Suroviny: | 300 g hladké mouky • 200 g polohrubé mouky • 1 lžíce soli • 60 g tuku (sádlo a máslo napůl) • 300 mléka • 30 g čerstvého droždí • 1/2 lžíce cukru • na posyp sezam, hrubá sůl nebo kmín |
---|---|
Postup: | Do mísy prosijeme obě mouky, přidáme sůl a zamícháme. Ohřejeme mléko na příjemnou teplotu (ne horké!) a uprostřed mísy uděláme v mouce důlek. Vlijeme do důlku tak třetinu mléka, přisypeme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Zapracujeme s částí mouky do řidšího těsta. Ve zbylém mléce rozpustíme sádlo a máslo, přidáme do mísy a postupně vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Posypané moukou necháme pod utěrkou kynout zhruba 45 minut.Po vykynutí rozdělíme na čtvrtiny, každou rozválíme do velkého kruhu, rozřežeme na čtvrtinky. Od vnějšího okraje stočíme ke špičce do rohlíku a dáme na plech dokynout (konec musí být vespod, aby se rohlík neroztáčel). Vytvoříme 16 ks rohlíků a necháme je cca 20 minut dokynout.V 1 dl vody rozpustíme lžičku soli a potřeme slanou vodou rohlíky, můžeme je posypat hrubou solí, mákem nebo kmínem. Pečeme na 180° po dobu cca 15 - 18 minut (záleží na typu trouby). Zhruba po 10 minutách znovu potřeme slanou vodou a plech vrátíme do trouby obráceně (co bylo vzadu dáme dopředu). Po vyndání z trouby ještě na 5 minut přikryjeme rohlíky vlhkou utěrkou! |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 7.8.2016 18:52:52 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.