| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Kurz pečení frgálů

Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč.
Kdy:25.4.2023
Kde:Hotel Galik Léskové 756 06 Velké Karlovice
Region:Vsetín
Popis:K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

Kurzy vedou pekařky Resortu Valachy, jejichž koláče patří k nejvyhledávanějším na Valašsku. Konají se pravidelně o letních prázdninách, pro velký zájem je letos pečení rozšířeno i na další měsíce v roce.

Typické valašské koláče – frgály – vás během tří hodin naučí péct zkušené pekařky Resortu Valachy. Vyzkoušíte si vše od chystání těsta a náplně až po upečení. Kurzy pečení frgálů se konají 30. 10. a 20. 11. a kromě nové dovednosti si z něj odnesete vlastnoručně vyrobený frgál i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského.

Kurzy si oblíbili jak ubytovaní hosté, kteří si touto aktivitou zpestřují víkendový relaxační pobyt v hotelech resortu, tak i další zájemci, kteří kvůli tomu neváhají cestovat „na otočku“ z různých míst Moravy. Výjimkou nejsou ani profesionálové, je to pro ně zajímavá příležitost porovnat si zkušenosti.

Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století.

První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.

Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna a Horal, prodává je i v Bistru Razula u sjezdovky Razula a nově je dováží také do Zlína, do svého nového podniku Bistrotéka Valachy na Obchodním domě.

Omezená kapacita (max. 20 míst), kurz se koná při minimálním počtu 10 osob.
Nutná rezervace předem na tel. 571 477 300 nebo e-mailu rezervace@valachy.cz.
Mapa:
GPS:49°22'8.501”N, 18°21'16.794”E
WWW:https://www.valachy.cz/kurzy-peceni-frgalu-ve-velkych-karlovicich/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.