| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Mazanec s madličkami

Asi nejosvědčenější recept - vždy krásně vykyne a je vláčný. Takový má mazanec být!
Suroviny:• 1 kostka droždí • 100 g cukru krupice • • 200 ml vlažného mléka • • 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto • • 2 lžíce rumu • • 50 g rozinek • • vanilkový lusk • • špetka soli • • kůra z 1 bio citronu, šťáva z 1 poloviny citronu • • 3 žloutky • • 50 g pokrájených oloupaných mandlí • • 150 g rozpuštěného másla • • 1 žloutek na potření •
Postup:1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.

3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.

4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Vložil:

Adeluš

Datum:27.2.2017 14:56:53
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.