Suroviny: | 800 hladké mouky (doporučuji bio žitnou) • 300 g medu • 300 g pískového nebo třtinového cukru • 300 g másla • 4 vejce • 1 dl mléka • 2 lžičky sody bikarbony nebo kypřícího prášku bez fosfátů • 1 velká lžíce kakaa • 1 lžička mleté skořice • 1/3 lžičky mletého hřebíčku, badyánu a anýzu • Vyšlehané vajíčko (potírání perníčků) |
---|---|
Postup: | Suroviny můžete použít klasické nebo bio. Jako koření (skořice, hřebíček, badyán a anýz) můžete použít také předem připravenou směs, pro voňavé perníčky na tuto dávku se hodí cca 40-50g perníkové směsi.Těsto: Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchejte, přidejte mléko, koření a kakao (může/ nemusí být). Promíchejte, přidejte mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracujte. Udělejte bochánek, vložte ho do moukou vysypané nádoby, a přikrytý nechte odpočívat na dně lednice nejméně 12 hodin (příp. zabalte do folie).Pečení: Těsto vyválejte na cca 3-4mm tloušťku a vykrajujte (u větších vykrajovátek doporučuji hrubší těsto, aby se perníčky nelámali). Pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě nastavené na 180°C (stačí pár minut, menší vykrajovátka kratší, větší delší časový interval). Ihned po upečení je můžete/ nemusíte potřít vyšlehaným vajíčkem (jsou pak lesklejší).Zdobení: Perníčky můžete zdobit s bílkem vyšlehaným s moučkový cukrem (doporučuji alespoň dvakrát přesít jemném sítkem) a kapkou citronu. Dle mých zkušeností, děti mají rády barevné zdobení (holčičky růžovou, samozřejmě), dospělý preferují spíše jednoduchou bílou polevu. Perníčky můžete také namáčet v čokoládě (slepovat je marmeládou, doporučuji domácí švestkovou, u varianty pro dospělé před slepováním vnitřní stranu perníčků vydatně potírám kvalitním rumem, používám Original Stroh 80).Další fotky vánočních perníčků pro děti a dospělé, zdobené vyšlehaným bílkem nebo čokoládou najdete zde http://bit.ly/fbJanaFilova |
Vložil: | Jana |
Datum: | 10.12.2012 19:37:58 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.