Otázka
Odpověď
Re: Mixovaná strava
11.7.2002 10:05:34 Lada Kovářová
Milá Martino,
z preventivních důvodů bych vám doporučila dodržovat zásady hypoalergenní diety. Výběr povolených potravin uvádím níže. Dětem polévky nemixujeme nýbrž pouze rozmačkáme vidličkou nebo propasírujeme přes cedník. Od 11. měsíce by dítě mělo být schopno potravu s kousky pozřít. Klidně tedy ještě nějaký čas vyčkejte.
Zelenina: zelená okurka, cuketa, dýně, baklažán, fenykl, kořen pastiňáku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín nebo kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty, špenát, mangold, červená řepa, pórek, všechny druhy koš´tálovin (květák, brukev, bílé, červené a čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny
Ovoce: hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky
Obilniny: rýže, proso, oves
Maso: drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králík. Z těch druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar. V malém množství vnitřnosti - drůbky
Sladidla: používat podobně jako koření v malém množství. Čistý hroznový cukr - Glukopur, zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva.
Pojící prostředky: rýžový, kukuřičký nebo bramborový škrob
Oleje a tuky: rafinované rostlinné oleje - slunečnicový olej, kukuřičný olej, sezamový olej, olivový olej, margaríny bez mléčné bílkoviny - podle údajů výrobce Vitagen, Vitaquelt extra, Becel ...
Nápoje: dětský čaj, hrušková nebo hroznová šťáva. Podávejte jen tehde, pokud dítě ovoce, ze které je šťáva vyrobena snáší.
Tepelná příprava: všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů než potraviny v syrovém stavu. Nové potraviny vždy nabízejte tepelně upravené.
Hodně úspěchů
z preventivních důvodů bych vám doporučila dodržovat zásady hypoalergenní diety. Výběr povolených potravin uvádím níže. Dětem polévky nemixujeme nýbrž pouze rozmačkáme vidličkou nebo propasírujeme přes cedník. Od 11. měsíce by dítě mělo být schopno potravu s kousky pozřít. Klidně tedy ještě nějaký čas vyčkejte.
Zelenina: zelená okurka, cuketa, dýně, baklažán, fenykl, kořen pastiňáku, kořen petržele, černý kořen, mrkev, tuřín nebo kedluben, chřest, čekanka, všechny zelené saláty, špenát, mangold, červená řepa, pórek, všechny druhy koš´tálovin (květák, brukev, bílé, červené a čínské zelí, kapusta), zelené luštěniny
Ovoce: hrušky, sladká jablka, meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky
Obilniny: rýže, proso, oves
Maso: drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), jehněčí, hovězí, králík. Z těch druhů masa, které dítě snáší, můžeme použít vývar. V malém množství vnitřnosti - drůbky
Sladidla: používat podobně jako koření v malém množství. Čistý hroznový cukr - Glukopur, zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva.
Pojící prostředky: rýžový, kukuřičký nebo bramborový škrob
Oleje a tuky: rafinované rostlinné oleje - slunečnicový olej, kukuřičný olej, sezamový olej, olivový olej, margaríny bez mléčné bílkoviny - podle údajů výrobce Vitagen, Vitaquelt extra, Becel ...
Nápoje: dětský čaj, hrušková nebo hroznová šťáva. Podávejte jen tehde, pokud dítě ovoce, ze které je šťáva vyrobena snáší.
Tepelná příprava: všeobecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší obsah alergenů než potraviny v syrovém stavu. Nové potraviny vždy nabízejte tepelně upravené.
Hodně úspěchů