Otázka
Odpověď
Re:HA dieta
14.10.2002 14:32:56 Lada Kovářová
Milá Zuzano,
hypoalergenní dieta by se měla dodržovat rok a po prvním roce se posupuje individuálně a to takto - odpověď na otázky 1-2:
Podle klinického stavu rozlišujeme tři skupiny dětí:
1. Děti u kterých v průběhu prvního roku vznikla alergie na bílkovinu kravského mléka.
U těchto děti je nutné zaměnit H.A. přípravek za léčebně dietetický produkt typu Alfaré, určený k léčbě alergie na bílkovinu kravského mléka. Při výběru potravin je třeba se řídit doporučením lékaře.
2. Děti u kterých se i přes H.A. režim objevují mírné příznaky atopického ekzému.
Zavádění mléka a mléčných výrobků:
U některých typů ekzému nedochází zaváděním mléka do stravy ke zhoršení alergických kožních projevů. Tedy je možné mléčný výrobek či mléko podávat. Nejdříve je však nutné vyzkoušet jeho snášenlivost.
U druhé skupiny ekzematiků mléko a mléčné výrobky projevy zhoršují. V takovém případě je možné:
·podávat i nadále H.A. přípravek
·pokud se zdravotní stav nezlepšuje, zkusit nemléčnou dietu, zde je však nutné situaci konzultovat s lékařem a podávat vápník ve formě tablet
·podávat léčebný prostředek typu Alfaré
Zavádění vajec
V obou skupinách dětí (u kterých nedochází zaváděním mléka ke zhoršení kožních alergií i u dětí, kterým mléko zhoršuje kožní alergie) doporučujeme zavádět vaječný bílek nejdříve po 2.roce (podle individuálního stavu). Žloutek můžemem podávat vařený (např. v polévce) již od 12.měsíce.
Zavádění ostatních potravin
Citrusové plody, ořechy a některé druhy ryb se u ekzematiků vůbec nedoporučují zavádět. Jinak postupujeme jako v bodě 3.
3. Děti bez klinických projevů
Pokud zavádíte u těchto dětí nové potraviny, které mohou vyvolat alergickou reakci, vzhledem ke zvýšenému riziku alergické reakce je nutné zachovat následující postup:
·uvažte, zda je opravdu nutné tuto potravinu do jídelníčku dítěte zavést a zda není možné použít jinou potravinu, přičemž nutriční hodnota zůstane zachována
·potravinu zavádějte pouze tehdy, pokud je v blízkosti dostupná lékařská pomoc
·nové potraviny zavádějte nejdříve v tepelně upravené formě
·v průběhu týdne zaváděte maximálně dvě nové potraviny a to i v případě, když je dítě dobře snáší
Zavádění mléka a mléčných výrobků
Při přechodu na mléčné výrobky a mléko je třeba postupovat následovně:
·nepodávejte přímo čerstvé mléko
·nejprve zkuste podat sýry
·jestliže dítě sýry snáší, postupně přejděte na jogurty
·pokud dítě uvedené potraviny snáší, zkuste přechod na mléko pro batolata
Zavádění vajec
Žloutek podávejte od 12.měsíce vařený nebo jinak tepelně upravený, bílek až od 18.měsíců, také tepelně upravený.
Zavádění ostatních potravin
Zelenina: pokud ji dítě snáší dobře ve vařené formě, můžete ji podávat v menším množství také syrovou nebo ve formě šťávy.
Ovoce: nejprve kompotované, resp. ve vařené formě, potom v syrovém stavu.
Nápoje: vhodná je minerální voda s nízkým nebo žádým obsahem oxidu uhličitého a nízkým obsahem minerálů, dětský čaj, fenyklový či lipový čaj.
Čerstvou zeleninu jako kopr, pažitku, petržel a sušené koření (tymián, majoránka, česnek, bobkový list) můžete podávat jen v nepatrném množství jako přídavek a jeden den sledujte jak dítě tyto přísady snáší.
Kuskus je tradiční pokrm pocházející z oblasti severní Arábie. Je to speciálně upravená pšeničná krupice, která se dá připravit na mnoho rozličných způsobů. Pokud není prokázaná alergie na lepek je možné jej podávat po prvním roce, ale zároveň si nemyslím, že by se kuskus řadil mezi nezbytnou součást výživy dětí.
4, Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete podávat maso čertvé je nejlepší variantou čerstvé maso omýt, nakrájet na plátky, plátek každý zvlášť zabalit do mikrotenového sáčku a rychle zmrazit. Mražením ale ztrácí potraviny část své biologické hodnoty a největším problémem je jejich nesprávné rozmražování. Voda obsažená v jídle se při zmrazení mění v krystalky a narušuje buněčnou stavbu jednotlivých surovin. Proto je zmrazné jídlo během rozmrazování a další úpravy náchylnější k napadení bakteriemi než čerstvé potraviny. Z tohoto důvodu se snažíme zpracovat zmrazné jídlo co nejrychleji, připadně vařit nebo ohřívat bez rozmrazování. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujeme na mřížce nebo na obráceném talířku položeném na větším talíři a zakrýváme je velkou mísou nebo poklopem z alobalu tak, aby vzduch mohl volně proudit. Rozhodně maso nenecháváme ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, většinou rozmazujeme přes noc v chladničce.
5, Nikdy nenecháváme malé děti při jídle samotné, tím předecházíme vdechnutí potravin. Jedná spíše o nižší věkovou kategorii, takže se nemáte čeho obávat. V případě, že dítě potravu vdechne, stačí úder do zad a potrava je venku.
Hodně úspěchů
hypoalergenní dieta by se měla dodržovat rok a po prvním roce se posupuje individuálně a to takto - odpověď na otázky 1-2:
Podle klinického stavu rozlišujeme tři skupiny dětí:
1. Děti u kterých v průběhu prvního roku vznikla alergie na bílkovinu kravského mléka.
U těchto děti je nutné zaměnit H.A. přípravek za léčebně dietetický produkt typu Alfaré, určený k léčbě alergie na bílkovinu kravského mléka. Při výběru potravin je třeba se řídit doporučením lékaře.
2. Děti u kterých se i přes H.A. režim objevují mírné příznaky atopického ekzému.
Zavádění mléka a mléčných výrobků:
U některých typů ekzému nedochází zaváděním mléka do stravy ke zhoršení alergických kožních projevů. Tedy je možné mléčný výrobek či mléko podávat. Nejdříve je však nutné vyzkoušet jeho snášenlivost.
U druhé skupiny ekzematiků mléko a mléčné výrobky projevy zhoršují. V takovém případě je možné:
·podávat i nadále H.A. přípravek
·pokud se zdravotní stav nezlepšuje, zkusit nemléčnou dietu, zde je však nutné situaci konzultovat s lékařem a podávat vápník ve formě tablet
·podávat léčebný prostředek typu Alfaré
Zavádění vajec
V obou skupinách dětí (u kterých nedochází zaváděním mléka ke zhoršení kožních alergií i u dětí, kterým mléko zhoršuje kožní alergie) doporučujeme zavádět vaječný bílek nejdříve po 2.roce (podle individuálního stavu). Žloutek můžemem podávat vařený (např. v polévce) již od 12.měsíce.
Zavádění ostatních potravin
Citrusové plody, ořechy a některé druhy ryb se u ekzematiků vůbec nedoporučují zavádět. Jinak postupujeme jako v bodě 3.
3. Děti bez klinických projevů
Pokud zavádíte u těchto dětí nové potraviny, které mohou vyvolat alergickou reakci, vzhledem ke zvýšenému riziku alergické reakce je nutné zachovat následující postup:
·uvažte, zda je opravdu nutné tuto potravinu do jídelníčku dítěte zavést a zda není možné použít jinou potravinu, přičemž nutriční hodnota zůstane zachována
·potravinu zavádějte pouze tehdy, pokud je v blízkosti dostupná lékařská pomoc
·nové potraviny zavádějte nejdříve v tepelně upravené formě
·v průběhu týdne zaváděte maximálně dvě nové potraviny a to i v případě, když je dítě dobře snáší
Zavádění mléka a mléčných výrobků
Při přechodu na mléčné výrobky a mléko je třeba postupovat následovně:
·nepodávejte přímo čerstvé mléko
·nejprve zkuste podat sýry
·jestliže dítě sýry snáší, postupně přejděte na jogurty
·pokud dítě uvedené potraviny snáší, zkuste přechod na mléko pro batolata
Zavádění vajec
Žloutek podávejte od 12.měsíce vařený nebo jinak tepelně upravený, bílek až od 18.měsíců, také tepelně upravený.
Zavádění ostatních potravin
Zelenina: pokud ji dítě snáší dobře ve vařené formě, můžete ji podávat v menším množství také syrovou nebo ve formě šťávy.
Ovoce: nejprve kompotované, resp. ve vařené formě, potom v syrovém stavu.
Nápoje: vhodná je minerální voda s nízkým nebo žádým obsahem oxidu uhličitého a nízkým obsahem minerálů, dětský čaj, fenyklový či lipový čaj.
Čerstvou zeleninu jako kopr, pažitku, petržel a sušené koření (tymián, majoránka, česnek, bobkový list) můžete podávat jen v nepatrném množství jako přídavek a jeden den sledujte jak dítě tyto přísady snáší.
Kuskus je tradiční pokrm pocházející z oblasti severní Arábie. Je to speciálně upravená pšeničná krupice, která se dá připravit na mnoho rozličných způsobů. Pokud není prokázaná alergie na lepek je možné jej podávat po prvním roce, ale zároveň si nemyslím, že by se kuskus řadil mezi nezbytnou součást výživy dětí.
4, Pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete podávat maso čertvé je nejlepší variantou čerstvé maso omýt, nakrájet na plátky, plátek každý zvlášť zabalit do mikrotenového sáčku a rychle zmrazit. Mražením ale ztrácí potraviny část své biologické hodnoty a největším problémem je jejich nesprávné rozmražování. Voda obsažená v jídle se při zmrazení mění v krystalky a narušuje buněčnou stavbu jednotlivých surovin. Proto je zmrazné jídlo během rozmrazování a další úpravy náchylnější k napadení bakteriemi než čerstvé potraviny. Z tohoto důvodu se snažíme zpracovat zmrazné jídlo co nejrychleji, připadně vařit nebo ohřívat bez rozmrazování. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujeme na mřížce nebo na obráceném talířku položeném na větším talíři a zakrýváme je velkou mísou nebo poklopem z alobalu tak, aby vzduch mohl volně proudit. Rozhodně maso nenecháváme ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, většinou rozmazujeme přes noc v chladničce.
5, Nikdy nenecháváme malé děti při jídle samotné, tím předecházíme vdechnutí potravin. Jedná spíše o nižší věkovou kategorii, takže se nemáte čeho obávat. V případě, že dítě potravu vdechne, stačí úder do zad a potrava je venku.
Hodně úspěchů