Suroviny: | 3 lžíce oleje (nebo rozpuštného ghí) • 4 lžíce hl. mouky • cca 300 ml mléka • 1 sáček mraz. špenátu • špetka tymiánu • špetka soli • česnek podle vaší chuti (u nás tak 10 stroužků) • |
---|---|
Postup: | Udělám světlou jíšku, zaleji ji trochou mléka (mléko se má do špenátu dávat, aby se zneutralizoval špatný účinek kyseliny šťavelové) a povařím. V podstatě vytvořím bešamel. Do tohoto (horkého) bešamelu vysypu špenát a promíchám, aby se kousky mraz. špenátu obalily vroucím bešamelem, čímž zajistím rychlé rozmrazení špenátu. Kupuji špenát sekaný, který je v kouscích, ne protlak, který je v jednom bloku. Je sice o trochu dražší, ale chuťově nesrovnatelně lepší. Pak si jdu dělat šišky nebo knedlíky - tedy přílohu - a nechám (na vypnuté plotýnce!) špenát rozmrazit. Pár minut před podáváním přidám podrcený tymián a česnek utřený se solí. Promíchám a ohřeji na teplotu, kterou chci na servírování. Špenát v podstatě skoro nevařím, takže má krásnou zelenou barvu (a ne tu hnědou hnusotu, co z toho udělají ve školních a jiných jídelnách). Díky bešamelu je pěkně jemný. Kdo má rád, může do horkého přimíchat žloutek, nebo i celé vejce, to ale musíme nechat alespoň krátce přejít varem.Potěšilo mne, když jsem jednou viděla, že ho takto připravuje i pan Polraichl. Ale já si na to - věřte-nevěřte - přišla sama. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 11.4.2018 14:00:54 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.