12.2023 19:34:20) Vyhoď to a neřeš to. Zadělej nové, nebo si kup.
|
|
|
Stáňa * |
|
(16.12.2023 16:43:10) Moniko, to není moc dní. Trvanlivost kupované těsta je i 3 týdny. A bez konzervantů. Schválně jsem se dívala na slozeni.
Já jsem teda zvykla večer udělat těsta a druhý, max. Třetí den péct.ale chápu, že Tratramelka nemohla.
|
neznámá |
|
(16.12.2023 17:27:04) Třeba se v obchodech do těsta používá pasterizované vajíčko? Ale těsto na perník se také dělá týdny do předu a v pohodě.¨
Já před lety vyhazovala těsto na vanilkové rohlíčky. Jen mouka, máslo a mleté mandle, také mi leželo asi týden v lednici a bylo i na ochutnání zkažené, asi žlukly mandle.¨
Tatramelko a co chuť, měla si odvahu těsto ochutnat?
|
|
Okolík |
|
(16.12.2023 18:48:48) Už se mi stalo, že těsto na cukroví se mi za týden v lednici zkazilo. Takže co nezpracuji do 3 dnů dávám pro jistotu zmrazit.
|
|
Monika |
|
(16.12.2023 18:53:45) Aha, to mě nikdy nenapadlo se dívat, jaká je trvanlivost těch prodávaných těst, nikdy jsem to nekoupila (udělat těsto mi přijde na výrobě cukroví ta nejmíň pracná část a zároveň beru domácí těsto jako základ pro "domácí cukroví" - pracně vyrábět něco z "kdovíčeho"? Když to těsto mám hotové za 15 minut, případně za 30 i s mletím ořechů? Ale možná to je jen můj předsudek, že ta těsta v obchodě nejsou nic moc.
|
Stáňa * |
|
(16.12.2023 19:38:10) Takyxsi dělám ale kamarádka kupuje. To slozeni nebylo vubec špatné Mouka, máslo, cukr,vejce.
Ona je sama, má velkého syna, který o cukroví ani moc nestojí. Takže to má spíš symbolicky, aby bylo něco na stole. Proto je pro ni nejjednodussi koupit těsto, kdyz ma pak cas, tak rozvalet, vykrajet a upéct.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.12.2023 19:42:50) Nedávno v televizi těsta na cukroví hodnotili a vyšla dost dobře. Nic špatnýho v tom nebylo. Jinak těsto týden vydrží, to byla spíš smůla.
|
|
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(16.12.2023 22:26:36) Bylo i na ochutnání žluklé. Letěla obě do odpadu a zadělala jsem teď večer nová a upečeme zítra. Ale úplně mi to zkazilo odpoledne.
|
babi_ |
|
(16.12.2023 22:36:31) Tatramelko, vybavuji si dobře, že bereš potraviny od místních farmářů? Máslo také? Mohlo by to být tím? Třeba způsob balení, nebo co já vím... dtto vejce?
|
|
K_at |
|
(16.12.2023 23:00:25) Tatramelko, blbá teplota v lednici třeba taky? Blízko dvířek?
|
|
Anadar |
|
(19.12.2023 13:20:52) Vánoční těsta jsem si mrazívala,ale linecké bylo po upečení takové divné,jako sražené,tak jsem se na mražení vykašlala,nicméně si myslím,že jako nouzovka je to lepší než vyhazovat zkažené. Kromě lineckého byla všechna testa z mrazáku normální. Mě se na tom líbilo,že jsem si v listopadu udělala všechna potřebná těsta a v prosinci postupně vytahovala a pekla.
|
|
|
|