Otázka
Odpověď
Re:Vejce, maso
12.2.2002 20:44:33 MUDr. Tomáš Jirkovský
S podáváním libového masa a, jak jste správně slyšela, 1-2* týdně zpočátku půlky, později celého žloutku se začíná od 5 měsíců u dětí nekojených, od 6 měsíců u dětí kojených. Vzhledem k tomu, že právě maso a žloutek je zdrojem důležitých bílkovin, domnívám se, že je třeba je podávat tak, jak je svrchu popsáno. Libového masa má být zpočátku asi 20 g na dávku, v druhém půlroce až 35 g.
Odborné prameny uvádějí minimální nutný přívod kvalitní bílkoviny (proteinu) 0.5 - 0.75 g/na kilogram váhy a den, u dětí, těhotných žen, v období zotavování po nemoci a u aktivních sportovců je horní hranice příjmu bílkovin vyšší, 1.3-2 g na kilogram váhy a den.
Dr Jirkovský
Odborné prameny uvádějí minimální nutný přívod kvalitní bílkoviny (proteinu) 0.5 - 0.75 g/na kilogram váhy a den, u dětí, těhotných žen, v období zotavování po nemoci a u aktivních sportovců je horní hranice příjmu bílkovin vyšší, 1.3-2 g na kilogram váhy a den.
Dr Jirkovský