Suroviny: | Drobenka: • 300g polohrubé mouky • 150g másla • 150g cukru krupice nebo krystalu (i hnědého) • 1 balíček vanilkového cukruDále: • 700-800g jablek nebo broskve (dvě plechovky kompotovaných) • 150g másla • 125g cukru krystalu • 1 balíček vanilkového cukru • 500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu) • jemně nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu • 2 vejce • 1 balíček vanilkového pudinku |
---|---|
Postup: | Studené máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami na drobenku. Prodělávejte ji buďto prsty, anebo klidně v robotu, jen pozor máslo musí být opravdu spíše tuhé. Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) vymažte zlehka máslem a pak vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky (broskve taktéž). Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce i pudink. Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ní potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky. Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný… |
Vložil: | Shedi Květen 2010 |
Datum: | 18.10.2009 19:48:59 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.