Analfabeta | •
|
(11.12.2017 10:21:23) Kdysi jsem podlehla módě a udělala nějaké to "zdravé cukroví". Nedalo se to žrát. Prostě chutné cukroví se ze šrotu, margarínu a mletého sušeného ovoce udělat nedá. Takže máslo, cukr, mouka, kakao a další tradiční suroviny. Jak říkala babička, "ona si to prdel přebere". A po Vánocích se holt ta kila musí vysportovat.
|
susu. |
|
(11.12.2017 10:39:09) Se zdravým cukrovím mám úplně stejnou zkušenost. Není k jídlu.
|
Koloběžka 1. |
|
(11.12.2017 16:47:36) Nějak nechápu o jaké módě, šrotu atd. je řeč. Zdravé a chutné cukroví bez přidaného cukru, bílé mouky a "másel všeho druhu" lze vytvořit z oříšků, mandlí, ovoce, kakaa, vysokoprocentní čokolády ... a rozhodně si p.del nic nemusí přebírat, protože je lehce stravitelné. Z pečené zásmažky nám bývalo hooodně těžko.
Krásné a pokojné Vánoce všem a každému, co jeho jest
|
Analfabeta | •
|
(11.12.2017 18:46:19) Kdysi za blahé éry Přemka Podlahy a jeho Receptáře nejen na neděli mu v jeho edici receptářových sešitů vyšel sešit zdravých receptů. Ja - chtěje teda připravit zdravé pečivo - jsem některé suroviny zakoupila. Mouka se tam běžně nahrazovala šrotem, vím, že jsme se tomu nakonec doma docela chechtali. Sešit už bohužel nemám, to bych sem pár povedených receptů přepsala, ale mám dojem, že to bylo ještě před r. 1989, kdy bylo i kakao těžce sehnatelnou komoditou a na vesnici bylo na příděl, stejně jako strouhaný kokos nebo mandle.
|
withep |
|
(11.12.2017 19:59:08) Ehm, a jaký má smysl, aby se hospodyňka z dob Přemka Podlahy vyjadřovala ke zdravému cukroví ze surovin, které jsou snadno dostupné v roce 2017?
To je jako říct, džíny nenosím, v roce 1980 jsem si v Tuzexu zkusila mrkváče a vůbec mi neslušely.
Ale tak to bývá, když se člověk do něčeho vrhne z módy a ne že by to považoval za rozumné a za přirozené. Nelze nahradit máslo "zdravějším" margarínem a pak se divit, že se to nedá jíst.
|
Analfabeta | •
|
(11.12.2017 21:13:45) Withep, já tomu tehdy věřila. Jistě, řada věcí je třeba dneska jinak, jsou jiné názory na hodně věcí, ale pardon, na české a slovenské vánoční cukroví nedám dopustit. kdyby bylo na mně, nechala bych ho zapsat do Knihy kulturního dědictví UNESCO, protože ta chuť a pestrost, každý druh má jiný název, kdy hospodyňka okamžitě ví, o co se jedná - to není nikde jinde v Evropě ani na celém světě!! Kam se na naše cukroví hrabou jiné evropské národy!
|
susu. |
|
(12.12.2017 9:52:38) "kdyby bylo na mně, nechala bych ho zapsat do Knihy kulturního dědictví UNESCO, protože ta chuť a pestrost, každý druh má jiný název, kdy hospodyňka okamžitě ví, o co se jedná - to není nikde jinde v Evropě ani na celém světě!!"
Souhlas.
|
|
|
|
|
susu. |
|
(12.12.2017 9:45:47) "Zdravé a chutné cukroví bez přidaného cukru, bílé mouky a "másel všeho druhu" lze vytvořit z oříšků, mandlí, ovoce, kakaa, vysokoprocentní čokolády .."
No, pak to stejně není zdravé a bez cukru to stejně nebude ani dost dobré.
|
|
|
withep |
|
(11.12.2017 20:08:36) Loni jsem vyhrála na místním jarmarku soutěž o nejlepší vanilkové rohlíčky. Byly z celozrnné mouky a s samozřejmě z másla (někdo totiž považuje za tradiční ingredienci Heru), místo bílého cukru jsem sladila nerafinovaným třinovým, a hlavně - byly fakt vanilkové, ne vanilinové.
Kdo z těch, co lpí na tradičním vánočním cukroví, vůbec ví, že to, čemu říkají vanilkové rohlíčky, nevidělo vanilku ani z rychlíku a je to ochucené a ovoněné látkou, která vzniká jako vedlejší produkt ropného průmyslu...?
|
susu. |
|
(12.12.2017 9:44:07) Withep, to je otázka názoru. Dostala jsem od mamky kdysi pravou vanilku a nevoněla mi ani zpolovina tak jako etylvanilin. Z másla peču normálně, cukr je prostě cukr, třtinový mám ráda do čaje, do cukroví bych ho teda nedávala, já to na té chuti nepoznám, zkoušela jsem to.
|
|
|
|
|