Suroviny: | 2 vejce • 10g moučkového cukru • 150g másla • 5 lžíc medu • 5 lžic mléka • 600g hladké mouky • lžička jedlé sody • 100-200g mletých ořechů (nejlépe vlašské) • 1 salko • 1 zakysaná smetana • citronová kůra • černý čaj |
---|---|
Postup: | Postup - těsto:Vejce, cukr, 50g másla, med, mléko a jedlou sodu vaříme do zhnědnutí (pozor, směs trochu vypění nahoru) a mírně vychladlou směs vlijeme do mísy s moukou. Zaděláme těsto a necháme ho vychladnout. Připravíme si pokličku, kterou budeme vykrajovat jednotlivé placky, podle její velikosti pak vychladlé těsto rozdělíme na konkrétní počet dílů. Já používám pokličku o průměru cca 24cm a těsto dělím na 8 dílů. Vychladlé těsto tedy rozdělíme na 8 dílů a z každého vypracujeme tenkou placku, opatrně pomocí válečku přeneseme na plech a pečicí papír, propícháme vidličkou, aby těsto moc nevyběhlo a pečeme jednotlivě každou placku asi 15min. Po upečení vykrojíme kolo nejlépe pokličkou. Přebytečné odkrojené těsto dáme stranou (budeme ho ještě potřebovat), placku dáme na rovný povrch a potřeme uvařeným černým čajem a krémem.Krém č.1:Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou a moučkovým cukrem podle chuti.Krém č.2:Salko v zavřené plechovce vaříme zcela ponořené ve vodní lázni asi 3-4 hodiny. Zcela vychladlou zkaramelizovanou hmotu vyklopíme do misky a zašleháme do ní 100g másla a rozemleté vlašské ořechy.Spojujeme jednotlivé placky krémy střídavě (pokud máme sudý počet placek, první krém je smetana). Poslední placku zvrchu včetně okrajů medovníku natřeme krémem ze salka. Rozemeleme na jemno odkrojené zbytky upečeného těsta (bude již trochu ztvrdlé) a posypeme drobením celý medovník. Uložíme do chladu nejlépe na 24 hodin, aby se všechno spojilo a medovník zvláčněl.Pokud chcete udělat letní odlehčenou a ne tak sladkou verzi, přidejte do těsta 200g rozemletých ořechů a spojujte placky pouze krémem ze zakysané smetany (na celý medovník jich spotřebujete 4-5). |
Vložil: | Shedi Květen 2010 |
Datum: | 18.10.2009 20:04:25 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.