Suroviny: | Na kulatou formu s průměrem 21 cm: 5 vajec • 200 g krystalového cukru • 200 g polohrubé mouky • 5 PL teplé vody • 2 ČL prášku do pečiva • na ochucení citronová kůra • 1 vanilkový cukr |
---|---|
Postup: | 1. Dortovou formu nevytírejte, ani nevysypávejte moukou!!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu neodkloní dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný. 2. Bílky oddělte od žloutků. Z bílků (s přidáním špetky soli) vyšlehejte tuhý sníh, přimíchejte polovinu cukru a vyšlehejte dohladka. 3. Zbytek cukru vyšlehejte se žloutky (4 min. !!!), přilejte vodu a šlehejte ještě asi 1 minutu. 4. Mouku prosijte a smíchejte s práškem do pečiva. Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty. 5. Potom ruční metličkou (!!!) opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky, promícháme metličkou a nakonec dáme zbylý sníh. 6. Troubu předehřejeme. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Boky nenatíráme a nevysypáváme. Dort lépe udrží tvar. 7. Pečeme při 150 stupních necelou hodiny. 8. Že je korpus upečený zjistíte tak, že do něho zapichnete špejli a když se na ni těsto nanalepí, můžete vyndat z trouby. Potom korpus nechejte ve formě 5 - 10 minut prochladnout. 9. Po uplynutí tohoto času nožem uvolněte okraje, vyklopte ho na mřížku a opatrně stáhněte papír na pečení. Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. 10.Korpus je dobré upéct večer, dort plníme a zdobíme následující den. Piškot je dobře vychladlý a nedrolí se. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 13.8.2008 17:24:50 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.