to je jedno | •
|
(13.2.2008 10:13:52) "Upéct 2 šišky sekané vyjde stejně draho, jako 1"
Pečte pro celé město, vyjde to stejně draho, jako upéct 1...
Jinak mi přijde, že šetříte desetníky a utrácíte tisíce... Dotaz - proč robot za 4000? Co uměl více než robot za 1500?
Teď se do mě pusťte!
|
Bruni |
|
(13.2.2008 10:18:50) Prosím o podrobnější vysvětlení, klidně i s nějakou rovnicí . Pokud se mi do trouby vejde tolik šišek, kolik sní celý město, tak víceméně spotřebuju pořád tu samou energii, jako na jednu šišku - tedy dle selského rozumu.
Jo a "to je jedno", jestli rozumíš fyzice, tak bych taky potřebovala vysvětlení k tomu zhasínání "i na chvilku". Kdysi (možná ještě v dětství) jsem kdesi četla, že hodně energie se spotřebuje při zapnutí a vypnutí spotřebiče (žárovky, televize..), takže je neúsporné třeba na pár minut zhasnout, když vím, že se do pokoje opravdu za chvilku vrátím.
|
to je jedno | •
|
(13.2.2008 10:29:16) Tak já to rozeberu
jedna šiška váží třeba kilo, dvě šišky třeba dvě kila. Myslíte, že je opravdu potřeba stejné množství energie na ohřátí a upečení dvojnásbného množství hmoty? To byl byl malý zázrak. Ale to bylo jen hnidopišství.
Ke zhasínání - u klasických žárovek dělejte jak je libo, jsou levné, ale provoz je drahý. Vypínání nehraje roli, ale častým zapínáním vznikají proudové špičky (větší nárazový odběr proudu), které vadí všem spotřebičům. U úsporných zářivek časté zap/vyp vadí proto, že se nahřívají delší dobu a až pak plně svítí. Je proto nesmysl dávat úsporky na záchod, do chodby nebo třeba do komory. Ale, každý ať dělá jak umí-některým lidem se to prostě nedá vysvětlit.
Pokud chcete šetřit, tak si kupte třeba LED žárovky - odběr mají třeba 25x nižší než 100W žárovka a svítí podobně.
|
Bruni |
|
(13.2.2008 11:16:07) "To je jedno", rozebírej prosím dál . Je jasný, když do trouby hodím šišku jednu, nebo třeba deset, vydaná energie stejná nebude. Ale určitě vydám energie míň, když je upeču najednou, než když je v té samé troubě budu péct každou zvlášť.
Nebo podle tebe energie na pečení 2 šišek v jedné troubě = energii na pečení jedné šišky v jedné troubě + E na pečení jedné šišky v další troubě?
|
to je jedno | •
|
(13.2.2008 11:29:13) To jsem nikde netvrdil. Je samozřejmě lepší péct více šišek najednou než zvlášť, ale určitě není stejný výdej energie na jednu šišku roven dvěma šiškám. Šiškologie mě začíná bavit.
Tyhlety generalizace vedou k tvrzením typu "vytopit jeden pokoj nebo dva-to vyjde nastejno"
|
Bruni |
|
(13.2.2008 11:36:34)
Jo jasně, už chápu. Ovšem v článku se mluvilo o úspoře energie, takže ty dvě šišky najednou v jedný troubě jsou v pořádku, nebo ne?
|
to je jedno | •
|
(13.2.2008 11:40:12) Jasně, ale šetřit se dá pouze při dodržení zákona o zachování energie
Obecně mi spíš přišlo, že úzkostlivě šetří na nesprávných místech a větší výdaj si nepohlídají stejným způsobem. Tohle dělá hromada lidí...
|
Bruni |
|
(13.2.2008 11:53:02) Narážíš na ten mixér? Já teda mám jen obyčejnej ruční za 300, takže neposoudím, jak je to s cenou velkých mixérů, ale zastávám názor "nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci"
Takže nevím jak s mixérem, ale u mnoha věcí se nevyplatí koupit nejlevnější variantu.
|
to je jedno | •
|
(13.2.2008 12:08:13) Ne nejlevnější, ale s rozumným poměrem cena/výkon. Jak píše Vladan níže, někdy tam je tolik funkcí/udělátek/nástavců, že to nikdy nevyužijete...
|
MirkaEyrová |
|
(15.2.2008 17:33:27) Nevím, jak na tom jsou mixéry, žádný doma nemáme. Ale pokud se dá lehce zobecnit, dovolím si poznamenat, že jestli jsou rozdíly mezi mixéry za 4000 a za 1500 podobné jako třeba u bot za 1000 a za 300, tak asi nejde jen o to, že v botách za 300 se "taky dá chodit", ale i o to, jestli se ty boty do 14 dní nerozpadnou, jestli se v nich nebude potit noha, jestli po hodině nošení nerozbolí klenba apod. Čili u mixérů - jestli ten za 1500 se náhodou do roka a do dne nerozbije tak, že oprava bude stát další 2500.
|
|
|
|
Jitka Štěpánková | •
|
(13.2.2008 22:39:41) Promiň, já chtěla jen napsat, kde všude se dá ušetřit, aniž bychom se museli příliš omezovat. Je mi jasné, že ušetřím více, když si robota nekoupím, ale proč si neudělat radost. Taky více ušetříme, když si nekoupíme televizi, počítač, internet a jiné zbytečnosti, nebo si koupíme ty nejlevnější typy, že? proč mít televizi ze 70-kou obrazovkou, když přece stačí 40-ka. Proč mít 19"" LCD monitor, když by stačil 12"" obyč. Proč rychlé připojení k netu, když 256 taky stačí. NEMÁM PRAVDU?
|
|
|
|
|
|
|
|
Vladan |
|
(13.2.2008 11:49:25) No tak já si myslím, že občas si člověk musí udělat radost. A jestliže je to koupením robota za 4000, je to docela dobrá investice. Obecně jsem k "levným" elektrospotřebičům spíš nedůvěřivý - už jsem se párkrár spáli (i doslova) Ale jinak úplně nejlevnější je žádného robota nemít a používat mlýnky - teda ruční mlýnky - a klasickou SČ - sílu člověčí. Uděláte tu samou práci a náklady na energii jsou zanedbatelné - nebudete-li počítat kalorický výdej na tu kterou činnost, který pak musíte doplnit zase tím jídlem...takže jsme vlastně v začarovaném kruhu)))
|
Bruni |
|
(13.2.2008 11:55:34) Vladane, jakej začarovanej kruh? Energii, co spálíš při ručním mixování, přeci doplňovat nebudeš, páč budeš rád, že aspoň něco zhubneš, ne? :-P
|
Vladan |
|
(13.2.2008 11:56:38) Nesedíš náhodou v téhle kanceláři? Jak víš, že potřebuju zhubnout?????!
|
|
|
Pavla, jen 4 děti | •
|
(13.2.2008 12:31:52) Vladane, a pro kolik lidí denně meleš, krouháš zeleninu, mícháš těsto, mixuješ omáčky ...??? Určitě ne pro rodinu o 6 lidech, to by tě ten čas přišel hodně draho a ruce by ti upadly. V čase kdy pracuje za mě robot, mohu já vytvářet něco jiného. Při našem provozu by robot za 1500 Kč asi dlouho nevydržel.
|
Vladan |
|
(13.2.2008 12:35:42) Hele, nechci být rýpavý, ale co takového jiného a záslužného děláš v čase, kdy robot krouhá zeleninu nebo hněte těsto? Není náhodou potřeba ho hlídat? Já teda nevím - teď se strašně šetří časem. Šetříme čas při mytí nádobí, máme myčky. Šetříme čas při žehlení - máme sušičky, nežehlíme. Šetříme čas pri vaření - máme papiňáky. Šetříme čas, šetříme čas....má někdo pocit, že ten čas je někde vidět? A jinak - nastrouhat zeleninu je sice časově náročnější, ale s tím mletím si stojím za svým - vyjde to úplně na stejno vzít mlýnek a něco umlít než sestavit robota. Jenom člověk musí vynaložit nějakou energii a musí se mu chtít.
|
Pavla, jen 4 děti | •
|
(13.2.2008 12:53:19) Vladane, když máš zaměstnání, 4 děti a k tomu ještě živnost, tak potřebuješ ušetřit i čas.
|
Verča | •
|
(13.2.2008 12:59:34) Než mi robor umíchá těsto, vymažu a vysypu formu, odměřím si další ingredience atp. Když nemusím žehlit všechno prádlo, můžu být s děckama dýl venku. Když stihnu oběd (díky pomocníkům) uvařit cca do půl hodiny, můžeme si zahrát po obědě o člobrdo navíc...
|
Vladan |
|
(13.2.2008 13:08:06) Prosím, kde se najde přístroj, který umožní uvařit oběd do půl hodiny? Polévku a hlavní jídlo včetně příloh? Jinak - já uvařím svůj oběd (zelenina s rýží) doma na sporáku do půl hodiny taky. Ale obávám se, že by mi to jako rodinný oběd neprošlo.
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(13.2.2008 13:11:08) Vladane, proč ne? Mýho muže by ani nenapadlo, že rejže se zeleninou neni jídlo. A mě teda taky ne - co je na rejži se zeleninou špatnýho?
|
Vladan |
|
(13.2.2008 13:13:03) Pro mě nic. Ale máti mi neustále hustí do hlavy, že k obědu prostě MUSÍ být maso a rýže a zelenina dohromady není jídlo - a bezmasé jídlo musí být buď sladké a nebo z luštěnin
|
Cita |
|
(13.2.2008 19:51:48) Doufám, že tomu, co ti do hlavi tlačí máti nepřikládáš zas takovou váhu, jinak by život s tebou byl horor...aspoň pro mě...
|
|
Cita |
|
(13.2.2008 19:52:35) Doufám, že tomu, co ti do hlavy tlačí máti nepřikládáš zas takovou váhu, jinak by život s tebou byl horor...aspoň pro mě...
|
|
parishilton |
|
(14.2.2008 12:34:05) A tvoje matka je na tom finančně tak dobře,že si může dovolit mít každý den k obědu maso?Mimichodem,maso ve střevech hnije.My jsme na tom finančně velice dobře a maso víc jak dvakrát týdně nemáme.
|
|
|
|
Babsi+2 |
|
(13.2.2008 13:19:52) Najdeš ho v kuchyňských potřebách a jmenuje se tlakový hrnec neboli tlačák. Brambory:15 minut, maso:20 minut, hov.guláš:40 minut. Jen si člověk musí rozmyslet, co vařit nejdřív.
|
Vladan |
|
(13.2.2008 13:31:40) Aha. Tak pekelný hrnec pana Papina si odpustím) Rodiče ho mají ještě někde schovaný ve sklepě. Hovězí guláš nevařím, na brambory si klidně počkám těch 20-25 minut místo patnácti - asi bych ho užil leda na fazole, které musím vařit hrozně dlouho (ani cizrna mi nedá takovou práci) Ale slyšel jsem, že papiňák je dobrá věc, takže asi je to spíš o nechuti a nedůvěře k hrnci natlakovanému parou (zažil jsem výbuch tohoto hrnce, to bude tím) Pro mě jsou nejlepší spotřebiče, šetřící SČ (sílu člověčí) a hlavně čas následující: Myčka, lednička a pračka. U těch ostatních docela pochybuju - ještě bych možná přihodil mikrovlnku, ale velmi opatrně - mikrovlnním málo a většinou se to snažím zaonačit tak, abych v ní maximálně ohřál knedlíky.
|
Bruni |
|
(13.2.2008 13:40:39) Tak já bych si k tomu přidala ještě sušičku. Doufám, že se jí někdy dočkám. Nejenže mi zabírá žehlení čas, ale hlavně mi vadí, že musím žehlit po večerech a nemůžu to udělat přes den.
|
Vladan |
|
(13.2.2008 13:45:18) Řeknu Vám tajemství - děsně tajný) Já nežehlím. Většinu věcí. Když prádlo poskládám hned po sundání ze šňůry, tak je to v pohodě. Chodím do práce do kanceláře se třemi ženskými - a ani jedna si nevšimla, že bych byl nevyžehlený Ale je fakt, že nenosím košile, tak nevím, jestli to jde aplikovat na všechno. ))
|
Pippilotta |
|
(13.2.2008 14:37:11) Ahoj Vladane. Ja take nezehlim, mam manzela a syna a jedine veci na zehleni jsou manzelovi kosile. Ty si on nastesti zehli sam. Nechapu proc se nekdo dobrovolne tyra, kdyz to na nem stejne nikdo nepozna, asi nejaky cesky masochismus. Ziji v zemi, kde zeny nejsou vychovany k tomu byt otroky svych rodin a i kdyz se tu obleceni nezehli tak tu chodi lide mnohem vice upraveni nez treba v Cechach. Ja si treba neumim predstavit, ze bych se po celem dni stravenem ve skole hnala domu uvarila veceri, hodila pradlo do pracky, ulozila dite jeste postavila dobrovolne k zehlicimu prknu. Neni lepsi si pekne sednout na kanape k manzelovi a vypravet si o tom co se nam za den prihodilo.
|
Bruni |
|
(13.2.2008 14:45:55) Pippilotto, jasně že bych taky radši seděla s manželem na kanapi a povídala si .
Jenže já prostě ty svý bavlněný mikiny, i když je hned vyndám z pračky a pověsím na ramínko, žehlit musím, jinak bych vypadala, jak kdybych prošla krávě žaludkem... Navíc máme stísněný prostory, není moc místa na věšení prádla, to bych musela pokaždé prát jen půl pračky a to se mi nevyplatí. Manželovy košile žehlím, neumím si představit, že přijde v osm z práce a stoupne si k žehlícímu prknu..
|
Ajtakrajta | •
|
(13.2.2008 14:54:59) Iviku, a na kolik otáček je Tvoje pračka ždímá? Já jsem onehdá četla, že při otáčkách nad 1000 se už vlákna mačkají a prádlo je pak zmuchlanější. Takže oblečení, které lidi běžně žehlí (na nošení ven), odstřeďuju na 1000 a povlečení, ručníky apod. na víc, tam je mi nějaké případné pomačkání ukradené. A při tom věšení - narovnáš je? Já to vždycky protřepu, narovnám... a pak fatální zmuchlání nepozoruju... No jinak myslím, že na pračce možná docela záleží.
Taky nemám na věšení žádné extra podmínky, v bytě bez balkonu, prádlo věším na rozkládací věšák v obyváku. Jako ostatně asi většina populace u nás, nic zvláštního na tom nevidím. Stejně to dělá i sestra, která žije na vesnici a má superšňůry na sušáku na dvoře, ale polovinu roku to prádlo stejně nemůže dávat ven, protože sousedi pálí v kotli všechno co přijde pod ruku...
|
Bruni |
|
(13.2.2008 15:04:45) Ajtakrajto, pračku mám myslím docela normální, ždímám na 600 otáček. Prádlo protřepu. Tepláky, pyžama a nějaký trička neřeším, ale ty čistě bavlněný věci jako jsou mikiny, taky nějaký moje trička, na těch je to prostě vidět. V obýváku mít sušák nemůžu, nejmenší prťavec by se mi na něj hned vrhnul .
|
Ajtakrajta | •
|
(13.2.2008 15:11:48) No my máme bavlněný všechno... tedy kromě pár svetrů. Tak nic.
|
Bruni |
|
(13.2.2008 15:20:27) Aha, no tak asi možná blbě protřepávám . No určitě bude problém i v tom, že ne vždycky zvládám pověsit prádlo hned, jak se vypere, to přiznávám. Ale to místo na sušení je problém. Některý věci dávám aspoň na ramínko a pověsím na tu šňůru, tím se celkem místo ušetří. A košile už taky kupuju NON IRON, i když trochu přejet přeci jen potřebujou, hlavně ty bílý.
|
Cita |
|
(13.2.2008 20:50:41) Iviku, taky sušim na sušáku v obýváku, ale před pověšením protřepnu (předtím hlavně rozlepit rukávy apod.), srovnám ve švech, nenechám přeschnout a před skládáním uhladím rukou....nežehlim...má to i puky a nikdo nepozná nic..
....a já už ani ty košile, postup tentýž, jen pečlivě srovnám na ramínko, po uschnutí rovnou do skříně...
|
|
|
|
|
valdina |
|
(13.2.2008 15:11:50) Ajtakrajto, taky zehlim minimalne, i kdyz me to naopak bavi. Takze kdyz se vrhnu na zehleni, tak si zaroven udelam radost. Mam asi stesti na obleceni, ale nemusim zehlit skoro nic. Vsechno protrepu, narovnam a zmackane to neni. Manzel si zehli sam, nektere kosile ma nemackave, takze je po vyprani povesim na raminko a jsou jak vyzehlene. Zehlim rifle a par tricek, ostatni vubec neni potreba.
|
|
|
|
Soňa+2 | •
|
(17.2.2008 0:09:12) ZÁVIDÍM!!!!! :)
|
|
|
|
|
Lenys |
|
(13.2.2008 13:45:53) Brambory krájím na menší kostky a v papiňáku trvají tak 4-7 minut dle množství. Takže papiňák je super věc, a nejen na brambory. Výbuch jsem také zažila, ale myslím, že vybuchují jen ty starší typy, které měly gumové těsnění na poklici. Myslím, že novější typy jsou už "nevybuchovatelné", tedy pokud se dodržuje "návod".
|
Vladan |
|
(13.2.2008 13:53:15) A jak dlouho trvá, než začnou vřít? My jsme měli takový ten hliníkový vysoký - než se zahřál a začal kolem sebe fučet, tak to chvíli trvalo. pak zase chvíli trvalo, než jsme ho mohli otevřít. Celkově to moc času neuspořilo. Taky bych mohl hodit do placu, že jistá firma Zepter dodává hrnce, u kterých může člověk vařit "na sobě" v několika hrncích několik jídel. Osobně znám pár lidí, kteří hrnce od této úžasné firmy mají - ale jen jednoho, který skutečně vaří "na sobě".
|
Babsi+2 |
|
(14.2.2008 12:52:01) Vodu si předehřeju v rychlovarné konvici, takže to jde šup šup. Máme dva hrnce a jednu tlakovou poklici, takže zatímco v jednom hrnci dělám omáčku, v druhém se vaří brambory. A o těch výbuších...mno...když jsem se ptala, tak lidé, kterým to bouchlo ani nevěděli, že se ten píst musí čistit. Tudíž se to dalo čekat. Já si jeden večer sednu, vyčistím a mám zase na rok pokoj.
|
|
Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 |
|
(15.2.2008 7:31:05) Já bych bez papiňáku ani nemohla existovat, vařím v něm kvůli nedostatku času všechno. Mám takový ten moderní nerez - je to fakt pomocník. Než se nahřeje, tak to trošku trvá, přece jen má silné, sendvičové dno, ale, když už fičí, tak fičí. Jednak se ušetří čas a jednak i energie, protože ho po natlakování postavím na nejmenší hořáček a ten ještě úplně ztlumím. A abych nemusela čekat po dovaření, než klesne tlak, stačí ho dát pod studenou vodu a je otevřený ihned.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jitka Štěpánková | •
|
(13.2.2008 17:26:20) Vladane, proto robot za 4 tisíce. Stojí na kredenci "vždy připraven" a na jakoukoliv jeho funkci stačí ze šuplíku vytáhnout patřičný nástavec a vložit do mísy - časově srovnatelné s vytažením vařečky na zamíchání polévky.
A robot za 1500 jsem snad ještě neviděla. Jestli si tu někteří nepletou mixér s robotem? Jinak mixér za 1500 mám taky, dostala jsem ho před 7-mi lety od rodičů a už má vychozený ty plastový ozubený kolečka.
|
|
|
|
Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 |
|
(13.2.2008 12:35:19) Já jsem robota měla, ne nejlevnějšího, něco mezi tím, ale zlomilo se mi jednou udělátko, tak jsem dorobotila - teď využívám tu sílu člověčí, o které píšeš a zatím jsem si nového robota ani nevyhlížela. A s těmi nádstavci, nepoužila jsem jich většinu ani jednou, ale zato jsem milionkrát namáhala mozkové závity, abych vymyslela, kam je budu dávat
|
Vladan |
|
(13.2.2008 12:39:10) My jsme k němu většinu toho ušetřeného času hledali návod, abychom zjistili, co nám chybí. A dohledávali jsme tu těsnění, tu šroubek...byla s tím jen svízel. Je to naše nepořádnost, uznávám, ale mlýnek je v pohotovosti stále. A má ohromnou výhodu - nepotřebuje zásuvku v kuchyňské lince (u mě v bytě třeba problém č. 1)
|
|
Jitka Štěpánková | •
|
(13.2.2008 18:05:17) Tak já používám všechno, až na lis na citrusy (bohužel byl součástí balení), a to poměrně často. Dělám v něm těsta třená i křehká na cukroví, strouhám zeleninu, rohlíky na strouhanku, melu ořechy, melu maso na sekanou a když přidám ostatní suroviny, tak se s tím už nemusím míchat, stejně tak třeba játrový knedlíčky, taky pasíruju rajčata na rajskou, nebo ovoce na marmeládu, dětem občas udělám ovocný koktejl...
Mě se prostě investice do dražšího robota vyplatila, protože ho skutečně používám.
|
|
Jitka Štěpánková | •
|
(13.2.2008 18:05:44) Tak já používám všechno, až na lis na citrusy (bohužel byl součástí balení), a to poměrně často. Dělám v něm těsta třená i křehká na cukroví, strouhám zeleninu, rohlíky na strouhanku, melu ořechy, melu maso na sekanou a když přidám ostatní suroviny, tak se s tím už nemusím míchat, stejně tak třeba játrový knedlíčky, taky pasíruju rajčata na rajskou, nebo ovoce na marmeládu, dětem občas udělám ovocný koktejl...
Mě se prostě investice do dražšího robota vyplatila, protože ho skutečně používám.
|
|
|
parishilton |
|
(14.2.2008 12:31:36) No,tak já si tedy neumím představit,že bych měla zeleninu třeba na rajskou nebo svíčkovou hodinu pasírovat přes sítko,když robot to rozmixuje na kaši za dvě minuty.Ještě když vezmu v úvahu,kolik té zeleniny na tyhle omáčky potřebuji,protože jí dělám hodně,tak by to pasírování bylo fakt na několik hodin.
|
|
|
Vladan |
|
(13.2.2008 11:49:43) No tak já si myslím, že občas si člověk musí udělat radost. A jestliže je to koupením robota za 4000, je to docela dobrá investice. Obecně jsem k "levným" elektrospotřebičům spíš nedůvěřivý - už jsem se párkrár spáli (i doslova) Ale jinak úplně nejlevnější je žádného robota nemít a používat mlýnky - teda ruční mlýnky - a klasickou SČ - sílu člověčí. Uděláte tu samou práci a náklady na energii jsou zanedbatelné - nebudete-li počítat kalorický výdej na tu kterou činnost, který pak musíte doplnit zase tím jídlem...takže jsme vlastně v začarovaném kruhu)))
|
to je jedno | •
|
(13.2.2008 11:59:02) Článek byl o šetření a "udělat si radost" je docela drahá legrace a navíc myslím, že by to mělo být v proporcích.
Má to smysl sledovat letáky doslova na desetníky a pak "mámo poď uděláme si radost, zaletíme si do Tuniska"?
Šetření i útraty by měly být v rozumných mezích a hlavě volit šetření s rozumem.
Moc se mi líbí Váš nápad s ručními strojky - vždyť sekat, mlít, hnětat, šlehat lze ručně a je to vždy levnější (když tady řešíme cenu).
Nesouhlasím s tím, že levnější je horší. Kdysi jsme si koupili robota za Zelmer 4000 (Ano, já vím... ) a měl takovou zajímavou še při šlehání sněhu z bílků vytékal z metličkového ústrojí olej do nádoby se sněhem. :-(
Od té doby to řeším ručním šlehačem/hnětačem, který stál 20x méně a je 5x menší a na údržbu vynikající.
|
Vladan |
|
(13.2.2008 12:04:47) Máti dostala jednou k vánocům (záměrně píšu malé "v", bylo to dávno a tehdy se ještě psaly Vánoce s "v" kuchyňský robot Eta. Měl nádstavce snad na všechno. Postupem času jsme zjistili, že než bychom tu hrůzu sestavili, pak zase umyli a uklidili, je dvakrát rychlejší vzít mlýnek. Tak jsme se vrátili zpátky k mlýnku na mák, mlýnku na strouhanku a ořechy, k mlýnku na maso a k odšťavňovači tutti-frutti. Ten už bohužel nikdo nevyrábí Jediný elektrický spotřebič, který se mi hrozně líbí, je ruční šlehač - asi za 400,- Dostal jsem ho jednou k Vánocům (už coby teenager jsem měl slabost pro praktické dárky) a skvěle se s ním šlehá sníh do moučníků případně hněte těsto Tož tak.
|
Pavla, jen 4 děti | •
|
(13.2.2008 13:00:14) Vladane, kolik těch mlýnků máš? Nezabírají ti místo v kredenci stejně jako ten robot?
|
|
Pavla, jen 4 děti | •
|
(13.2.2008 13:00:35) Vladane, kolik těch mlýnků máš? Nezabírají ti místo v kredenci stejně jako ten robot?
|
Vladan |
|
(13.2.2008 13:04:43) čtyři. Ano, zabírají místo. Ale o místě jsme se tady nebavili, pokud vím. Hele, uznej sama, že nejste typická rodina - se čtyřmi dětmi. V Tvém případě chápu a podporuju všechny přístroje, které ušetří čas i sílu. Ale mám známé, kteří jsou dva. Mají myčku, pračku, ledničku, mrazák, indukční sporák, special troubu, kuchyňského robota, nejmodernější mop a vysavač...a přesto mám pocit, že s tím úklidem zabijí stejné množství času jako já, který to samé dělá pro čtyři lidi doma.
|
Pavla, jen 4 děti | •
|
(13.2.2008 13:25:57) Dík Vladane, fakt se mi ulevilo, už musím běžet, volala klientka.
|
|
|
|
Ajtakrajta | •
|
(13.2.2008 13:44:51) Vladane, já si kuchyňský robot Eta nemůžu vynachválit. Jaképak skládání? Sundám jej ze skříňky, dám na linku, nádoba je už zacvaknutá, nacvaknu na něj příslušný nástavec a jedu. Mně osobně to zabere třetinu času oproti montování jakéhokoli mlýnku takovým tím závitem k pracovní desce :o) Když chci udělat bramboráky, strouhání příslušného množství brambor pro naši 6-člennou rodinu zabere přes půl hodiny. S robotem 5 minut. Dalších 5 minut (spíš míň) umytí a uklizení robota. Umývání je úplně stejně pracné u robota i u mlýnku po použití... Skutečně nemám problém s využitím 20 minut, které při použití přístroje ušetřím :o) Za 20 minut se totiž dá udělat takových věcí... třeba jedna partie Carcassone s rodinou, proběhnutí se psem, vytření bytu, přečtení novin či 30 stran knihy, pomilování s manželem, nebo "jen" obyčejná relaxace... To, že u někoho ten ušetřený čas není vidět, je úplně jiná věc :o)
|
Vladan |
|
(13.2.2008 13:50:29) To bylo hooodně dávno. Teda kdy dostala máti toho robota - byl to ještě takový ten skříňový typ) Jo, možná je to o chuti takové věci používat. A o tom, jak člověk vaří - a co)) Když bych dělal bramboráky, asi bych robota taky ocenil. Ale když ho nemám, tak ho nemám - a musím zapojit víc členů rodiny do té přípravy. Aspoň si pak neteř váží toho, že pak s ní hraji Dostihy a sázky Já nejsem apriori proti kuchyňským robotům - mně prostě nevyhovují - toť vše.
|
Ajtakrajta | •
|
(13.2.2008 14:03:25) Jojo Vladane, je to o individuálním přístupu ke každému takovému "pomáhátku". Já jsem se třeba nikdy nesžila s ručním šlehačem :o) Mlýnky máme taky, třeba ten na mák používáme běžně, narozdíl od makového nástavce na robota (on je ten robot dostatečně vytížen na jiných frontách)... Na různé práce v různém můžem použít nebo nepoužít různé pomocníky. Manuály nehledám a nepotřebuji - stačí mi prostudování po zakoupení a letitá praxe :o) Máme to každej jiný.
|
Vladan |
|
(13.2.2008 14:08:02) No a to já třeba na ruční šlehač nedám dopustit. Na bílky je úplně úžasný a zjistil jsem, že s trochou snahy se s ním dají dělat i koktejly (a nemusím kupovat klasický mixér). Co bych doma ocenil za spotřebič, to je remoska. Už na ni šetřím. Návod na robota čist jednou - jo, to bych mohl taky. Ale ta ETA (tímto se značce ospravedlňuju, je to fakt dlouho) mi ležela v žaludku a vždycky jsem zapomněl, kam se dává gumový a kam plastový kroužek. Zvlášť u nástavců, které jsem používal čtyřikrát do roka.
|
Ajtakrajta | •
|
(13.2.2008 14:25:08) Mně na tom ručním šlehači nejvíc vadí to mytí celé kuchyně, která je postříkaná sněhem, těstem nebo čímkoli co s ním šlehám... nějak mi to s ním stále nejde :o))) tedy s takovým tím jak je jen do ruky a nemá uzavřenou nádobu :o)) Spotřebič, který se u nás doma poslední dobou nejvíc ocenil je domácí pekárna na chleba. Kromě chleba totiž skvěle zvládá hutná kynutá těsta, jejichž hnětení je pro mne i pro manžela už dost náročné... tedy když je nutnost, tak to uděláme, ale kdybychom si měli vybrat, jestli hníst rukama nebo nehníst vůbec, vyhrála by jednoznačně varianta "nehníst už nikdy" za cenu "nejíst už nikdy domácí vdolky, knedle, buchty, koláče, vánočku atd"... hodně to taky pomáhá babičce, která je hlavním výrobcem kynutých laskomin v celé široké rodině. Kdyby těsto nedělala pekárna, tak prostě koláče už několik let nejsou... to hnětení je už moc i na ni. Jinak plně sdílím Tvůj postoj k žehlení :o) Žehlím jednou ročně když manžel výjimečně jde někam v obleku. Jinak nenechávám vyprané prádlo muchlat v pračce, pečlivěji věším a pak rovnou skládám.
|
Hanka 75 |
|
(13.2.2008 14:27:18) Nejsi první, kdo si chváli domácí pekárnu. TAké mě proto láká, ale nechci péct v teflonu. Nevíte někdo, zda se dělá i s neteflonovým vnitřkem ?
|
Ajtakrajta | •
|
(13.2.2008 14:29:05) Taky jsem chtěla bez teflonu. Mám Unold a ta má jako povrch Quantannium. Drží dobře, po dvou letech není oškrábané, nepřilnavost aj. vlastnosti stejně jako teflon.
|
Hanka 75 |
|
(13.2.2008 14:35:58) Díky za informaci. A proč jsi nechtěla teflon ? Já kvůli tomu, že se zjistilo, že může poškozovat zrak. Samozřejmě je povolný, takže teď nechci někoho děsit, ale prý v továrně, kde se s ním pracuje (ve velkém množství a při vysokých teplotách), se ženám, které tam pracovaly rodily nevidomé děti. Tak proto nechci teflon. Jen nevím, co si mám myslet o tom "tvém" materiálu. Ještě jsem se s tím nesetkala. Proč jsi mu dala přednost ? Jsem zvědavá. Dík
|
Ajtakrajta | •
|
(13.2.2008 14:46:56) Pokud nevíš, co si myslet o "mém" materiálu, tak si o něm něco najdi :o) Teflon jsem nechtěla proto, že jeho výpary jsou např. pro ptáky toxické - a my nějaké to domácí ptactvo máme. Viz např. tento článek: http://www.ifauna.cz/clanky/clanek.php?id=3083&roc=15
Jinak při nižších teplotách se považuje za celkem bezpečný, ostatně kdybych měla pekárnu jen na hnětení těsta, tak by mi u ní teflonový povrch nevadil. Já v ní ale samozřejmě i peču. Zdravotní následky u savců, resp. lidí jsem zatím v takové fatální míře jako např. u těch ptáků nenašla. No ale samozřejmě preventivně počítám s tím, že když to má nějaký takový vliv na ptáky, může to mít vliv, i když ne (zatím) tak zaznamenatelný, na nás. Ten příklad s fabrikou by mne osobně asi nepřesvědčil, vzhledem k extrémním podmínkám, v jakých se tam s teflonem pracuje... ono v extrémních podmínkách je zdraví škodlivé leccos. Ale jak jsem řekla, primární důvod mám jiný.
|
|
|
|
|
Vladan |
|
(14.2.2008 6:05:43) Milá Ajtakrajto, nebere to jako podceňování Tvé inteligence, já to třeba taky netušil, ale k ručnímu šlehači se dá dokoupit taková úžasná věc - dvoulitrová plastová odměrka s víkem, ve kterém je otvor právě na vsunutí těch šlehacích metliček. Je to fakt úžasná věc) Jinak - na nějakou tu kapku na sporáku při vaření krémů nad párou a podobně moc nehledím - stejně po každém pečení uklízím celou kuchyň))
|
|
|
|
|
Kačislava |
|
(13.2.2008 17:29:55) Moje máma měla také robóta a nikdy ho nepoužila - vlastně používala také jen mlýnk. Já robota používám, ale udělala jsem zásadní opatření: bydlí na lince. Vím, že kdybych ho uklidila, pořád bych si říkala - než ho vyndám a setavím.... Takhle mě to žádný čas nezabere, ale holt robot nesmí do skříně..
|
|
|
|
|
Jitka Štěpánková | •
|
(13.2.2008 17:53:50) Promiň, článek byl především o šetření, které nikoho nijak zvlášť neomezuje. Neměl za úkol přesvědčovat lidi, že je úspornější strávit dovolenou U tří louží než na pláži v Tunisu. Nebo chodit pěšky místo autem, sprchovat se místo koupání, kouřit x nekouřit apod.
|
|
MartinaNov (dva rošťáci |
|
(13.2.2008 23:07:39) jenomže o tom je život. Člověk někde šetří a někde zase ty peníze vydá "navíc". Třeba šetří právě proto, aby měl na ten Tunis. Každý máme jiné priority co se týče utrácení. Když jsem byla těhotná, tak jsem od známých slyšela, že ony by 20 tis. za kočárek nedaly. No a já dala. Já bych si zase nekoupila každý rok nový mobil za 15. Anebo nechodím vysedávat do hospody.
|
Georgina a 4 děti | •
|
(14.2.2008 14:02:31) Tak to máš pravdu!Já taky nevysedávám po hospodách ani po barech.Dost vydělám a pracovat od nejmladšího jsem šla v sedmi měsících, protože nejstarší nejprve odmaturoval a teď studuje v zahraničí.A aby bylo na všechny výdaje a mohla pracovat,zapojila jsem celou rodinu, včetně dědečků a babiček.Naši se také hodně uskromňovaly, když jsem studovali a já jsem chtěla ukázat dětem, že když se každý byť jen trochu zapojí, nikdo nebude strádat.Já upřednostňuji dnes vzdělání a koníčky dětí a jsem ochotná slevit na ostatním, a protože mám dobré vzdělání a hodné lidi kolem sebe, nešetřím na svých spolubližních, ale na sobě.Koupila jsem také kočár za 26 tisíc a už slouží třetí sezonu.Kupuji oblečení a boty, které pak posílám do dětského domova, kde jsou děti za všechno vděčné.A hlavně musím mít motivaci, proč chodit do práce a proč nosit domů peníze.Když se daří mně a jsem spokojená , bude se dařit i ostatním v rodině.Děti jsou naučené separovat odpad,nosit si odpadky z přírody s sebou domů(co sis přinesl, to si i odneseš).Nechávám doma všude svítit, dokud se neodchází anebo dokud se nejde spát. Účet za elektřinu je stále vyšší, ale pořád se chováme ekologicky a nic nenechávám náhodě.Ale tím, že budu šetřit jenom já a pár Vás které se zabýváte tímto problémem opravdu vážně, tím svět nezměníme.Já to dělám pro dobrý pocit.
|
|
|
|
|
|