
| Suroviny: | 350 g brambor • 350 g hrubé mouky • špetka soli • 250 g tučného tvarohu • 1 vejce • cca 40 drobných švestek • cukr, máslo a mák/perník na podávání |
|---|---|
| Postup: | Brambory uvaříme ve slupce (ideálně den předem), vychladlé oloupáme, najemno nastrouháme, přidáme mouku se špetkou soli, tvaroh a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Vyválíme z něho váleček, ze kterého nakrájíme stejně velké kousky. Zploštíme je a švestky obalíme těstem. Správně se mají vypeckovat a místo pecky dát půl kostky cukru, ale já - jako líná hospodyně - nechávám na strávnících, aby si pecky vyndali sami (jen je na ně upozorním :-) )Z této dávky je cca 40 knedlíčků. Opatrně dáme do vroucí osolené vody, nadzvedneme je od dna, aby se nepřichytily a vaříme je asi 10 (jak vyplavou, nechám ještě cca 5 minut povařit).Tradičně se tyto knedlíky podávají s mákem, cukrem a máslem, kdo nemá rád mák (jako my), může je posypat strouhaným perníkem nebo tvarohem (+ cukr a máslo, samozřejmě).Knedlíky se mohou i zamrazit a uvařit někdy později. Mrazíme je na tácku, rozložené tak, aby se nedotýkaly, po zamrazení je teprve sesypeme dohromady. Mražené vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 12 minut. |
| Vložil: |
|
| Datum: | 2.8.2018 21:59:44 |
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.